Asunnottomien yö avasi ovet

19.10.16

Tuiran kirkon ovi käy maanantai-iltana harvakseltaan, mutta tasaista tahtia. Kirkko on auki läpi yön, koska maanantaina vietettiin Asunnottomien yötä.
   Seurakuntasalissa on tarjolla soppaa ja paksusti täytettyjä sämpylöitä. Joku on tuonut kirkkosaliin miesten talvitakkeja – niitä saa ottaa, jos joku tarvitsee, kertoo Tuiran pastori Helena Paalanne.
   Paalanne on järjestämässä asunnottomien yötä Tuiran kirkolla toista vuotta peräkkäin. Hän näkee tapahtuman merkityksen symbolisena.
   – Ovien aukaiseminen yhdeksi yöksi ei korjaa mitään eikä pelasta ketään. Tässä ei ole kyse suuresta teosta. Kun ihmisiä tulee kirkkoon syömään ja lämmittelemään, se muistuttaa siitä, että hyvä elämässä on jakaantunut epätasaisesti.
   – Kun ovet aukaistaan, se tähdentää sitä, että me kaikki voimme tehdä jotakin toistemme hyväksi. Teko voi olla hiekanjyvän kokoinen, mutta se joka tapauksessa kertoo tahdosta jakaa omasta.

Paalanne korostaa, ettei kirkon ovien aukaiseminen ole seurakunnan työntekijöiden tahtoa olla avuksi kylmässä illassa liikkuville. Kirkko on yhteinen tila, ja siksi auki oleva kirkko kertoo kaikkien ihmisten halusta tasata elämän hyvää.
   – Avoin ovi viestii myös siitä, mitä kohti meidän pitää kulkea: kirkkojen tulisi olla auki nykyistä paljon useammin.
   Avuntarvitsijan ja auttajan ero on välillä pieni, Paalanne pohtii.
   – Jos jotakin olisi minun elämässäni tapahtunut toisin, minä voisin olla se, joka tulee kirkkoon lämmittelemään.
   Ministeri Kai Mykkänen vieraili Rotuaarin Asunnottomien yössä ja kertoi näkemyksensä keinoista kehittää edullista asumista. Hänen mukaansa unelma edullisista vuokra-asunnoista voi toteutua vain, jos hallitus purkaa lainsäädäntöä, joka koskee esimerkiksi autopaikkavelvoitteita ja väestönsuojavaatimuksia.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 31/2016