Talkoilla valmistetut havuseppeleet haudoille ja joulukoristeiksi ovat olleet Kaukovainion lähetyspiirille merkittävä keino kerätä rahaa lähetystyön hyväksi. Irma Pekkala

Kappeli käyttökieltoon

9.11.16

Kaukovainion kappeli ei enää jatkossa ole lähetyspiirin tukikohta, mutta seppeleitä pyhäinpäiväksi tehdään jatkossakin

Kaukovainion lähetyspiirin perinteisiä pyhäinpäivän havuseppeleitä valmistettiin tänä vuonna kahtalaisissa tunnelmissa.
   Iloisina siitä, että vapaaehtoisia seppeleiden värkkääjiä riitti ja uusiakin tuli mukaan. Murheellisina siitä, että tuttu ja rakkaaksi tullut kokoontumistila on käytössä enää loppuvuoden ajan.
   Kaukovainion kappeli asetetaan käyttökieltoon vuodenvaihteessa sisäilmaongelmien vuoksi.
   Seurakunnalliseen toimintaan hankitaan tulevaisuudessa tilat joko Kaukovainiolle valmistuvasta kauppakeskuksesta tai kerrostalon kivijalasta.
   Yhden–kahden vuoden siirtymäajaksi on etsitty korvaavia tiloja.
   Diakonian aamupuuro on jo siirtynyt Karjasillan kirkon tiloihin. Sieltä löytyvät kokoontumistilat myös eläkeläisten kerholle sekä sudanilaisten kristittyjen raamattupiirille ja hartaushetkille.
   Varhaisnuorten kerholle ja perhekerholle löytyy korvaavat tilat alueen koulujen ja palvelukotien tiloista. Myös lähetyspiirille pyritään löytämään kokoontumistila Kaukovainion alueelta.
   Jokasunnuntaisista messuista Kaukovainion alueella saatetaan luopua. Kerran kuukaudessa tai merkittävimpinä kirkollisina pyhinä jumalanpalvelus voitaisiin pitää esimerkiksi Hiirosen palvelukodin juhlasalissa tai Oulun ammattikorkeakoulun konserttisalissa.
   Torstai-iltoihin saatetaan palauttaa viikkomessut tai kahden vartin kirkkohetket Karjasillan kirkossa.

Tilat vaihtuvat,
lähetyspiiri pysyy

– Tämä on ollut meille kirkko keskellä kylää, tiivistää Arvo Tiitto.
   – Kappeli on ollut kuin toinen koti, jatkaa Alli Alapiessa.
   Irma PekkalaMarja Miettunen, Rauno Laitila, Arja Lämsä ja Marjaana Kallio nyökkäilevät.
   He kaikki pitävät selvänä, että yli 40 vuotta sitten perustetun lähetyspiirin toiminta jatkuu, vaikka tilat vaihtuvat.
   – Ihan toivottomalla mielellä ei tarvitse olla, onhan uusia kokoontumispaikkoja mietitty aktiivisesti. Tärkeää on, että Kaukovainiolla säilyy toimintaa. Monelle kulkeminen on haaste tai suorastaan este, Miettunen näkee.
   Hän – kuten moni muukin lähetyspiiriläisistä – sanoo jäävänsä kaipaamaan seurakunnan perheyhteyttä. Yhteisöä, johon on ollut helppo tulla. 
   – Yhteisö on ollut tiivis, tunnemme toisemme pitkältä ajalta. Toisaalta yhteisö on ollut myös avoin: uudet on aina toivotettu mielihyvin mukaan toimintaan.

Merkittäviä summia
lähetystyön hyväksi

Lähetyspiirin viimeiseksi tapahtumaksi Kaukovainion kappelilla jäävät 10. joulukuuta pidettävät joulumyyjäiset.
   – Perinteiseen tapaan meiltä saa puuroa, laatikoita, leivonnaisia, käsitöitä sekä arpoja, joissa on hyvät voitot, lähetyspiiriläiset lupaavat.
   Joulumyyjäisillä on saatu koottua lähetystyön hyväksi yleensä reilut 2000 euroa. Myös pyhäinpäivän seppeleiden myynnistä on saatu kokoon merkittävä summa, toista tuhatta euroa.
   – Parhaimmillaan seppeleitä on tehty liki 190, lähetyspiiriläiset muistelevat.
Seppeleitä tehdään jatkossakin.
   – Mennään tekemään vaikka Lämsänjärvelle ja myymään hautuumaan portille, mutta pitkään jatkunutta perinnettä ei katkaista. Näitä halutaan haudoille, joulukoristeiksi ja onpa ostettu arkunkin päälle laitettavaksi, Alapiessa, Miettunen, Lämsä ja Miettunen kertovat.
   Loppuvuoden 2016 kappelilla on toimintaa ennalta sovitun mukaisesti. Viimeinen messu kappelissa pidetään 18. joulukuuta.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 34/2016