Kolhaisiko elämä? Lue tämä!

23.11.16

Kiky-sopimus, sote-soppa, pimeys ja lähestyvä joulustressi. Niin vain Suomen kokoisesta maasta löytyy hirmuisesti epäkohtia ja ikävyyksiä.
   Kerronpa kongolaisesta naisesta, Furaha Angéliquesta. Hän syntyi Ruandassa ja oli kuusivuotias tyttönen, kun maassa tapahtui kansanmurha. Noin 800 000 ihmistä surmattiin kolmessa kuukaudessa.
   Angéliquen perhe ja 1,2 miljoonaa pakolaista pakenivat Zaireen. Matkalla pieni tyttö joutui eroon vanhemmistaan eikä nähnyt heitä enää koskaan. Eräs toinen perhe ryhtyi huolehtimaan tytöstä.
   Leirielämä oli painajaista.
   ja punatauti tappoivat muutamassa viikossa yli 48 000 pakolaista. Jopa 4 000 pakolaista sai surmansa väkivaltaisuuksissa, joita aiheuttivat hutumilitantit ja zairelaissotilaat. Angélique-tyttö selvisi ehjin nahoin.
   Vuonna 2002 Nyiragongo-tulivuori purkautui voimakkaasti ja laavavirta valui Zairen Goman kaupungin läpi. Lähes 150 ihmistä kuoli, mutta 14-vuotias Angélique selvisi.
   Myöhemmin Angélique meni naimisiin uudessa kotimaassaan. Pariskunnalle syntyi kolme lasta.
   Eräänä päivänä Angélique raiskattiin ja hän sai hiv-tartunnan. Aviomies jätti vaimonsa.
   Angélique ei saanut viruslääkitystä säännöllisesti, joten hänen tilansa huononi vähitellen.
   Lokakuun alussa Fidan humanitaarisen avun työntekijä ja paikallinen avustustiimi vierailivat Goman pakolaisleirillä. He jakoivat muun muassa ruoanvalmistusvälineitä, suojapeitteitä, vilttejä ja saippuaa.
   Angélique löytyi pienen majan hämäristä. Hauras nainen makasi rosoisista laavakivistä tehdyllä vuoteella. Hän ei pystynyt liikkumaan eikä puhumaan vaan tuijotti hiljaa kaukaisuuteen.
   Furaha Angéliquen elämä päättyi 28-vuotiaana 30.10.2016.
   Olisiko meillä Suomessa sittenkin mahdollisuus jakaa omastamme – ja jopa aihetta kiitokseen?