Päivän työ

13.7.16

Lumijokisen lastenohjaajan Silja Pihlajaniemen päivä oli täynnä haikeita hetkiä

Kesäloman kynnyksellä, viikko ennen kesälomani alkua, jokaisella kerhoryhmällä on hieman erilainen kerhopäivä kuin yleensä. Silloin pidetään jäätelökerho ja herkutellaan jäätelöllä. Muistoksi kerholaiset saavat myös jotain kesään liittyvää.
   Aamulla mennessäni töihin mietin, onkohan jäätelöjä vielä riittävästi, ja olenko muistanut huomioida erityisruokavalioita nauttivat. Kerhohuoneelle päästyäni tarkistan tilanteen. Jäätelöjä pitää hakea lisää, myös laktoosittomia.
   Ennen kauppaan lähtöä valmistelen tilan päivän kerhoa varten. Nostan kerhokansiot pöydälle jokaisen lapsen kohdalle odottamaan tarran laittoa. Tarra on muisto käydyistä kerhokerroista. Alkutehtävän monistaminen viraston puolella.
   Alttaripöytä päivän aiheeseen sopivaksi, sekä virren kelaus oikeaan kohtaan kasettia. Otan myös kerhon yhteistä loppuhetkeä varten tulevat tavarat valmiiksi esille. Tällä kertaa on vuorossa kesäinen satu Onnellinen hetki ja kesäpuuhiin liittyvät muistipelikortit. Valmista on.
   Ehdin kerhohuoneelle juuri ennen ensimmäisten kerholaisten tuloa. Lapsissa on aistittavissa jännittyneisyyttä ja malttamattomuutta. Usealla on mukanaan minulle annettava itse tehty lahja – piirustus tai kortti, jonka hän haluaa antaa minulle heti päästyään ovesta sisään. Otan kaikkien lasten lahjat vastaan kiitollisin mielin. Lapset saavat minulta kiitoksen ja halauksen.
   Viimeisellä kerhoviikolla on ilmassa myös haikeutta ja luopumisen tuskaa. Esikouluun lähtevien kanssa nähdään viimeistä kertaa. Annan heille Osaan jo -hymiötodistuksen mukaan vanhemmille näytettäväksi.    Todistuksesta käy ilmi, mitä esikoulutaitoja lapsella jo on, ja onko vielä jotain opeteltavaa. Kaksi todistusta pitää vielä laittaa postitse. Ja haikeutta tunteville eskariin lähtijöille lupasin, että näemme Varessäikän uimarannalla kesän aikana. Toivottavasti tulee uinti-ilmoja.
   Toinen luopumisen kohde on 16 vuotta työtilanani ollut kerhohuone. Olen jo poistanut kansioista vanhentuneita tietoja sekä rikkoutuneita tavaroita kerhojen väliajalla. Nyt voin aloittaa tavaroiden pakkaamisen. 
   Kesäloma häämöttää ja syksyllä puhaltavat uudet tuulet.

Artikkeli on osa lehteä 19/2016