Pauli Niemelä: ”Olen tajunnut tarinoiden arvon saarnassa”

19.10.16

Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan uusi kirkkoherra valitaan 13. marraskuuta. Ehdolle on asetettu Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä, Oulujoen kirkkoherra Satu Saarinen ja Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Ari-Pekka Metso.
   Rauhan Tervehdyksen pyynnöstä kukin ehdokas valitsee itseään kuvaavan valokuvan sekä kertoo, kuinka valmistautuu saarnan pitoon.
   Ehdokkaat antavat vaalinäytteensä lokakuun aikana. Vaalinäyte tarkoittaa messun toimittamista ja siinä saarnaamista.
   Ensimmäisenä vuorossa on Pauli Niemelä, joka antaa vaalinäytteensä sunnuntaina 16.10. kello 10 Oulun tuomiokirkossa alkavassa messussa.
   Näin Pauli Niemelä kertoo valitsemastaan kuvasta:
   ”Oheisesta kuvasta näkyy se, että seurakunnan elämän ja toiminnan keskuksena näen jumalanpalveluksen. Siinä toteutuu rikkaalla tavalla seurakunnan ylistys ja rukous sekä Jumalan sana ja Herran ehtoollinen.
   Ajattelen, että seurakunnan kaiken toiminnan tulisi ohjata ja johtaa messuun, jossa eri-ikäiset ja erilaiset ihmiset voivat olla palveltavana.”

   Saarnaa hän työstää pitkään:
   ”Valmistellessani saarnaa luen evankeliumin tai saarnatekstin viimeistään sen viikon alussa. Palaan siihen viikolla ja yritän ”painia” tekstin kanssa. Rukoilen ymmärrystä ja taitoa. Haen yhtymäkohtia tähän päivään.
   Joskus evankeliumi avautuu helpommin, joskus pitkän kamppailun jälkeen, joskus pitää vain tyytyä.
Yleensä saarnan lopullinen valmistelu jää viime tippaan ja joskus se valmistuu vasta saarnan aikana. En kirjoita yleensä saarnaa sanasta sanaan, vaan jätän kulloisellekin tilanteelle tilaa. Joskus saarnan aikana voi oivaltaa jotakin olennaista tekstistä ja erityisesti kuulijoista.
   Luen siis itse tekstiä toistaen. Tutkin sitä aika usein myös alkukielellä. Luen selitysteoksia, vähintään paria. Kirjoittamaani kommentaarisarjaa käytän, kun saarnaan Vanhan testamentin lukukappaleesta.
   Valmisteluaikaa on mahdoton määritellä. Saarna työstyy kaiken muun ohella, myös unissa. Olen aika varovainen käyttämään omasta tai perheen elämästä esimerkkejä suoraan, mutta mutkan kautta ne tietenkin tulevat esille.
   Monesti puen asian esimerkin tai tarinan muotoon. Olen tajunnut viime vuosina tarinoiden arvon ja merkityksen saarnassa. Saarnassa pitää olla asiaa, mutta se saa myös koskettaa meitä.
   Vaalisaarnastani haluan jättää kuulijoille viestin, että Jeesus tulee evankeliumissa luoksemme herättäen uskon niin kuin kuninkaan virkamiehessä. Toivon sen olevan evankeliumia avaavan, ruokkivan ja rohkaisevan.”

Tulevat jutut liittyen Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranvaaliin:
20.10. esittelemme Satu Saarisen
27.10. esittelemme Ari-Pekka Metson
3.11. ilmestyvässä lehdessä kaikki kolme ehdokasta vastaavat toimituksen kysymyksiin. Vaalitulos selviää varsinaisena äänestyspäivänä 13.11.

Artikkeli on osa lehteä 30/2016