Satu Saarinen: ”Jumala puhuu usein kiireen keskellä”

19.10.16

Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan uusi kirkkoherra valitaan 13. marraskuuta. Ehdolle on asetettu Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä, Oulujoen kirkkoherra Satu Saarinen ja Oulun Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Ari-Pekka Metso.
   Rauhan Tervehdyksen pyynnöstä kukin ehdokas valitsee itseään kuvaavan valokuvan sekä kertoo, kuinka valmistautuu saarnan pitoon.
   Ehdokkaat antavat vaalinäytteensä lokakuun aikana. Vaalinäyte tarkoittaa messun toimittamista ja siinä saarnaamista.
   Toisena kokemuksistaan kertoo Satu Saarinen, joka antaa vaalinäytteensä sunnuntaina 23.10. kello 10 Oulun tuomiokirkossa.

Valitsemassaan kuvassa Saarinen on lastensa kanssa.
   ”Olen tullut äidiksi adoption kautta. Dimpho ja Katlego ovat suurta lahjaa. He ovat myös parhaat arjen ja elämän opettajat. Lasten saaminen on ollut elämäni suurin ihme. Dimphon biologinen äiti on meille läheinen ja olemme hänen kanssaan yhteyksissä säännöllisesti.
   Hän puki sanoiksi meidän kummankin ajatukset: ”Jumala johdatti meidät yhteen, näin oli tarkoitettu, että meidän lapset ovat yhteiset.” 

Vaalisaarnastaan Saarinen toteaa näin:
   ”23. lokakuuta on anteeksiantamuksen pyhä, jonka tekstit puhuvat siitä, miten anteeksiantaminen toinen toisillemme lisää rakkautta.
   Valmistaudun saarnaan ja jumalanpalveluksen toimittamiseen aina hyvissä ajoin, mieluiten heidän kanssaan, joiden kanssa messu toimitetaan yhdessä.
   Kaikki lähtee teksteistä, Raamatusta. Mikä on päivän evankeliumi, ja mitä Vanhan testamentin ja Uuden testamentin tekstit siitä avaavat? Ja tärkein: mitä sanoma meille tänään ja tässä on?
   Usein saarnaa valmistaessani huomaan sen, miten Herra meitä täällä johdattelee: silmät aukenevat arjessakin asioille, joista tekstit puhuvat.
   Radiosta saattaa kuulua virsi, joka natsaa pyhän sanomaan, uutisissa nousta esiin teema, josta evankeliumi juuri puhuu tänään.
   Uskon, että tämä ei ole sattumaa vaan johdatusta.
   Messua saan siis valmistaa Jumalan johdatuksessa ja myös arjen kohtaamisissa. Kiireenkin keskellä Jumala puhuu – usein juuri silloin!   
   Vaalisaarnassani aion puhua anteeksiantamisen ja rakastamisen vaikeudesta ja helppoudesta, ihmisyydestä ja Jumalan työstä meissä. Vaalisaarnaani seuraava maanantai on rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä. Nekin teemat liittyvät keskeisesti sovintoon ja anteeksiantamiseen.”

Viime viikolla esittelimme Pauli Niemelän ja 27.10. ilmestyvässä numerossa on esittelyvuorossa Ari-Pekka Metso.

Lue Pauli Niemelän esittely täältä
Lue Ari-Pekka Metson esittely täältä

Artikkeli on osa lehteä 31/2016