Hyvä haluaa vielä paremmaksi

23.11.16

Kauneimmat joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma

Kun seurakuntien työntekijät ryntäilevät nykyisin joulun alla tilaisuudesta toiseen, aiemmin oli toisin. Vielä 1970-luvun alussa joulun odotus oli seurakunnissa hiljaista aikaa ja juuri tätä hiljaiseloa joululaulujen lähetystyön hyväksi toivottiin elävöittävän.
   Kun idea Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutuokioista tuolloin syntyi, heti alkuunsa päämääränä oli, että ikiaikaisia joululauluja ryhdyttäisiin laulamaan kaikissa Suomen seurakunnissa. Tilaisuuksia suunniteltiin lähelle joulua, kolmanteen adventtisunnuntaihin, joka tuntui olevan kirkkovuoden hiljaisin sunnuntai.
   Tällä hetkellä ainakin isoissa kaupunkiseurakunnissa Kauneimpien joululaulujen äärellä kokoonnutaan heti ensimmäisenä adventtina, ja ne soivat lähelle joulun pyhiä saakka.
   Kun tilaisuuksia pidettiin alun perin vain kirkoissa ja seurakuntataloissa, nyt niitä lauletaan lisäksi pubeissa, huoltoasemilla, huvipuistoissa sekä ihmisten työpaikoilla, kuten viskitislaamossa. Näin kertoo Suomen Lähetysseuran kampanjakoordinaattori Johanna Lillqvist

Uusia paikkoja
ideoidaan

– Kauneimmat joululaulut on Suomen suurin musiikkitapahtuma, Lillqvist paljastaa.
Laulutilaisuuksissa käy vuosittain noin miljoona lauluintoista.
   Lillqvist kertoo itse miettineensä joskus Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa, että hänen kanssaan eri puolilla Suomea laulaa yhtä aikaa todennäköisesti samoja lauluja kymmenet tuhannet ihmiset. 
   Suosiosta huolimatta on yhä vielä joitakin seurakuntia, joissa Kauneimmat joululaulut koetaan liian työlääksi järjestää.
   – Yritämme koko ajan omalta puoleltamme tehdä järjestelyjä helpommiksi, Lillqvist lupaa.
   Toisissa seurakunnissa taas pinnistellään, jotta syntyisi uusia ideoita paikoista, jonne Kauneimmat joululaulut voisivat mennä kirkon lisäksi.
   Lillqvistin mukaan joululaulut voivat soida popahtavasti tai rokahtavasti, jos intoa on tavoittaa esimerkiksi nuorisotalolle kokoontuva porukka.

Laulamiseen liittyy
hyvän tekeminen

Pelkästä laulamisesta ei Kauneimmissa joululauluissa ole kyse. Tilaisuuksissa kerätään kolehti Lähetysseuran ulkomaisiin kohteisiin.
   Esimerkiksi vuoden 2014 varoilla autettiin nepalilaisia naisia, erityisesti alakastiin kuuluvia dalitinaisia. He saivat muun muassa terveydenhuollon koulutusta ja opastusta viljelyyn ja ruokahuoltoon.
   Tänä jouluna kampanjan teemana ovat lapset.
   – Maailmassa on miljoonia lapsia, jotka ovat orpoja tai elävät muuten vailla riittävää turvaa. Keräystuloilla näille lapsille luodaan parempaa turvaa muun muassa kouluttamalla heitä. Lähetysseura tekee lasten hyväksi työtä yli 30 maassa.

Unelma vielä
suuremmasta suosiosta

Kauneimmat joululaulut on hyvä brändi, mutta Lillqvistin mielestä se voisi olla vielä näkyvämpi: yksi Suomen suurimmista hyväntekeväisyyskampanjoista.
   – Unelmamaailmassani jokainen ihminen tietäisi Kauneimmat joululaulut ja tilaisuudet olisivat lähteneet kirkon suojista nykyistä vieläkin laajemmalle laulettaviksi.
   – Yhdessä laulaminen tekee laulajalle itselleen hyvää, mutta tässä tapauksessa se tekee hyvää myös muille.


RIITTA HIRVONEN