Muskarit houkuttavat lapsia musiikin pariin. Tämä on tiedetty kirkossa jo muutaman vuoden ajan. Muun muassa Tuiran seurakunnan muskareissa on ollut viime vuosina selvää kasvua.
Osa seurakuntien lapsityön ryhmistä saattaa täyttyä syksyn alkaessa verkkaisesti, mutta musiikkileikkikoulun ryhmiin ilmoittautumisissa perheet ovat nopeita.
Innostuksesta kertoo sekin, että Kiimingissä alkaa tänä syksynä uusi, 3–5-vuotiaille tarkoitettu Taidevekkulit-lapsiryhmä, jossa puuhailu musiikin parissa on vahvasti mukana.
Oulun seurakuntien varhaiskasvatuksen starttitapahtumassa elokuun alussa keskityttiin juuri muskareihin.
Tyrnäväläisen Sointupaja-yrityksen opettajat Erja Anttila ja Anu Kanerva-aho esittelivät lastenohjaajille ideoita kirkkomuskareiden toteuttamiseen eri vuodenaikoina suurten kirkkopyhien yhteydessä.
Sana kirkkomuskari kertoo, että ryhmä poikkeaa muista, esimerkiksi kaupunkien muskareista siten, että seurakunnan ryhmässä liikutaan ja leikitään myös hengellisen musiikin parissa.
Musiikillisesti lahjatonta
lasta ei ole
Anttilan ja Kanerva-ahon viesti perheille kuuluu näin: musiikki on hyvä harrastus. Musiikki vaikuttaa tutkimuksen mukaan aivoihin positiivisesti parantaen esimerkiksi lapsen keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta sekä sosiaalisia taitoja.
– Yksikään lapsi ei ole musiikillisesti lahjaton siten, ettei voisi lähteä mukaan muskareihin, Anttila ja Kanerva-aho sanovat.
Starttitilaisuuteen osallistunut Karjasillan seurakunnan lastenohjaaja Mari Liukkonen kertoo, että muskareiden iltaryhmiin osallistuu äitien lisäksi myös isiä lastensa kanssa.
– Isät vapautuvat iloitsemaan musiikista, kunhan muutkin miehet lähtevät mukaan.
Liukkonen uskoo, että muskari voi toimia tärkeänä inspiraation lähteenä myös kotilauleskelulle.
Ryhmissä ollaan noin puolisen tuntia yhdessä kerran viikossa, mutta monet muskariperheiden vanhemmista laulavat lapsille ja lasten kanssa tuntikausia viikoittain.
Sointupajalaiset vetävät muskareita myös seniori-ikäisille. Vuosien karttuminen ei vie intoa liikkua musiikin parissa vaikkapa värikkäitä huiveja heilutellen.
RIITTA HIRVONEN