Hymy, joka valloittaa

14.9.16

Ilon kiljahdukset kaikuvat kempeleläiskodissa, kun 9-vuotias Isak pääsee kokeilemaan Nintendo-peliä yhdessä Jiska Parrilan kanssa.
   Rauhan Tervehdyksen elokuisen numeron etiopialainen kansikuvapoika on vierailulla Eeva-Kaarina ja Matti Parrilan luona.
   Isak, oikealta nimeltään Yshak, pääsi kesällä etusivun kuvaan, kun oululaiset missionuoret vierailivat Etiopiassa Hosainan kuurojen koululla juhannuksen tienoilla. Nyt pieni poika on tehnyt pitkän matkan Afrikan kuumuudesta pohjoisen viileään kesään.
   Isakin matkakumppaneina ovat Anne Majuri sekä Heidi Majuri, joka on työskennellyt kuurojen koululla opettajana, kummisihteerinä ja neuvonantajana vuodesta 2003.

Pelokas poika
sulatti sydämet

Anne tutusti Isakiin 1,5 vuotta sitten vieraillessaan sisarensa luona Hosainassa.
   – Isak seisoi yksinäisenä koulun pihalla. Olin kuullut Heidiltä hänen koskettavan tarinansa ja meille syntyi välittömästi erityinen suhde. Hän suorastaan sukelsi sydämeeni. Voimakas rakkauden tunne syttyi ensimmäisestä katseesta, Anne kuvailee ensikohtaamista.
   Hieno ensikohtaaminen ja Isakin lämmin suhtautuminen uuteen ihmiseen herätti hämmästystä, sillä kaduilla kasvanut poika oli hyvin varauksellinen ja pelokas eikä päästänyt ketään lähelleen.
   –Tullessaan hän oli sulkeutunut ja surullinen, eikä hänellä ollut minkäänlaisia sosiaalisia taitoja. Hän potki ja sylki, jos joku tuli lähelle, koska hän pelkäsi kaikkea ja kaikkia, erityisesti poikia ja miehiä.
   – Kehitystä oli tapahtunut muutamassa kuukaudessa jonkin verran, mutta Annen tulon jälkeen hän alkoi pikku hiljaa ottaa kontaktia myös muihin, Heidi kertoo.
   Isak asui aiemmin kadulla äitinsä kanssa. Koska poika on kuuro, häntä todennäköisesti kohdeltiin huonosti. Etiopiassa, kuten monissa muissakin Afrikan maissa, vammaisuutta pidetään seurauksena vanhempien pahoista teoista.
   Isakin otti hoiviinsa etiopialainen vesi-insinöörinä työskennellyt nainen, joka kuljetti pojan satojen kilometrin päähän kuurojen koululle kaksi vuotta sitten.
   Pienikokoinen, mutta urhea poika onnistui kuin ihmeen kautta pääsykokeiden jälkeen aloittamaan esikoulun. 
   – Hän on teknisesti lahjakas. Ei ole vielä tullut vastaan laitetta, jota Isak ei osaisi käyttää, Heidi Majuri toteaa.
   Isak on ollut syntymästään asti kuuro. Lisäksi hänen toinen silmänsä on sokea ja jaloissa on jonkin asteisia kehityshäiriöitä.
   Perusteellista hoitoa vaativat hampaat hoidettiin lasten vaativiin hammasoperaatioihin erikoistuneella hammaslääkärillä yksityisvastaanotolla Helsingissä. Etiopiassa tällaista hoitoa ei pystytty tekemään.
   – Hampaat olivat pahasti reikiintyneet ja hänellä oli jatkuvasti kipuja. Luultavasti äiti oli syöttänyt pojalle sokeriruokoa rauhoittaakseen häntä, Heidi kertoo.

Hohtava hymy
hoidetuilla hampailla

Hampaat on nyt saatu kuntoon ja iloinen poika hymyilee leveästi valkoiset etuhampaat hohtaen. Yhteistä kieltä kempeleläisten ystävien kanssa ei ole, mutta kädet tekevät terhakasti viittomia ilmaan.
Isakin tuominen Suomeen hoitoon ei ollut yksinkertaista, sillä katulapsilla ei ole syntymätodistuksia eikä passeja.
– Prosessi ei ollut helppo, mutta kaiken vaivan arvoinen. Se oli Jumalan suuri ihme ja rukousvastaus, josta koko koulun oppilaat ja henkilökunta sekä kaikki ystävät Suomessa iloitsivat, Heidi Majuri kertoo.

MIRJA RINTALA

Artikkeli on osa lehteä 26/2016