Kirsti ja Juhani Fiskaali jatkavat vapaaehtoistoiminnassa Pyhällä Luukkaalla Tuirassa

Uskollisia harrastajia

31.8.16

Moni vapaaehtoinen jaksaa pitkään samassa tehtävässä

Kun on yli 20 vuotta kantanut vastuuta kirkkokahviryhmässä, ei olisi ihme, jos lopettamispäätöstä hidastaisi empiminen: sujuuko työ varmasti muilta? Entä jos joku kerta Luukkaan kappelin kirkkokahville saapuva väki joutuu tarttumaan kylmään kahvipannuun?
   Tuiralainen Kirsti Fiskaali nauraa tällaiselle ajatukselle. Hän ja puoliso Juhani ovat 23 vuoden aikana nähneet, että korvaamattomia ihmisiä ei ole – ei edes vapaaehtoistyössä.
   Fiskaalit ovat varmoja, että Oulun yliopiston kampuksella sijaitsevan Pyhän Luukkaan kappelin pitkä kirkkokahviperinne jatkuu hyvissä käsissä, vaikka he väistyvät. Kahvin keiton johdon on jo ottanut hoitaakseen Marja Pääkkönen.
   Juhani Fiskaali korostaa, että poisjäämällä he antavat tilaa uusille vastuunkantajille – kenties nuoremmille, jotka saattaisivat innostua kahvin keittämisestä, jos talkooporukassa olisi enemmän nuorempaa väkeä mukana.
   Niin kauan Fiskaalit ovat kahvin keitossa olleet mukana, että tänäkin kesänä tien päällä Suomessa eräällä huoltoasemalla heille huikattiin: ”Hei, ollaan tavattu joskus Luukkaalla.”
   Tutuiksi tulleet kasvot muistetaan.

Uudet tulijat
on tervehditty

Pitkä pesti samassa vapaaehtoistyössä on motivoinut Fiskaaleja. Kirkkokahvihetki Luukkaalla ei ole pelkästään entuudestaan tuttujen ihmisten jutustelua, vaan myös uusien tuttavuuksien solmimista. Kaikkia tulijoita on pyritty tervehtimään ja oudommankin viereen on menty rohkeasti istumaan.
   – Kahvi on kirkossa lisuke ja seurustelu pääasia. Ensikosketuksella on tärkeä merkitys, tuleeko ihminen uudestaan kirkkokahville, Kirsti Fiskaali sanoo.
    Puolisot muistelevat, että kappelin alkuvuosina 1990-luvun alussa kahvihetkissä toisensa löysivät kampuksen opiskelijat. Vuosi sitten Suomeen tuli turvapaikanhakijoita, joista osa alkoi asettumisensa jälkeen käydä kirkoissa. Pyhän Luukkaan jumalanpalveluksissa on ollut useita afgaanitaustaisia turvapaikanhakijoita.
   Vastikään tehty päätös lopettaa vapaaehtoistyö kahvittelun parissa herättää Fiskaaleissa muistoja yli 20 vuoden taakse, jolloin he aloittivat kirkkokahvien organisoinnin. Alkuaikoina innokas kahviryhmä valmisti myös pullat itse. Nyt tarjoiltavat tulevat seurakunnasta.
 
Kerholaisesta
vetäjäksi

Pian yhdeksän vuotta Oulun seurakuntien pienoismallikerhossa vetäjänä toiminut muhoslainen Tapio Huhtelin osallistui kerhon toimintaan jo nuorena miehenä 1980-luvulla. Huhtelin kokosi ensimmäisen pienoismallinsa kuusivuotiaana.
   – Siihen aikaan 60-luvulla koottavia pienoismalleja myytiin joka maitokaupassa, ja kun maaleja ei ollut, saatettiin maalaamiseen käyttää huopatusseja.
   Pienoismallikerho kokoontuu Oulun keskustassa siksi, että siellä on enemmän harrastajia kuin Muhoksella. Tämän Huhtelin huomasi vedettyään kerhoa yhdessä välissä myös kotipaikkakunnallaan.
   Huhtelinin mukaan kerhonohjaajan erottaa muista kerholaisista lähinnä vain siitä, että hänellä on Heinätorin seurakuntatalossa olevan harrastetilan avaimet hallussaan.
   – Vedän porukkaa Arto Kukkosen kanssa. Jos meistä ei kumpikaan pääse paikalle, silloin kokoontuminen jää pitämättä.
   Nykyisin aktiivisia pienoismallikerhossa kävijöitä on kymmenkunta.
   – Kerholaisista nuorin täyttää pian kahdeksan, ja mukaan ilmoittautui juuri yksi yli kahdeksankymppinen. Suurin osa on 35–55-vuotiaita.
   Huhtelin on ollut koko aikuis­ikänsä aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa. Tälläkin hetkellä miehen tenoriääntä kuullaan kolmessa kuorossa.

Pienoismallinäyttely
on yhteinen ponnistus

Vaikka pienoismallikerho kokoontuu seurakunnan tiloissa ja vielä sunnuntaisin, kerhohetki ei sisällä hartautta.
   – Mukana on monenlaista porukkaa, eikä seurakuntaan kuuluminen ole kriteeri osallistumiselle. Toivon, että pienoismallikerho poistaisi omalta osaltaan seurakuntien toimintaan liittyviä ennakkoluuloja.
   Mainio tapa tutustua pienoismallien rakentamiseen tarjoutuu kerholaisten kokoamassa ilmaisessa pienoismallinäyttelyssä. Raatin nuorisotalossa on lauantaina 10. syyskuuta kello 11–18 esillä autojen, lentokoneiden, sotakaluston ja figuurien lisäksi Pohjois-Suomen rautatieharrastajien pienoisrautatie.
   Näyttelystä voi ostaa myös pienoismallipaketteja.
   – Alle 18-vuotiaille on myös muovimallikilpailu, jonka voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä, Huhtelin houkuttelee väkeä paikalle.

RIITTA HIRVONEN
ELSI SALOVAARA

Esimerkiksi Limingan ja Oulun seurakunnat esittelevät vapaaehtoistoimintaa osoitteessa
www.vapaaehtoistyo.fi. Seurakuntien vapaaehtoistoiminta on esillä syksyn alkaessa myös Rauhan Tervehdyksen kirkollisissa ilmoituksissa  s. 14–23. Useissa Oulun kirkoissa järjestetään vapaaehtoisten siunaaminen sunnuntaina 11. syyskuuta.

Artikkeli on osa lehteä 24/2016