Leirikeskuksia tulossa myyntiin

30.11.16

Oulun seurakuntayhtymässä kaavaillaan luopumista neljästä leirikeskuksesta. Ne ovat Hietasaaren kaupunkileirikeskus Oulussa, Vasamon leirikeskus Ylikiimingissä ja Siiranjärven leirikeskus Taivalkoskella. Lisäksi tehdään valinta Oulunsalon Umpimähkän ja Haukiputaan Isoniemen väliltä. Toisesta niistä luovutaan.
   Näin esittää tarveselvitystyöryhmä, jonka selvityksen Oulun yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi marraskuussa. Jos ryhmän kaavailut toteutetaan, seurakuntayhtymälle jää viisi leirikeskusta.
   – Seuraavaksi asia etenee yhteiseen kirkkovaltuustoon, joka merkitsee tiedoksi tarveselvityksen, kertoo yhtymän kiinteistöjohtaja Jaana Valjus.
   Valjuksen mukaan leirikeskukset valmistellaan myyntiin, jonka jälkeen kirkkovaltuusto päättää tapaus kerrallaan leirikeskusten myynnistä.
   – Tavoitteena on saada keskukset myytyä vuoden 2017 aikana, Valjus toteaa.

Taustalla
säästökuuri

Keskusten karsiminen kuuluu seurakuntayhtymän talouden tasapainottamisohjelmaan, jossa pyritään säästöihin luopumalla tarpeettomista kiinteistöistä. Leirikeskusten vähentämisellä säästettäisiin kymmenessä vuodessa 10,4 miljoonaa euroa.
   – Kyseiset leirikeskukset eivät enää täytä leirikeskustoiminnan tarpeita. Ne ovat myös heikkokuntoisia ja niiden sijainti on hankala, Valjus sanoo.
  Yhteydet Siiranjärvelle ovat käyttäjien mukaan huonot. Hietasaari taas on liian lähellä kaupungin keskustaa.
   – Leiriläisten kaverit voivat tulla pörräämään mopoillaan pihalle, mikä koetaan häiriötekijäksi. Vasamossa järvestä on havaittu sinilevää eikä järven uintikelpoisuus ole hyvä.
   Selvitystyöryhmä ehdottaa, että Umpimähkästä tai Isoniemestä uudisrakennetaan niin sanottu merenrantaleirikeskus, joka palvelee erityisesti lasten kesä-, kevät- ja syyslomasesonkeja.
   Isoniemi ja Umpimähkä ovat suojelualueita. Rakentaminen riippuu Valjuksen mukaan siitä, kummalle keskukselle annetaan ympäristölupa.
   – Jos lupa tulee molemmille, edullisempi ratkaisu toteutetaan.
   Kustannusarvio merenrantaleirikeskukselle on 2,4 miljoonaa euroa. Lopullisesti rakentamisesta päättää yhteinen kirkkovaltuusto. Tavoiteaika rakentamiselle on vuosi 2020.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 37/2016