Kuvan on Killarneyn kansallispuistosta Irlannista. Kuva: Freeimages

Irlanti asettui sydämeen

5.10.16

Iirinkielinen runo vie Brent Cassidyn Irlannin rannikolle hänen omille juurilleen

Oululainen Brent Cassidy lukee iirinkielistä runoa. Teksti kertoo vanhasta naisesta ja vedestä, joka tulee koteihin puhtaasta, huolella ja ylpeydellä vaalitusta lähteestä. Runossa on myös suru siitä, että nykyisin vesi tulee putkista ja kaivoja on vaikea löytää levän ja saniaisten keskeltä.
   Runon nainen, Bridge, kehottaa jokaista etsimään oman kaivonsa ja lähteensä. Hänen neuvonsa on mennä takaisin elämän alkujuurille vaalimaan raikasta vettä pulppuavasta kaivosta.
   Runo tarjoaa Brent Cassidylle paljon symboliikkaa elämästä. Lähde on hänelle kertomus omien sukujuurien tärkeydestä.

Kielen opiskelua
paikan päällä

Brent Cassidy on tehnyt, kuten tekstin vanha Bridge kehottaa. Hän on halunnut palata aina uudestaan sukunsa synnyinseuduille Irlantiin.
   Sielunmaisemansa Cassidy löysi Gaeltachtin rosoiselta rannikolta ja Glencolmcillen kylästä, Irlannin luoteisimmasta kolkasta.
   Runon kieli, iirin kieli, on Brent Cassidylle vertauskuva puhtaudesta. Iiri on kelttiläinen kieli, jonka värikäs historia ulottuu kolmentoista vuosisadan taakse.
   Cassidy on opetellut iiriä monen vuoden ajan keväisin ja kesäisin Irlannissa. Reissuillaan hän on asunut iirinkielisellä alueella parisen viikkoa kerrallaan.
   Cassidy innostui kielen opiskelusta vuonna 2003 kuultuaan Donegal-nimisessä kylässä kahden vanhemman miehen keskustelevan kadulla iiriksi. Kieli vangitsi hänet heti.
   – Nykyisin haluaisin oikeastaan puhua vain iiriä tai suomen kieltä.
   Kun Brent Cassidy matkusti kesällä Irlantiin, matka oli hänen läheistensä 40-vuotislahja.

Isoisän tarinat
herättivät kiinnostuksen

Alkukipinä kiinnostukselle omiin juuriin Brent Cassidyllä syntyi lapsena Amerikassa, jossa hän asui vanhempiensa kanssa ennen kuin muutti vaihto-oppilasvuoden jälkeen Suomeen 1990-luvun lopussa.
   – Kuuntelin isoisääni kaupassa, jota hän piti maaseudulla Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa. Isoisä osasi kertoa sukuuni liittyviä kiehtovia tarinoita Irlannista.
   – Muistan miettineeni sukunimeäni: mistä perheemme nimi Cassidy oikeastaan tulee?
   Brent Cassidy on Irish festival of Oulu -tapahtuman johtaja. Irlantilaismusiikki soi tällä viikolla jälleen Oulussa. Festivaali on paljon muutakin kuin musiikkia. Viisipäiväiseen tapahtumaan mahtuu muun muassa runotilaisuuksia, teatteria ja irlantilaista tarinankerrontaa.
   Vuonna 2015 Irlannin hallitus huomioi Brent Cassidyn omalla palkinnollaan. Tunnustus tuli siitä, että Cassidy on tehnyt aktiivisesti irlantilaista kulttuuria tutuksi maan ulkopuolella.
   Jo aiemmin Cassidyn iirin kielen sujuva taito on saanut huomionosoituksen Irlannissa.

Lähteellä syntyi
kiitosrukous

Cassidy tietää hyvin, ettei elämän yksinkertaista ydintä, runon puhtaasti virtaavaa lähdettä, ole helppo löytää tänä päivänä. Mieltä hajottaa moneen suuntaan jo yksin äänekäs viestintä: piippaukset kännykästä kertovat, että jollakulla on jälleen sinulle asiaa.
   Cassidy ei lähdekään suurena tietäjänä kertomaan muille, millä keinoin polku elämän juurille avautuu. Hän löysi oman lähteensä Irlannista, mutta jollakulla toisella matka kulkee muualle.
   Irlannissa käydessään Cassidy on vieraillut konkreettisilla pyhillä, parantavilla lähteillä, joita maassa on useita, ja ne ovat nimetty pyhimyksen mukaan.
   Cassidy on rukoillut lähteellä voimaa ja rakkautta. Hän on muistanut perhettään ja kiittänyt elämästään.
   – Olen ottanut sieltä myös vettä lapsemme kastejuhlaa varten, hän kertoo.

Sateen jälkeen
paistaa aurinko

Cassidy kertoo nauttivansa elämästään. Hän puhuu perheestään kauniisti: sanoo rakastavansa heitä joka päivä yli kaiken.
   – En ajattele, että elämä olisi helppoa.  Emme tiedä, mitä tulevaisuus meille itse kullekin tuo. Mutta siihen uskon, että sateen jälkeen aurinko paistaa. Sateenkaaren löytäminen on mahdollista.
   – Minulla ei ole mitään suurta elämänsalaisuutta kerrottavana. Meidän  jokaisen on hyvä tutkia ja keksiä itse oman elämämme tarkoitus. Itselleni riittävät nämä asiat, joita minulla on tällä hetkellä.
   – Uskon, että rakkautta on tarkoitus jakaa itsestä ulos. Se tarkoittaa esimerkiksi toisen auttamista silloin, kun se on mahdollista.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2016