Yhteistä musiikkia syntyi myös spontaanisti Oniipan vanhan lähetysaseman pihalla.

Namibia oli valtaisa elämys

21.9.16

Oulun seudulla toimiva Amani-musiikkiryhmä esiintyi Namibiassa yhdessä paikallisen tähden kanssa

Amani on vieraillut useita kertoja Tansaniassa, jossa on kerätty musiikkia, tutustuttu kulttuuriin ja Suomen Lähetysseuran toimintaan. Tällä kertaa halusimme kokeilla jotakin muuta, kertoo ryhmän taiteellinen johtaja Marjo Kumpulainen.
   – Olemme parhaimmillamme live-esiintymisessä, siksi oli selvää, että lähdemme reissuun samanlaisella meiningillä.
   Amanilaisilla oli kontakteja ja kokemusta kohdemaaksi valitusta Namibiasta. Ennen matkaa oli valittava ja sovitettava uusi ohjelmisto.
   – Maa on monikulttuurinen ja -kielinen, joten musiikkia piti olla monilla kielillä. Musiikkia oli myös muista Afrikan maista. Suunnittelimme esiintymisiä ja ohjelmistoa paikallisten muusikoiden kanssa, Marjo Kumpulainen kertoo matkaan valmistautumisesta.

Pääkonsertissa
sali oli täynnä

Vuoden vaihteessa tehdyn matkan aluksi Amani oli safarilla Etoshassa matkalla kohti Namibian pohjoisosia. Pääkonsertti oli pääkaupungissa Windhoekissa Warehouse-teatterissa yhdessä kotimaassaan suositun naismuusikko Tunakien kanssa.
   – Tunakie teki töitä managerinsa kanssa konserttimme onnistumisen eteen. Hänen ansiostaan Amani sekä suomalaisten ja namibialaisten pitkä vuorovaikutus saivat palstatilaa The Namibian -lehdessä.
   – Yleisöä kerääntyi ilmaiseen konserttiin istumapaikat täyteen. Tilaisuutta oli seuraamassa myös namibialaisia muusikoita. Esitimme omaa ohjelmistoamme ja yhdessä Tunakien kanssa hänen kappaleitaan. Esiinnyimme Windhoekissa myös kutsuvierasyleisölle Suomen suurlähetystössä, Kumpulainen selvittää.

Paikallisia
kuorojakin kuultin

Pohjoisen seurakunnissa yleisömäärät jäivät pieniksi, mutta sana suomalaisen musiikkiryhmän vierailusta levisi. Amani tunnistettiin huoltoasemilla ja kyläbaareissa. Yleisöä tavoitettiin viimeisiin esiintymisiin.
   – Emmanuel-kirkossa oli paljon seurakunnan omia kuoroja, ja työntekijät kokosivat tilaisuuden yhteen lyhyillä puheilla. Oli hienoa päättää vierailumme juuri Emmanuelin seurakuntaan.
   – Suomeen palattuamme sosiaalisessa mediassa tuli vastaan hauskoja yllätyksiä, esimerkiksi Oniipan kirkossa laulamamme Tate Kalunga oli kuvattu kännykkäkameralla ja laitettu jakoon. Videopätkää on kuunneltu kymmeniä tuhansia kertoja.

Ensikosketus
Afrikkaan

Veera Suutari (kuvassa lapsen kanssa) on laulanut Amanissa jo 16 vuotta. Hän ei ole aiemmin perheen kasvaessa pystynyt osallistumaan Amanin Afrikan-matkoille.
   – Minulla oli ennakkokäsitys Windhoekista melko siistinä ja länsimaisena kaupunkina, ja sitä se olikin, Veera kertoo.
   – Vasta pohjoisen maaseudun Oniipassa tunsin olevani mielikuvieni aidossa Afrikassa. Vuohet käyskentelivät tiellä roskia syöden ja ihmiset asuivat pääasiassa pellistä rakennetuissa parakeissa.
   – Tsumebin konsertissa afrikkalainen aikakäsitys tuli tutuksi. Konsertin oli määrä alkaa kello 16, mutta paikalla oli ehkä yksi kuulija. Kello 17 kirkkoon oli saapunut muutama lisää. Aloitimme kuudelta, ja vielä konsertin aikanakin ihmisiä valui paikalle. Kuulijoiden kasvoilta luin hämmästystä ja ihastusta. Älypuhelinten meri alkoi kuvata laulujamme.
   Sama toistui muissakin konserteissa.
   – Lopuksi kuulimme seurakunnan upean voimakasta äänissä laulamista. Vaihdoimme kuulumisia paikallisten kanssa ja majoituimme yöksi koteihin.

Ikimuistoinen
yhteisesiintyminen

Oniipan jumalanpalveluksessa Veeran huomiota kiinnittivät naisten upeat puvut ja kampaukset. Lapsetkin olivat hienoiksi puettuja.
   – Kun jumalanpalvelus oli ohi, ihmiset riisuivat juhlakenkänsä kirkon ovella ja ahtautuivat seisomaan autojen lavoille, Veera toteaa.
   – Oniipan lähetystalon pihalla meille esiintyi lapsi- ja nuorisokuoro. Pienimmät istuivat ujoina maassa, kun isommat näyttivät heimotanssejaan. Kannustin pieniä, ja näin kasvojen leviävän hymyyn ja pientä tanssahtelua myös.
   Windhoekin konsertissa Veera sai ikimuistoisen elämyksen laulaessaan sooloa namibialaisen Tunakien kanssa.
   – Hän tuli konsertoimaan kanssamme vielä Katuturaan Emmanuel-kirkollekin. Siellä kuulimme myös paikallisia kuoroja. Paikalle saapui myös suurlähettiläs Anne Saloranta vieraineen.
   – Olin jännittänyt lukuisia asioita matkalla, mutta pääasiassa koin oloni turvalliseksi ja varjelluksi. Namibia resonoi sieluni kanssa!

Kirkkomusiikki teki
vaikutuksen

Amanin Jussi Hirvilammille jäi Namibian matkasta mieleen erityisesti paikallisten kuorojen ja muusikoiden esittämä musiikki.
   – Tunnelataus kappaleissa oli valtava, hän sanoo.
   – Mieleen tulee jumalanpalvelus Oniipassa. Tarkemmin vielä kolehtilaulu, joka oli määrittelyn ulottumattomissa olevalla tavalla mieleenpainuva. Namibialainen kirkkomusiikki oli hulppea kokemus.
   – Matkasta jäi käteen entistä tiiviimmäksi muuttunut yhteishenki, onnistuneita keikkoja, yhteistyökokemuksia paikallisten kanssa sekä musiikillisia ideoita.

Kunpa tunnelma
leviäisi suomalaisillekin

– Matkaan valmistautuessa tulee miettineeksi, kuinka siitä saisi mahdollisimman moni ihminen mahdollisimman paljon irti: niin ihmiset Namibiassa, me itse kuin Amanin kautta osansa saava suomalaisyleisökin, Jussi pohdiskelee.
   – Hyödynnämme matkan antia Suomessa muun muassa keikkatallenteiden, musiikillisten ideoiden ja mukaan tarttuneen fiiliksenkin muodoissa.
   Oulun seudulla toimiva Amani on vuodesta 1987 lähtien keskittynyt afrikkalaisen musiikin esittämiseen. Suomen Lähetysseura on ollut taustaorganisaationa alkuajoista saakka.
   Ohjelmistossa on traditionaalista ja uudempaa afrikkalaista musiikkia, jota sanoitetaan suomeksi ja sovitetaan ryhmälle.
   Amanissa on vaikuttanut vuosien mittaan toista sataa muusikkoa. Ryhmän koko on vaihdellut suurkuorosta bändivetoiseen kokoonpanoon. Viime vuosina Amani on keikkaillut noin 10 hengen ryhmänä.

PIRRE SAARIO
Juttu on julkaistu aiemmin Lähetyssanomat-lehdessä 7/2016.

Amani konsertoi seuraavan kerran

* su 25.9. kello 19.30 Naisten Pankin hyväntekeväisyyskonsertissa ravintola 45 Specialissa Oulussa

* la 15.10. kello 17 lionsien Toivon sykähdyksiä -hyväntekeväisyyskonsertissa Oulun tuomiokirkossa