Luomakunta vain lainassa

14.9.16

Kirkonkin on kannettava vastuunsa, todettiin kirkon ympäristöpäivillä Mikkelissä

Luomakunnan varjeleminen on tällä hetkellä yksi kirkon strategian painopisteistä, todettiin kirkon ympäristöpäivillä viime viikolla.
   – Ympäristöön, rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen liittyvät kysymykset haastavat kirkkoa pohtimaan omaa rooliaan tulevien sukupolvien hyväksi tehtävässä työssä, sanoo Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen.
   Mikkelissä osanottajina oli noin 90 eri työtekijäryhmistä papeista emäntiin, suntioista talouspäälliköihin – sekä myös seurakuntalaisia.
   Päivien pääteemana oli Luomakunta – ei kaupan. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen käsitteli teemaa avajaispuheessaan kolmen teesin pohjalta.
   Häkkisen ensimmäinen teesi oli ”Ihminen on kadottanut nöyryytensä”. Ilmastonmuutoksen edetessä ollaan jo siinä tilanteessa, että painopiste on siirrettävä varjelemisesta suojelemiseen ja mikäli mahdollista ennalleen palauttamiseen.
   Ihmiskunnan on pakko nöyrtyä sen tosiasian edessä, että ihminen ei ole luomakunnan omistaja, vaan se on ihmisellä lainassa, Häkkinen muistutti.
   Toiseksi ”Kirkon on kannettava vastuunsa”. Luomakunta ei kestä lisääntyvää kulutusta ja luonnon hyväksikäyttöä.
   Tänä vuonna maailman uusiutuvat luonnonvarat käytettiin loppuun 8. elokuuta. Loppuvuoden elämme velaksi.
   Kolmanneksi: ”Toivo sävyttää kristityn tulevaisuutta”. Piispa Häkkinen lainasi saksalaisen fyysikon ja filosofin Carl Friedrich von Weizsäckerin näkemystä, jonka mukaan vain uskonto on kyllin voimakas vaikuttamaan ihmiseen niin syvästi, että tämä on valmis muuttamaan perusteellisesti ajattelu- ja elämäntapojaan.
   Ympäristökriisin vakavuus pakottaa eri uskontojen ja vakaumusten edustajat yhteiseen työhön luomakunnan tulevaisuuden puolesta.
   Ympäristöpäivillä oli aiheena myös vesi. Luontokuvaaja Juha Taskinen kertoi saimaannorppien elämästä ja siitä, mitä niiden kohtelu kertoo ihmisestä. Elokuvaohjaaja Marko Röhr kertoi uusimmasta myyttisestä elokuvastaan Järven tarina, joka esitettiin päivillä.

MARTTI KIVIHARJU

Artikkeli on osa lehteä 26/2016