Hautakiven pesuveteen voi sekoittaa pienen määrän mäntynestesaippuaa tai tavallista käsitiskiainetta. Jos jäkälää

Kunnon pesu kerran kesässä

13.7.16

Oululaiset sisarukset Anna-Leena Takamäki ja Anne-Mari Autio ovat saaneet istutetuksi oranssit samettiruusut isovanhempiensa haudalle Kempeleen vanhalla hautausmaalla.
   Vuorossa on kiven siistiminen.
   – Mäntysuovalla kiveä on silloin tällöin puhdistettu. Ei kylläkään edes joka kesä – vaikka saisi sen varmaan kerran vuodessa pestä, Takamäki tuumii.
   Ajan patina ei Takamäkeä ja Autiota vanhassa kivessä sinänsä haittaa, mutta esimerkiksi kovalla sateella kivelle lentävät multaroiskeet ja puista laskeutuvan siitepölyn he siivoavat pois usein.
   Hautakiven puhdistus alkaa kiven perusteellisella kastelulla. Veteen voi sekoittaa pienen määrän mäntynestesaippuaa tai tavallista käsitiskiainetta. Jos jäkälää, levää tai sammalta on paljon, ne saavat pehmetä parikin tuntia.
   Hiekkaroiskeet ja siitepöly lähtevät vedellä ja pehmeällä kangasliinalla. 
   Kovasti likaantunut kivi harjataan puhtaaksi astianpesu- tai juuriharjalla. Myös pienikokoisempi harja, esimerkiksi kynsi- tai hammasharja, voi olla tarpeen.
   Kivipinnan puhdistamiseen vaikuttavat kivilajin ominaisuudet. Osa on kovia, osa huokoisia. Myös kiven pintakäsittelytavalla on vaikutusta. Helppohoitoisin on kiillotettu pinta, se on tiivis eikä ime likaa syvälle kiven huokosiin.

Huuhtelua pesun
aikana ja sen jälkeen

Huuhteluvettä on hyvä valella kivelle myös pesun aikana, jotta irronnut lika ei ehdi imeytyä takaisin kiven pintaan eikä pintaan jää likavedestä johtuvia valumajälkiä.
   Harjauksen jälkeen kivi huuhdellaan huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Vasta kiven kuivuttua näkee, tarvitaanko uusintakäsittelyä.
   Kovasti pinttyneeseen likaan voi kokeilla talousspriitä. Pinta pitää tällöin huuhdella huolellisesti.
   Teräsvilla, hankausaine ja voimakkaat pesuaineet kannattaa unohtaa. Myös painepesuri voi amatööripuhdistajan käsissä saada aikaan enemmän vaurioita kuin puhdasta jälkeä. Painepesu voi esimerkiksi pilata kultaukset.
   Ruostumattomasta teräksestä valmistettu teräsharja voi olla tarpeen, kun irrotetaan vuosikausien jäkäläkerroksia karheapintaisesta kivestä. Liiallista jynssäämistä pitää silti välttää.
   Enin osa kynttilöistä roiskuneesta steariinista raaputetaan varovasti pois puu- tai muovitikulla. Loput jäämät puhdistetaan mineraalitärpättiin kostutetulla pumpulitupolla.
   Lyhtyjen lasi pyyhitään vedellä ja miedolla pesuaineella. Pinttynyt noki lähtee keraamisten liesitasojen puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella.
   Kullatut tekstit on puhdistettava erittäin varoen esimerkiksi pehmeällä kankaalla. Ensimmäisenä vuonna kultauksia ei suositella tehtäväksi ollenkaan.
   Hautakiven metallikirjaimet ja -koristeet voi tarvittaessa käsitellä metallin puhdistukseen tarkoitetuilla tahnoilla.

Puhdistuksen voi
myös ostaa

Kultaukset ja koko hautakivi säilyvät pidempään kunnossa, jos niitä huoltaa hiukan aina haudalla käydessään, opastaa Päivi Heikkinen Kiviliike Heikkiseltä.
   Kun kostuttaa kiven julkisivun ja pyyhkii sen jälkeen varovasti kullattuja kohtia esimerkiksi pehmeällä sienellä, sammal ei jää kalvamaan tekstipohjia.
   – Kyllä hautakivestä olisi hyvä vähintään kiven tekstisivu pitää kunnossa. Hautausmaalla kulkiessa huomaa, että läheisille hankitaan hienoja kiviä, mutta niistä ei pidetä huolta, Heikkinen harmittelee.
  – Moni arkailee turhaan kiven puhdistamista. Ei kivi hevin naarmuunnu, kyllä se kestää reipastakin pesua – paitsi vuolukivi ja marmori, jotka ovat huokoisia kivilajeja.
   Myös kiviliikkeiltä ja hautaustoimistoilta saa ostaa puhdistuspalveluita. Esimerkiksi Kiviliike Heikkisellä perusmallisen kiven puhdistus painepesurilla maksaa 80 euroa, Oulun Hautaustoimisto Arvo Kova Oy veloittaa hautakiven puhdistamisesta 50–100 euroa.
   Olavi Kovan mukaan vuosien saatossa muodostunut lika saadaan pois korkeapainekuumapesulla ja kivestä tulee aivan uuden näköinen. Tekstien ja koristeiden kultaukset joudutaan tosin samalla uusimaan ja tämä maksaa erikseen.

MINNA KOLISTAJA

Lähteet: Museoviraston ohjeet hautamuistomerkkien hoitoon (www.nba.fi/hautamuistomerkkien-hoito.pdf) * www.finstone.fi * Uudenmaan kulttuurirahaston opas Miten hoidan hautamuistomerkkiä

Onko sinulla vinkkejä tai kokemusta hautakivien pesusta? Onko pestessä sattunut vahinkoja?

Artikkeli on osa lehteä 21/2016