Talous puheeksi kotona

21.9.16

Rahasta, velkaantumisesta ja säästämisestä pitää puhua jo lapsille

Maailma on täynnä talouspuhetta, mutta ei siellä, missä sitä kipeimmin kaivattaisiin: kodeissa. Näin on todennut velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar.
   Samaa mieltä on järjestön Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Taina Rajanen:
   – Perheissä pitäisi puhua enemmän rahasta. Taloudesta voi puhua jo lapsille.
   – Ei niin, että siirretään mahdolliset omat rahahuolet lapsille tai pelkästään todetaan et saa, ei osteta.  Lapselle voi kertoa, mistä perheeseen tulee rahaa ja mihin kaikkeen sitä kuluu. Tulojen ja menojen valossa voi perustella, miksi esimerkiksi lapsen haluamaa puhelinta ei voi nyt ostaa.
   – Lapsia ja nuoria kannattaa myös opettaa säästämään, Rajanen sanoo.

Jokainen osaa seurata
menojaan ja tulojaan

Suomalaisten on perinteisesti ollut vaikea puhua rahasta. Rahaongelmat koetaan hävettävinä eikä niitä välttämättä uskalleta paljastaa edes omalle puolisolle.
   Talousasioihin perehtymistä pidetään hankalana, ellei taloussanasto ole aivan hallussa.
   Simppelin budjetoinnin osaa kuitenkin Rajasen mukaan jokainen.
   – Vaikka se on hyvin yksinkertaista, sitä ei monikaan tee.
   Tulojen ja menojen listauksen voi aloittaa ruutupaperin ja kynän kanssa tai sähköisesti excel-taulukolla; valmis pohja siihen löytyy esimerkiksi Takuu-Säätiön nettisivuilta.
  Etenkin nuoria ja nuoria aikuisia houkutellaan seuraamaan käytettävissä olevan rahan määrää maksuttomalla penno.fi -taloudenhallintasovelluksella.
   – Jos velkaantunut haluaa esimerkiksi päästä velkajärjestelyyn, hänen pitää ensin oppia tulemaan toimeen tuloillaan, vaikka velkaa ei siinä vaiheessa vielä lyhennettäisikään. Tässä penno.fi voi olla hyvänä apuna.

Talouskirjanpito
kannattaa aina

– Toki taloudenpitoa pitää harjoitella. Osalle tasapaino löytyy helposti, osalle se on haasteellista aina. Rahaa voi olla vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe.
   Talouskirjanpito kannattaa Rajasen mukaan aina, oli elämäntilanne mikä hyvänsä.
   – Eräs ikänsä pienillä tuloilla elänyt tiivisti asian hyvin: budjetointi on kaiken perusta, hyvää elämää voi viettää vaikka tulot olisivat pienetkin.
   Talouskirjanpitoa voi pitää, vaikka talousahdingosta ei ole tietoakaan.
   – Eräs äiti kertoi pitävänsä kirjaa tuloista ja menoista silloin tällöin. Hänelle oli ollut herättävää huomata, kuinka paljon rahaa kuluu esimerkiksi kahvilakäynneillä.
   Rajanen itse välttää heräteostokset lähtemällä kaupungille ilman pankkikorttia.
   Syyllistäminen ei auta talousahdinkoon joutunutta. Tukeminen ja kuunteleminen sen sijaan ovat avuksi.
   – Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua, Rajanen korostaa.
   – Velkaa voi kertyä nopeastikin ja velkatilanteen selvittely vie aikansa, mutta aina asiat jollakin aikavälillä ovat järjestettävissä.
   Solmuun menneistä talousasioista Rajanen kannustaa puhumaan ystävän tai läheisen kanssa.
   – Jos taloustilanne on huono, se ei tee kenestäkään huonoa. Itselleen ei kannata olla liian ankara.
   Kunnalliseen velkaneuvontaan saattaa tulla ihminen kädessään lähimarketin muovikassi täynnä avaamattomia perintätoimiston kirjeitä.
   – Se voi tuntua ahdistavalta möykyltä. Kun laskut avataan ja käydään läpi, niistä muodostuukin pino, joka tuntuu vähän helpommin hallittavalta ja hiukan vähemmän ahdistavalta, Rajanen tietää.
   Maksutonta apua talousvaikeuksissa oleville saa puhelimitse tai chatissa. Kasvokkaista tukea antavat esimerkiksi Oulun Hyvän mielen talon koulutuksen saaneet vapaaehtoiset. Myös seurakuntiin on tarkoitus kouluttaa vapaehtoisia talousneuvojia.

MINNA KOLISTAJA

Apua rahahuoliin maksutta ja nimettömänä

•    Onko tili nollilla tai vuokra rästissä? Menikö eräpäivä jo? Uhkaako maksuhäiriö, pelottaako perintä? Takuu-Säätiön työntekijöiden kanssa voi keskustella maksutta ja nimettömänä mieltä painavista raha-asioista. Velkalinja on avoinna arkisin kello 10–14 numerossa 0800 98009. Kysy rahasta -chat toimii ma ja ke kello 12.30–15.

•    Takuu-Säätiö myöntää 200–2000 euron suuruisia pienlainoja esimerkiksi takuuvuokraan tai kodin välttämättömiin hankintoihin. Ihminen, jonka on vaikea saada pankista lainaa esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän vuoksi, mutta jonka velkaongelma on ratkaistavissa yhdellä uudella lainalla voi saada Takuu-Säätiön takauksen pankista nostettavaan järjestelylainaan.

 •    Takuu-Säätiön palveluista on mahdollisuus kysellä kaikille avoimessa Tsemppiä talouteen -tapahtumassa keskiviikkona 12.10. kello 9–11 (Kansankatu 53, Oulu).