Kun media kertoo vain huonoja uutisia, jostain muualta on kuultava kertomuksia, joita kantavat hyvyys, toivo ja viisaus.
Kovalle nykyajalle tarvitaan vastapainoksi tarinoita, sanoo tarinankertoja Kiisi Isotalo.
– Mistä saamme kansankuntana voimaa nousuun, jos tarjolla on päivä toisensa jälkeen vain negatiivisuutta? hän pohtii.
Isotalo on yksi neljästä henkilöstä, jotka lukevat torstai-iltaisin tarinoita radio Yle1:n iltahartauksissa. Isotalon tarinahartauksissa käyvät keskustelua Martta ja mummo. Dialogi Martan ja mummon välillä on Isotalon kirjoittama.
Sadut ovat myös
aikuisten oikeus
Tarinankertoja Isotalo puuskahtaa ajatukselle, että sadut ja tarinat kuuluisivat vain lapsille.
– Sadut kuuluvat kaikille. Sadun avulla aikuinen voi käydä läpi omaa elämänhistoriaansa.
Isotalon mukaan satumaailmassa jokaisella – niin lapsella kuin aikuisella – on vapaus kokea satujen filosofia ja viisaus juuri sillä tavoin, kuin itse haluaa. Hyvän tarinan tunnistaa sitä, että se avautuu eri-ikäisille ja kaikki löytävät siitä jotakin, mihin samaistua.
Kun Isotalo vieraili parisuhdeillassa puhumassa tarinoista ja niiden voimasta, kehotti hän perheen aikuisia lukemaan toisilleen ääneen satuja.
– Aikuisille pitäisi kirjoittaa paljon enemmän omia satuja, hän sanoo.
Koko syksy
tarinoita
Elokuussa aloitetut tarinahartaudet jatkuvat tammikuun loppuun saakka. Idea tarinoista hartauspuheina tuli kirkkohallituksen toimittajalta Hanna Paavilaiselta.
Paavilainen uskoo, että hyvä tarina voi parhaimmillaan auttaa ymmärtämään omaa arkea, sen ihmeellisyyttä ja koko elämää syvemmältä kuin mihin mikään niin sanottu järkipuhe pystyy.
– Tarina on vanha tapa viedä kristinuskon sanomaa eteenpäin. Itse en ole tottunut siihen, että hartauden pitäisi olla tietynlainen. Voihan hartaus olla myös näytelmä tai perustua kahden henkilön keskusteluun.
Paavilainen ei ajattele, että sana satu olisi synonyymi sepitykselle, epätodelle puheelle. Jos uskonnosta puhutaan tarinoiden avulla, Jumalasta ja Jeesuksesta ei tule satuhahmoja.
– Biologian tieto voi uudistua ja täydentyä ajan kuluessa, mutta tarina on aina omalla tavallaan totta.
Myös kirjastossa
satuja aikuisille
Oulun eteläisten alueiden kirjastoissa järjestettiin syyskuussa, valtakunnallisella positiivisuusviikolla, satutuokioita aikuisille.
Informaatikko Terhi Mustonen Oulunsalon kirjastosta kertoo, että satuhetkistä tuli hyvää palautetta. Esimerkiksi Kaukovainion kirjastossa paikalle tuli lähemmäs 20 aikuista.
Satutuokiossa luettiin tarinoiden lisäksi myös runoja ja katkelmia tykätyistä kirjoista, kuten tarinanpätkä Mielensäpahoittajasta.
Satujen kuuntelijoille oli tarjolla myös teetä ja pientä purtavaa.
– Satuhetkiä aikuisille toivottiin lisää. Nyt olemmekin päättäneet, että jatkamme niitä joulukuussa.
RIITTA HIRVONEN