Matti Pikkarainen aloitti tuomiorovastina syksyllä 2007 ja eläkkeelle hän siirtyy marraskuun lopussa. Pikkarainen nähdään jatkossakin sunnuntaisin tuomiokirkossa

Makea vaalivoitto

16.11.16

Oulun tuomiorovastiksi valittu Satu Saarinen aikoo pitää kirkon kynnyksen yhtä matalana kuin edeltäjänsä Matti Pikkarainen

Uudeksi tuomiorovastiksi eli Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi valittiin viime sunnuntaina Satu Saarinen.
   Vaalissa annettiin 2199 ääntä, joista Oulujoen kirkkoherrana toimiva Saarinen sai 57,6 prosenttia. Kiimingin kirkkoherra Pauli Niemelä sai 629 ääntä ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Ari-Pekka Metso 304 ääntä.
   Tuleva tuomiorovasti kertoo, että hänellä ei ole valmiina mietittyä listaa tulevista muutoksista. Edeltäjälleen Matti Pikkaraiselle hän antaa kiitosta.
   – Kirkon kynnyksen on oltava mahdollisimman matala ja ovien levällään, se on minulle ja Matille varmaan yhteistä.
   Tuomiokirkkoseurakuntaan Saarinen siirtyy ensi vuoden puolella. 
   – Uskon, että Satu tuo paljon uutta hyvää. Minä tein aikanaan monta muutosta, mutta pikkuhiljaa. Pitää olla rohkeutta kokeilla, ja on oikeus tehdä myös virheitä ja kompastua, pohtii Pikkarainen.
   Hän on tuonut yhteishaastatteluun mukanaan ison valkoisen ulkolyhdyn kynttilöineen.
   – Ole hyvä, sinä olet nyt lyhdynkantaja, Pikkarainen sanoo ja halaa seuraajaansa, järjestyksessä 13:tta Oulun tuomiorovastia.

Kansan maun
mukainen kirkkoherra

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranvaalin äänestysprosentti oli kirkollisten vaalien mittakaavassa korkea: 14,8 prosenttia.
   – Se meni aika tarkalleen siihen, mitä arvioin, kertoo kuluvan kuukauden lopussa eläkkeelle jäävä Matti Pikkarainen.
   Myös Satu Saarinen oli veikannut äänestysprosentin olevan 14.
   Valtaosa äänistä annettiin ennakkoon. Niiden lukumäärän perusteella olisi voinut odottaa, että ääniä annettaisiin vieläkin enemmän.
   Tarjolla oli kolme selkeästi erilaista ehdokasta, mikä teki asetelmasta mielenkiintoisen.
   – Totesinkin yhteisessä vaalipaneelissa Pauli Niemelälle ja Ari-Pekka Metsolle, että mehän olemme niin erilaisia, ettemme edes voi kilpailla keskenään. Vaaleissa on kyse aina makuasiasta, Saarinen sanoo.
   – Kansa sai valita näköisensä ja makuisensa johtajan, tiivistää Pikkarainen.

Uudenlaista
vaalikampanjointia

Sosiaalisessa mediassa tulevan tuomiorovastin kannattajat olivat aktiivisia. Useampikin Oulun seurakuntien tai kaupungin luottamushenkilönä toimiva sekä ainakin kaksi kansanedustajaa kannusti ihmisiä Facebook-päivityksissään äänestämään Satu Saarista.
   – Olihan se ammattimainen kampanja, jossa sinusta luotiin ilmiötä, Matti Pikkarainen kehuu.
   Saarinen kuvattiin hänen näkemyksensä mukaan ”tietyllä tavalla uuden ajan vaihtoehtona, elämän keskellä olevana urbaanina vaikuttajanaisena”. 
   Kaikilla ehdokkailla oli Facebookissa omat vaalisivut. Pikkarainen kertoo seuranneensa kaikkien kolmen kampanjointia.
   – Erityisesti se Letkun puistossa kuvattu video oli hyvä.
   – Se muuten kuvattiin ihan hetken mielijohteesta. Jaoin myös mainoksia postiluukkuihin ja pidin yhden oman tilaisuuden. Feissaamista, ihmisten jututtamista kadulla, en tehnyt, Saarinen kertoo kampanjastaan.

Voisiko äänioikeutta
laajentaa tulevaisuudessa?

Vaalien kiinnostavuudesta kertoo sekin, että vaalipäivänä tuomiokirkkoon tuli äänestämään tavallista enemmän ihmisiä, joilla ei ollut äänioikeutta.
    Vaikka tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra toimii tarvittaessa hiippakunnan piispan sijaisena ja on tuomiorovastikuntaan kuuluvien Oulun seurakuntien ”kasvot”, häntä valittaessa äänioikeus on vain kyseisen seurakunnan jäsenillä.
   Heti vaalin jälkeen virisikin keskustelua siitä, pitäisikö äänioikeutta laajentaa.
   Satu Saarinen ja Matti Pikkarainen ovat yhtä mieltä siitä, että rajan vetäminen äänioikeudelle on hankalaa.
   He pohtivat, että kirkon hallinnon uudistuksen myötä voi katsoa laajemmin, voisiko tuomiorovastin vaalissa äänioikeutta laajentaa esimerkiksi hiippakuntavaltuuston jäsenille.

ELSI SALOVAARA

Matti Pikkarainen saarnaa lähtömessussaan sunnuntaina 20.11. kello 10 Oulun tuomiokirkossa. Kello 15  tuomiokirkossa alkaa lähtöjuhlakonsertti. Messu ja konsertti taltioidaan Virtuaalikirkkoon.