Rippikoulumaksuun viiden euron korotus Oulussa

14.9.16

Rippikoulusta perittävää maksua nostetaan Oulussa ensi vuoden alussa 5 eurolla.
   Rippileiri ilman kuljetusta maksaa 50 euroa, kuljetuksen kanssa 65 euroa. Samalla tähän saakka ilmaisen päivärippikoulun valitsevilta aletaan periä 30 euron ruokaraha.

Päiväripari kestää viikon, leiri yleisimmin 6 päivää. Mikä kaikki rippileirissä maksaa ja missä määriin maksu vastaa todellisia kuluja, Oulun seurakuntien talouspäällikkö Arja Ahonen?
– Yhtä rippikoululaista kohden leiri maksaa seurakunnalle keskimäärin 800 euroa.
   – Suurimmat kulut ovat henkilöstökulut, 700 000 euroa. Siitä vajaa 90 000 maksetaan isosille.
   – Seurakuntayhtymän omat emännät tuottavat ruokapalveluja rippileireille 180 000 euron edestä. Majoituskulut omissa leirikeskuksissa ovat 40 000 euron luokkaa. Lisäksi ostetaan 200 000 eurolla erilaisia palveluja, kuten kuljetusta, majoitusta ja ateriapalveluja.
   – Kaikkia yhtymässä perittäviä maksuja on tarkistettu hieman, koska ne ovat pienempiä kuin muissa seurakuntayhtymissä eikä niitä ei ole nostettu vuosikausiin. Rippikoulumaksuja korotettiin viimeksi kymmenkunta vuotta sitten.

Miten rippikoulujen hinta Oulun seurakuntayhtymässä vertautuu muun maan taksoihin?
– Oulussa hinnat ovat korotuksen jälkeenkin huomattavan edulliset. Esimerkiksi Vantaalla rippikoululeiri maksaa 150 euroa, Espoossa kaupunkileiri 70 euroa ja leiririppikoulu 170 euroa, Tampereella 95–166 euroa. Turussa sen sijaan kaikki leirit ovat ilmaisia seurakuntien jäsenille.

Onko Oulun seurakunnissa harkittu rippileirien lyhentämistä nyt, kun taloutta pyritään saamaan kuntoon?
– Yhtymän talous on saatu käännettyä ylijäämäiseksi ja säästöt on otettu pääosin välillisistä kuluista. Rippikouluihin ja muuhun varsinaiseen seurakuntatyöhön säästöt eivät kohdistu siten, että seurakuntalaiset ne huomaisivat.
   – Rippikoulua pidetään niin tärkeänä työmuotona, että toiminnan edelleen kehittämiseksi muun muassa nostettiin hieman maksuja. Pienestä leirimaksun korotuksesta kertyvä 10 000 käytetään rippikoulutoimintaan. Ei se summa kassaan jää.  Yhtymän leirikeskukset ovat selvityksen kohteena parhaillaan.

Voiko rippikoulun käyminen jäärä rahasta kiinni?
– Ei voi, sillä rippikoulumaksusta saa vapautuksen, jos perheen taloudellinen tilanne on heikko.

Seurakunnat järjestävät myös esimerkiksi vaellus- ja ratsastusrippikouluja. Millä perusteilla näiden erityisrippikoulujen leirimaksu määräytyy?
– Seurakunnat osallistuvat niihin vain perusleirikulujen osalta. Sen yli menevät kulut peritään leiriläisiltä. Esimerkiksi talvirippikoulu Levillä maksaa leiriläiselle 300–400 euroa.

Nouseeko rippikoulun hinta usein puheeksi rippikoululaisten vanhemmille pidettävissä vanhempainilloissa, Karjasillan seurakunnan rippikouluvastaava, seurakuntapastori Heikki Karppinen?
– Rippikoulumaksun suuruus ei tunnu olevan kodeille oleellista. Perusrippikouluun tulevien nuorten vanhemmista juuri kukaan ei kysy hintaa.
   – Rippikoulun hintaahan tuetaan yhteisistä kirkollisverovaroista useilla sadoilla euroilla per leiriläinen. Leiriviikolle täyshoidolla ei kovin iso hinta jää.
   – Kaikille taataan pääsy ainakin perusleirille. Diakoniatyöntekijän päätöksellä leirimaksusta voi saada vapautuksen.
 
Mikä kiinnostaa kotiväkeä enemmän kuin eurot?
– Tärkeintä on kuulla, mahtuuko lapsen kaveriporukka samalle leirille. Urheilua harrastavien vanhempia kiinnostaa myös se, miten ripari saadaan sovitettua yhteen harjoitusten ja kisojen kanssa.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 26/2016