Henriika Anttila ja Inka Hanhisuanto käyvät itse puolukassa. Marjastuson heidän mielestään hyödyllinentaito.

Tehtiinpä sairaan hyvää puolukkakiisseliä

21.9.16

Muhoksen yläkoulun seiskaluokkalaisille vuoden marja maistuu myös vispipuuron, hillon tai marjarahkan muodossa

Tuleeko teillä kuplia? Voiko tän levyn laittaa nyt pienemmälle? Onko täällä jossain sitä vanilliinisokeria? Mihin meidän maissitärkkelys köntsittiin?
   Kun Muhoksen yläkoulun seitsemäsluokkalaiset valmistavat marjakiisseliä, kysymyksiä satelee niin opettaja Eila Puhakalle kuin vieruskaverillekin.
   Opettajan johdolla on hetki sitten käyty läpi kiisselin kokonestesuurustus: sekoitetaan mehu ja perunajauho kattilassa, pidetään kattilaa liedellä kunnes seos kuplii, nostetaan pois, lisätään marjat.
   – Vitamiinit säilyvät paremmin, jos marjoja ei keitä, Puhakka vinkkaa.
   Kiisselin valmistus linkittyy myös seiskaluokkalaisten kemianopiskeluun: ruuassa tapahtuu kemiallisia reaktioita lämmön vaikutuksesta.
   – Kiisseliä peruna- tai maissitärkkelyksellä suurustettaessa tärkkelys sitoo kuumennettaessa itseensä nestettä ja turpoaa, opettaja kertaa.
   Markus Tihinen, Eemeli Parviainen, Johannes Parviainen, Jesse Sarkkinen, Niko Pankarinkangas, Okko Männikkö, Juuso Karppinen ja luokan muut seiskat ottavat kotitalousluokan työpisteet vauhdilla haltuun.
   Yksi survoo marjat sauvasekoittimella, toinen kaivaa esiin kattilan ja vispilän, muut mittaavat tarvittavia aineita. Kerroskiisseliin tarvitaan kaksi kiisseliä: marjakiisseli ja maitokiisseli.
   Maitokiisselin jäähtyessä tarjoilukulhoissa oppilaat siivoavat liedet ja työtasot.
   Kun puolukkakiisseli on kipattu maitokiisselin päälle päästään maistelemaan.
   – Siis miltä tuo maistuu?
   – Uskaltaako tätä maistaa? Onko hyvää?
   – Ihan sairaan hyvää! Parasta ehkä mitä kotitaloustunnilla on tehty.
   – Kyllä tästä ihan hyvää tuli.
   Kymmenestä paikalla olevasta oppilaasta neljä kertoo käyvänsä poimimassa puolukkaa perheen kanssa.

Inka poimi puolukkaa
myyntiin asti

Innokkaita poimijoita löytyy naapuriluokasta, missä myös on valmistettu kiisseliä.
   Henriikka Anttilaa ja Inka Hanhisuantoa ei tarvitse pakottaa metsään.
   – Marjastus on hyödyllinen taito. Samalla saa liikuntaa ja ulkoilmaa ja lopuksi vaikka hyvänmakuisia leivonnaisia, joihin on käytetty puolukkaa, tytöt kannustavat muita marjareissulle.
   Henriikka on käynyt marjassa mummulassa Tyrnävällä.
   Inka kertoo poimineensa tänä syksynä jo useamman sangollisen puolukkaa ihan kotinurkilta Muhokselta.
   Myyntiin asti riitti pari sangollista.
   – Puhdistamattomista maksettiin 80 senttiä kilolta, puhdistetuista euron. Ihan hyvä hinta.

Ei marjaa ole
pakko itse poimia

Kotitalousopettaja Eila Puhakan marjamaat sijaitsevat Pudasjärvellä saakka.
   – Opin marjastamaan jo lapsena, kun kuljin metsässä isän ja äidin kanssa.
   Puhakka ei ajattele marjareissut tekemättä jättäviä laiskoina – kaikilla ei ehkä vain ole hyvää marjapaikkaa.
   – Ja voihan ne puolukat ostaa. Tuttavissa voi olla innokkaita marjanpoimijoita ja kaupastakin saa kotimaista marjaa.
   Puolukkaa Puhakka käyttää marjarahkoissa, pataruokien lisukkeena tai juhlavina jäädykkeinä ja hyytelöinä.
   – Puolukka on luomua ja lähiruokaa. Ja sairaan hyvää, kuten joku oppilaista äsken muotoili.

MINNA KOLISTAJA

Anna palautetta jutusta täällä

Kerroskiisseli

marjakiisseli
4 dl marjamehua
2 dl marjasurvosta
3 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä

Mittaa kaikki aineet kylmänä kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli kuplii. Ota pois liedeltä, älä sekoita. Lisää marjasurvos.

maitokiisseli

5 dl maitoa
3 rkl sokeria
0,5 dl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria

Eilan nopea marjapiirakka

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl öljyä tai voisulaa
3 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
4–5 dl marjoja

Sekoita puuhaarukalla munat ja sokeri. Lisää maito ja rasva, sekoita. Lisää jauhot ja sekoita kunnes aineet ovat tasaisesti sekoittuneet. levitä matalaan, voideltuun piirakkavuokaan. levitä marjat pinnalle. Ripottele halutessasi marjojen päälle seos 0,5 dl voisulaa + 0,5 dl sokeria + 1,5 dl kaurahiutaleita. Paista 200 asteessa uunin alaosassa 20–25 minuuttia.

Outin ruiskäärötorttu

Täyte
1 dl kuohukermaa
1 dl maitorahkaa
0,5 dl puolukkasurvosta
sokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon rahka ja puolukkasurvos. Mausta sokerilla.

Pohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,75 dl ruissihtijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot muna-sokeri -vaahtoon varovasti sekoittaen. Paista 200 asteessa 6–8 minuuttia. Kumoa torttulevy leivinpaperille, jolle olet ripotellut korppujauhoja. Levitä täyte torttulevylle ja rullaa tiiviille rullalle. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja puolukoilla. Osan kermasta voi korvata vaniljatuorejuustolla.

Kokeilitko reseptejä? Anna palautetta niistä täällä