Turvakengistä hyötyä kirkon töissä

21.9.16

Seurakuntamestari Tuula Peltoniemi taitaa monta ammattia

Osa Siikalatvan seurakuntalaisista on saattanut pohtia viime kuukausina, että uudessa seurakuntamestarissa, tutummin suntiossa, on jotain tuttua.
   Mielikuva voi olla oikea, sillä Tuula Peltoniemellä on takana 14 vuoden kokemus kesäteattereissa ja näytelmäryhmissä. Järjestysmieshommiakin hän on tehnyt pääasiassa tanssilavoilla.
Ihmisten kohtaaminen on siis Peltoniemelle entuudestaan tuttua.
   Suntion työhön vaaditaan Tuulan mukaan kokemuksen ja palvelualttiuden lisäksi oikeanlaista koulutusta.
   – Koulutus on kaiken a ja o, sen verran työssä tulee vastaan lakipykäläviidakkoakin. On tärkeää osata kertoa ihmisille, miksi jokin asia tehdään seurakunnassa niin kuin tehdään.
   Usein suntio on se, joka kohtaa niin häihin, hautajaisiin kuin kastetilaisuuksiin tulijat ensimmäisenä. Hautaan siunaamiset ovat Peltoniemen mukaan tilaisuuksista vaativimpia.
   – Iloisissa juhlissa pienet kömmähdykset annetaan helposti anteeksi, mutta hautajaisissa ihmiset ovat herkillä.
 
Kilometrejä kertyy
töissä ja vapaalla

Tuula Peltoniemi on työskennellyt aiemmin seurakuntamestarina niin Kärsämäellä, Nivalassa, Kempeleessä kuin Oulujoella. Aina hän ei ole ollut kirkon leivissä.
   – Aikoinaan tuli valmistuttua kauppateknikoksi. Työkokemusta on vaatetusalalta, aikuisliikunnan ohjaamisesta, vanhustyöstä ja lasten motoriikan parissa työskentelystä, hän listaa nauraen.
Monipuolinen työhistoria auttaa nykyisessä työssä.
   – Vaatetusalan kokemuksesta on hyötyä esimerkiksi kirkkotekstiilien käsittelyssä, Peltoniemi kertoo.
Hänen mukaansa suntion työssä on oltava näkemys siitä, miten asiat sujuvat parhaiten. Ennakointi on tärkeää, kun autoilee Siikalatvan kirkkojen väliä.
   – Hyväkuntoinen tässä pitää olla, kilometrejä kertyy muutoinkin kun auton ratissa.
   Kunnostaan Peltoniemi pitää huolta liikkumalla luonnossa, sauvakävelemällä, pyöräilemällä ja hiihtämällä. Harrastuksiin kuuluu myös kuorolaulu. Peltoniemen alttoa kuullaan Kärsämäen seurakuntakuorossa.
   Martoissa mukana oleva Peltoniemi kasvatteli kesällä purkeissa niin pottua, hernettä kuin tilliä.
– Kokeilen vähän kaikkea, pitää olla äksöniä, hän toteaa iloisesti.
   Syksyllä Tuula Peltoniemen kalenteriin ilmestyvät kielikurssit. Niiden myötä pääsee matkailemaan maailmalla. Reissuja hän on tehnyt jo Lontooseen ja Roomaan.

Työnkuva
vaihtelee päivittäin

Tuula Peltoniemen koti on Kärsämäellä, josta kulkeminen on helppoa, sillä sieltä on puoli tuntia joka paikkaan, kuten hän kuvailee. Tien päällä oleminen tuli Peltoniemelle tutuksi jo Nivalassa, jossa oli myös neljä kappelia.
   Siellä, kuten Siikalatvallakin, häntä ilahduttaa se, että pienessä seurakunnassa saa tehdä kaikkea laidasta laitaan. Viiden kirkon seurakunnassa on nykyisin vain kaksi seurakuntamestaria.
   – Työkuvaan kuuluu kaikki ruohonleikkuusta alkaen, Peltoniemi kertoo.
   Hänestä onkin hyvä, että tämän jutun haastattelu sattuu päivälle, jolloin hänellä on päällään haalari mustan puvun sijaan. Monelle kun suntioista tulee ensimmäisenä mieleen tummiin pukeutunut hahmo, joka ohjaa toimintaa kirkossa. Työ on kuitenkin paljon muutakin.

Turvakengät
aina mukana

Peltoniemen mukaan hänet on otettu Siikalatvalla hyvin vastaan, eikä naispuolista seurakuntamestaria ole isommin ihmetelty.
   Tuorein silmin asioita katsoessaan hän on ehdottanut myös käytäntöihin uudistuksia.
   – Vihkiryijyt ovat kirkossa nyt alempana ja kelloja soittamaan mennessä luukut aukaistaan naruilla, hän listaa vinkkejään.
   Turvallisuus on suntion ammatissa tärkeä asia. Hanskat ja hengityssuojain ovat aina kyydissä jo astmankin takia.
   – Kuljen melkein aina turvakengät jalassa, koska ikinä ei tiedä, mihin joutuu, Peltoniemi kertoo.

ELSI SALOVAARA

Suntiot pystyvät moneen

•    Suntion ammattitutkinto on toisen asteen ammatillinen tutkinto, joka suoritetaan näyttötutkintona. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
•    Suntion erityistehtävänä on valmistella tilat jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia, kuten avioliittoon vihkimisiä varten. Suntio huolehtii myös tilaisuuksien käytännön sujumisesta.
•    Ammatti edellyttää osaamista kiinteistöjen ja viheralueiden hoidosta, ravitsemuspalveluista sekä seurakuntatyöstä.
•    Suntion ammattitutkintoa järjestävät muun muassa Jyväskylän kristillinen opisto, Laajasalon opisto ja Raudaskylän kristillinen opisto.