Laatikollinen iloa köyhille lapsille

6.10.16

Laatikon täydeltä auttamishalua. Sitä pitää sisällään Lumijoelta matkaan lähtevä kenkälaatikon kokoinen paketti, johon Martta Koski-Vähälä on mahduttanut muun muassa itse neulomansa iloisenväriset sukat, lapaset ja pipon sekä itse valmistamansa pehmolelun.
   Martta on vasta 11-vuotias, mutta jo konkari Joulun lapsi -keräykseen osallistujana. Martan kotona on koottu paketteja Patmos Lähetyssäätiön valtakunnalliseen keräykseen jo useampana vuonna.
    Jo paljon alle kouluikäisenä Martta oli mukana täyttämässä paketteja. Myöhemmin hän on hankkinut paketteihin tavaroita itse ja ja nyt viime vuosina valmistanut paketteihin sisältöäkin.

Veivattava taskulamppu
kruunaa paketin

Romanian ja Moldovan köyhissä kylissä jaettavat paketit sisältävät monenlaisia lapselle tarpeellisia ja lapsia ilahduttavia juttuja. Sinne pakataan vähintään sukat, käsineet, päähine, pitkähihainen paita, hammasharja ja -tahna, palasaippua, kampa tai harja, vihko, lyijykynä, pyyhekumi, värikynät, teroitin, penaali, hedelmäkarkkipussi sekä lelu.
   – Listassa ei erikseen mainita käsin veivattavaa dynamo-taskulamppua, mutta sellaisiakin olemme monena vuonna löytäneet mukaan, sanoo äiti Marjo Koski-Vähälä.
   Keräyspisteitä on ympäri maata. 
Lumijoen seurakunta on mukana keräyksessä yhdettätoista kertaa. Seurakunnassa diakonissa-kansliasihteerinä työskentelevä Marjo Koski-Vähälä kertoo, että aloite mukaan lähdöstä tuli eräältä perhekerhossa käyneeltä äidiltä.
   Viime vuonna paketteja saatiin kokoon noin 80.
   – Kun laitamme syksyllä ilmoituksen Rauhan Tervehdykseen, kyläläisiä alkaa heti ilmestyä kirkkoherranvirastoon: Tuossa on noita villasukkia siihen keräykseen.
   – Paketteja sekä irrallisia tavaroita paketteihin laitettavaksi vain putkahtelee jostakin, Koski-Vähälä iloitsee.
   – Eräs vanhempi kiitteli paketin kokoamista kasvattavaksi: tällä tavalla voi lapsia opettaa auttamaan muita.
 
Syntyisikö työpaikalla
yhteinen paketillinen?

Marjo Koski-Vähälän mukaan yksi keräyksen suosion syistä on sen konkreettisuus: tavaran antaminen tuntuu jotenkin isommalta avulta kuin laittaa pieni summa rahaa keräyslippaaseen.
   Vetoavia ovat myös videot, joita pakettien jakamisesta löytyy esimerkiksi YouTubesta.
   – Haluan olla mukana kun olen videoilta nähnyt, kuinka kurjissa oloissa siellä asutaan ja kuinka paljon lapset näistä paketeista ilahtuvat, jatkaa Martta.
   Yhteisen paketin kokoamista voi kokeilla vaikka työpaikan kahvihuoneessa.
   Koski-Vähälän perhe kokoaa tänäkin vuonna useita paketteja.
   – Ostelemme pikkutavaroita pitkin vuotta. Aina kun kaupassa näen ale-korin, se pitää käydä penkomassa, Marjo nauraa.

MINNA KOLISTAJA

Muun muassa alla listatuista paikoista saa tyhjiä laatikoita ja niihin voi palauttaa valmiit laatikot:
* Lumijoen kirkkoherranvirasto ma ja ke kello 9–14 ja pe 9–12
* Muhoksen srk-talo ma 13–16
* Pyhän Andreaan kirkko Kaakkurissa su 13–13.30
* Kastellin kirkko su 11–11.30
* Lähetyksen puoti ja paja Siipi Höyhtyällä ma, ti, to ja pe 10–14
* Kempeleen kirkkoherranvirasto ma–ti 9–15, to 9–17, pe 9–15
* Kempeleen kirkko su 9.30–11.30
* Haukiputaan, Kempeleen, Kiimingin, Limingan, Muhoksen ja Oulun (Nuottasaarentie 5) Halpa-Hallit. Pakkausohjeita ja lisätietoja: www.joulunlapsi.fi.

Artikkeli on osa lehteä 29/2016