Väestökehitys vaikuttaa Oulujoen seurakunnan tiloihin

14.9.16

Osa Oulujoen seurakunnan tiloista on "väärässä" paikassa, alueella, joissa väestön määrä laskee. Tilatarveselvityksessä tullaan kartoittamaan, millaiseen toimintaan tiloja kaivataan ja minne päin seurakuntaa.


Pirkko Tervo saapui maanantai-iltana Myllyojan seurakuntatalolle kuullakseen lisää Oulujoen seurakunnan toiminnasta ja ennen kaikkea siitä, millaisia tiloja seurakunnan alueella tulevaisuudessa on ja missä ne sijaitsevat.

Tervoa asia koskee henkilökohtaisesti. Hän on asunut vuokralaisena perheensä kanssa lähes 20 vuotta Oulujoen pappilan pihapiiriin kuuluvassa, seurakuntayhtymän omistamassa Kirkkopirtissä.

Pirkko Tervon perhe nauttii asumisesta 1800-luvulla rakennetun pappilan kauniissa pihaympäristössä.

Tilaisuudessa Tervo kuuli suunnitelmasta, että Kirkkopirtti tulisi lähivuosina takaisin seurakunnan yhteiseen käyttöön. Uutiseen Kirkkopirtin käytön uudelleen pohdinnasta hän on saanut varautua rauhassa.

– Seurakunnan tilojen tarveselvitys on ollut tiedossamme pitkään. Kirkkopirtti on meille rakas, mutta ainakin lapsemme taitavat kaivata jo hieman modernimpaa kotia. Kirkkopirtti on uniikki, mutta alun perin se ei ole tarkoitettu asumiseen.

– Lasten vieraat ovat joskus kyselleet, missä teidän kodin olohuone on, Tervo kertoo.

Maanantain keskustelutilaisuudessa toiminnasta ja tiloista Oulujoella olivat seurakuntalaisille puhumassa Oulujoen seurakunnan kirkkoherra Satu Saarinen ja Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus.

Tarveselvittelyä kaikissa seurakunnissa

Osa Oulun seurakuntayhtymän kiinteistöistä Oulujoen seurakunnan alueella on väärässä paikassa. Näin voisi todeta, kun katsoo, missä seurakunnan tiloja on tällä hetkellä ja mitkä kaupunginosat ovat kasvussa. Hiukkavaarassa, jonne rakennetaan koko ajan uutta asutusta, seurakunnalla ei ole kokoontumistiloja lainkaan.

Valjuksen mukaan vähäisellä käytöllä on muun muassa Huonesuon seurakuntakoti Leväsuontiellä. Hönttämäen seurakuntakodissa Ruotukujalla ei seurakunnalla ole omaa toimintaa tällä hetkellä lainkaan, vaan kaupunki on vuokrannut tilat.

– Käymme läpi kaikki seurakunnan tilat Oulujoella. Tarkastelu on seurausta Oulun seurakuntayhtymän taloudenturvaamisohjelmasta, joka käynnistyi 2013.

Seurakuntayhtymä teki tuolloin päätöksen, jonka mukaan yhtymä turvaa talouttaan luopumalla osasta kiinteistöjään, Valjus selvittää.

Selvitys on muutakin kuin luopumista

Tilatarvetta tutkaillaan vuorollaan kaikissa Oulun seitsemässä seurakunnassa. Aiemmin vastaavanlainen selvitys on tehty Tuiran seurakunnassa. Yhtymä on kartoittanut myös leiritoiminnan tarpeita ja leirikeskusten järkevää käyttöä.

Oulujoen lisäksi selvitys on parhaillaan käynnissä seurakuntayhtymän hautaustoimessa.

Oulujoen toimitilojen tarveselvitys koskee tässä vaiheessa niin sanotun kanta-Oulujoen seurakunnan alueen kiinteistöjä, mutta ei Ylikiimingin eikä Yli-Iin alueiden kiinteistöjä. Valjus korostaa, että luopumisen lisäksi tarveselvitys on sen tutkailua, millaiset tilat palvelevat jatkossa parhaiten seurakuntalaisia.

RIITTA HIRVONEN

Lue lisää aiheesta:

Oulujoen seurakunta

Artikkeli on osa lehteä 26/2016