Utajärvellä seurakuntaan muuttajat saavat kahvia, Hailuodossa ryhdytään kyläilemään leipien kera
Ensivaikutelma on tärkeä. Niin on myös ensi kosketus seurakuntaan.
Viime vuosina luterilaisissa seurakunnissa on otettu tavaksi lähettää uusille seurakuntalaisille tervetulokirje. Yleensä se on kirkkoherran allekirjoittama kutsu tulla mukaan seurakunnan toimintaan.
Yhdellä arkilla tai pienessä esitteessä kerrotaan toiminnoista ja palveluista. Pienemmissä seurakunnissa paperille voivat mahtua kaikkien työntekijöiden yhteystiedotkin.
Aiemmin esimerkiksi Kempeleen seurakunnassa saatettiin katsoa muuttaneen perheen lasten iät ja kirjeeseen laitettiin esitteitä, jotka voisivat kiinnostaa juuri sen ikäisiä. Enää tällaiseen palveluun ei ole resursseja, vaan kaikille lähtee sama kirje.
Utajärvellä ollaan
Reilun kaupan asialla
Kaikki eivät tyydy pelkkään paperiseen tervehdykseen. Utajärven seurakunta laittaa kuoreen mukaan pienen paketin Reilun kaupan kahvia.
– Utajärven seurakunnalla on ympäristödiplomi ja olemme olleet reilun kaupan seurakunta jo yli kymmenen vuotta, kertoo kirkkoherra Heikki Nissinen.
Nämä arvot näkyvät myös seurakuntaan muuttaville lähetettävissä kirjeissä.
Nissisen mukaan pienessä seurakunnassa uudet kasvot huomataan pian kerhoissa ja tapahtumissa. Silloin on helppoa mennä juttusille.
– Kirjeistä on tullut myönteistä palautetta ja kahvikin on kuulemma maistunut.
Utajärven kunnankin kanssa on mietitty yhteistyötä.
– Enemmänhän me ollaan täällä menettämispuolella, Nissinen harmittelee.
Seurakuntaan muuttajat eivät ole ainoita, joita Utajärvellä muistetaan. Jokainen uusi ylioppilas saa seurakunnalta Reilun kaupan pyyhkeen.
Nuoret muuttavat usein muualle opiskelujen perässä, mutta kuntaan on tullut kevään ja kesän aikana 31 kongolaisen kiintiöpakolaisen ryhmä.
– Heidän tulonsa näkyy varmasti seurakunnassakin syksyllä, Nissinen uskoo.
Oulussa tavoitteena
on henkilökohtaisuus
Ouluun muuttajat tai kaupungin sisällä seurakunnasta toiseen muuton myötä vaihtavat henkilöt saavat kirjeen, jossa on oman seurakunnan kirkkoherran kuvallinen tervehdys.
Kuvat eivät ole perinteisiä edustuskuvia, vaan seurakunnan paimenet nähdään persoonallisesti esimerkiksi kutimet käsissä tai pyörän satulassa.
Kirjeessä tuodaan esiin mahdollisuus kodin siunaamiseen ja vinkataan tapahtumatietoja löytyvän kattavasti Rauhan Tervehdyksestä sekä verkkosivuilta.
Ilta uusille
seurakuntalaisille
Esimerkiksi Limingassa ja Tyrnävällä tulijoille on järjestetty aiempina vuosina omia tapahtumia. Ne eivät kuitenkaan houkuttaneet juurikaan väkeä, ja niistä on sittemmin luovuttu.
Haukiputaalla pidettiin vuoden alussa loppiaisena seurakuntaan tulleiden ilta, johon kutsuttiin kirjeellä. Tarjolla oli aasialaista ruokaakin.
– Ensi talvenakin on tarkoitus järjestää vastaava tapahtuma, mutta ajankohta voi olla toinen. Joulunpyhät voivat olla hankala aika varsinkin perheille, kertoo kirkkoherra Jaakko Tuisku.
Hailuodossa
aloitetaan leipävierailut
Useassa Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnassa on vuosien varrella tehty tempauksia, joissa seurakuntaan muuttaneita on käyty tervehtimässä lahjojen kera.
Kirkkoherra Timo Juntunen kertoo, että Hailuodossa ollaan virittelemässä uutta tapaa tältä pohjalta. Se koskee kaikkia saarrelle muuttajia, myös kirkkoon kuulumattomia.
– Hailuotoon muuttaneelle annetaan saaristolaisleipä ja suolaa tervetulotoivotuksen kera. Luotolainen leipuri toimii seurakunnan yhteistyökumppanina, Juntunen mainostaa.
ELSI SALOVAARA