Poikkeuksellinen rukoushetki herkisti

5.10.16

Tuomiokirkon rappusilla rukoiltiin apua koulunkäyntiin, helpotusta sairauksiin ja sovintoa avioeroon

Kato, paljon paaveja!
   Tuomiokirkon rappusille viime tiistaina kokoontunut rukoileva pappisjoukko – noin 300 pohjoisen pappia – herätti huomiota muun muassa ohi kulkevassa nuorisojoukossa.
   Pappien synodaalikokoukseen liittyvä satoja vuosia vanha perinne vaeltaa kirkkoon kulkueena uudistui, kun papit kulkueen sijaan asettuivat päät painuksissa rukoilemaan kirkon edessä.
   Esirukousaiheita oli pyydetty edeltä käsin muun muassa Rauhan Tervehdyksessä.
   Rukoushetken sisältönä oli ihmisten huolet ja hätä. Esirukousaiheita olivat muun muassa äitien murheet lapsistaan ja lastensa perheistä. Apua pyydettiin sairauksien voittamiseen ja ihmissuhdeongelmiin. Nuorelle koululaiselle rukoiltiin kaveria ja päihdeongelmaisille helpotusta viinan himoon.
   Harvinainen rukoushetki Oulun tuomiokirkon edessä liittyi pappien synodaalikokouksen kaikille avoimeen iltajumalanpalvelukseen.

Ihmisten hätä
kosketti pappia

Karjasillan seurakunnan vs. seurakuntapastori Satu Kreivi-Palosaaren työtä oli koota kymmenet rukousaiheet yhdeksi rukoukseksi. Kreivi-Palosaari kuvailee tehtäväänsä koskettavaksi.
   – Ihmiset toivat oman syvimmän hätänsä ja asiansa papiston esirukoiltavaksi. Minulle tuli tunne isosta vastuusta, mutta myös luottamuksesta: kirkon puoleen halutaan kääntyä. Yksityisen ihmisen tuska on yhteinen tuska ja yksityisen ilo on yhteinen ilo.
   Myös hiippakuntadekaani Kari Ruotsalainen toteaa ihmisten lähettäneen rukousaiheita tosimielellä. Esimerkiksi yhtään pilailupostia kapituliin ei tullut.
   Ihmisten lähettämissä rukousaiheissa muistettiin myös pappeja, joille rukoiltiin kirkon edessä rohkeutta johtaa omaa seurakuntaa viisaasti Jumalan sanaan turvautuen.
   Miltä pappien puolesta rukoileminen tuntuu papista itsestään?
   – Koen sen välittämisenä. Nykyaika tuo paljon haasteita seurakunnille ja papeille, siksi on tärkeää rukoilla myös meidän puolestamme, Ruotsalainen vastaa.
   – Vilpitön rukous ei mielestäni voi olla koskaan väärin.

Rukousaiheet ovat
tavallisesta elämästä

Kiiminkiläinen Ella Bolszak kuunteli pappien rukousta hieman etäämmällä kirkon portaista, mutta rukousaiheet puhuttelivat myös häntä.
   Konkreettiset pyynnöt viestittivät hänestä siitä, että kirkoissa rukoillaan jokapäiväisten, tavallisten asioiden puolesta.
   Bolszak kiitteli pappien ideaa tuoda rukoushetki ulos kansan pariin sen sijaan, että suuri väkijoukko olisi pysytellyt vain omassa seurassaan kirkkotiloissa.
   – Ohikulkijat olisivat voineet enemmänkin pysähtyä kuulolle, hän totesi.
   Portailla vietetyn esirukouksen jälkeen jumalanpalvelus jatkui kirkon sisällä.
   Pappien synodaalikokouksia on järjestetty Suomessa keskiajalta lähtien. Niitä vietetään kuuden vuoden välein.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2016