Paperittomien auttamiseen on varauduttu

5.10.16

Oulussa on valmius auttaa paperittomia siirtolaisia. Tämän kertoo Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Arpàd Kovàcs. Hän ei halua selvittää yksityiskohtaisesti, mitä valmiudella tarkoittaa, mutta toteaa, että halua ja valmiutta auttamiseen on muillakin kuin seurakunnalla.
   Ryhmä on ollut koolla muutaman kerran kevään jälkeen.
   Kovàcs pitää varautumista paperittomien kohtaamiseen itsestäänselvyytenä.
   – Kirkko ei voi jättää auttamatta koditonta, apua tarvitsevaa ihmistä. Se on vastoin diakonian perusajatusta, jonka mukaan diakonian on mentävä sinne, minne muu apu ei ylety. Oven sulkeminen paperittomalle olisi mielestäni inhimillisesti käsittämätön teko.
   Kovács kuvaileekin diakonian kannalta lähinnä absurdiksi sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin taannoista puhetta siitä, ettei paperittomia turvapaikanhakijoita tulisi auttaa tarjoamalla hätämajoitusta.
   – Jokaisella ihmisellä on oikeus saada perusapua. Minä luonnehtisin Oulun ryhmää lähinnä neuvontapalveluksi. Meidän toiminta ei tee paperittoman elämää sillä tavoin hohdokkaaksi, että se houkuttelisi ketään jäämään Suomeen kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Katoaminen ei ole
kenenkään hyöty

Kovàcs pitää yleisen yhteiskuntarauhan kannalta parempana sitä, että ilman oleskelulupaa Suomeen jääviin on kontakti. Totaalinen putoaminen ”maan alle” ei ole kenenkään etu, hän sanoo.
   – Kun meillä on yhteys paperittomiin, tiedämme esimerkiksi, missä he liikkuvat. Kun paperittomalla on turvallinen kontakti johonkuhun, sen avulla saatetaan pystyä estämään esimerkiksi päätyminen ihmiskaupan uhriksi.
   – Yhteys voi hillitä myös rikoksen tekemistä, johon paperiton voi ryhtyä elättääkseen itsensä.
Kovács pitää epärealistina ajatusta, että kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet edes harkitsisivat kotiin palaamista.
   – Moni heistä kokee sukunsa edessä valtavaa häpeää siitä, ettei ole onnistunut saamaan paikkaa Euroopan onnelasta. Paluu kotimaahan voi olla jo siksi aika etäinen vaihtoehto.

Yhteys viranomaisiin
on olemassa

Kovàcs painottaa, että paperittomien neuvontapalvelu Oulussa tähtää aina johonkin ratkaisuun. Se voi olla uusi turvapaikkahakemus, jos siihen on perusteita tai mahdollisuus punnita yhdessä jonkun kanssa rauhassa paluuta kotimaahan.
   Kovàcsin mukaan Oulun ryhmällä on toimiva keskusteluyhteys viranomaisten kanssa.
   – Poliisi tietää toimintatapamme. Yhteisymmärrys viranomaisten kanssa on hyvä.
Päivi Nerg kertoi näkemyksensä paperittomien auttamisesta Sunnuntaisuomalaisessa 25. syyskuuta. 
Lehtitietojen mukaan sisäministeri Paula Risikko (kok.) on kutsunut kirkon piispat neuvotteluun, jossa käsitellään kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden suojelua.
   Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi kummeksui viime viikolla julkisuudessa Päivi Nergin kommenttia siitä, ettei paperittomille tulisi tarjota hätämajoitusta. Sanomalehti Kalevan haastattelussa piispa Salmi painotti, että kirkko ratkaisee itse sen, miten se suhtautuu paperittomiin siirtolaisiin.
   Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi viime keväänä, että kirkko on varautunut suojelemaan turvapaikanhakijoita, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.
   Ihmiset on otettava vakavasti, arkkipiispa sanoi tuolloin.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2016