Sami soittaa, ihmiset tykkää

12.10.16

Sami Pelkonen on tänäänkin nostanut autonsa kyytiin 11 kiloa painavan harmonikkansa, puutuolin ja eväskorin.
   Nyt mies istuu Oulun keskustan kävelykadulla ja antaa sormien hypellä näppäimillä. Kylmää vastaan mies on varautunut välihousuilla ja kirpputorilta ostetuilla villaisilla  kynsikkäillä.
   – Ittellä piisaa intua ja ihimiset tykkää. Ja tuleehan tässä muutama kymppi rahaa, jos hyvin käy. Kyllä tämä joutenolon voittaa, Pelkonen selittää katusoittajana oloaan.
   Itse asiassa mies maksaa laskujensa mukaan 22 euroa päivässä päästäkseen ilahduttamaan muita: bensakulut Utajärvi–Oulu–Utajärvi, parkkimaksut Oulussa – ja äidille maksettava viisieuroinen koiran hoidosta.
   Ohikulkijat esittävät toisinaan toiveita: Muistoja Karpaateilta, Ilta Oulujoella ja sen tyylisiä,  ja sehän Pelkoselle passaa. 36 vuotta haitaria soittaneella on kertomansa mukaan päässä yli 2 000 kappaleen repertuaari etupäässä vanhaa tanssimusiikkia ja iskelmiä.
   – Moni on kiitellyt, että ihanaa kun kuulee vielä haitarimusiikkia tai mukavaa kun kuulee vielä humppaa.
   Kesällä Oulun torilla soitellut Pelkonen siirtyi torikauden päätyttyä Rotuaarille. Harmonikkamies on paikalla niin säntillisesti, että jotkut ovat luulleet Pelkosen olevan kaupungin palkkaama.
   Nelivuotiaana harmonikkaan tarttunut Pelkonen haaveilee, että musiikista olisi vielä ammatiksi asti. Kilpailuihin osallistumisesta voisi olla apua tunnettuudessa, mutta se tie on kuljettuna:
   – Parikymmentä vuotta sitten osallistui Kultainen harmonikka -kilpailujen karsintoihin, sen koommin en ole kilpailuihin osallistunut. Olin nuorempana jännittäjätyyppi. Nyt kilpailuun on laitettu 35 vuoden ikäraja, sanoo 40-vuotias Pelkonen.
   Utajärvellä hänellä on Serkkuset-orkesteri – laulusolistina serkku, koskettimissa sisko – ja valmiudet heittää vaikka pikkujoulukeikkaa.
   Sitä ennen Pelkonen aikoo soittaa kävelykadulla ”niin pitkään kun haitari ei jäädy”.
   Kauppurienkadun ja Kirkkokadun kulmauksesta haikea valssi kantautuu pitkin kävelykatua ja tavoittaa kadulla kävelevän pariskunnan.  Nainen ilahtuu: ”Tuttu sävel! Metsään on tullut jo syys…”, hän tapailee Metsäkukkia-valssin sanoja ja ottaa samalla pari tanssahtavaa askelta.
   Sami soittaa, ihmiset tykkää.

MINNA KOLISTAJA

Katso & kuuntele videolta Samin soittonäyte
=> Linkki Facebook-sivullemme

Oletko sinäkin huomannut Samin? Mitä mieltä olet hänen innokkaasta soittoharrastuksestaan?
Lähetä terveisiä Samille tai kommentoi juttua

Artikkeli on osa lehteä 30/2016