Paavin vierailu piti kokea paikan päällä

9.11.16

Maailmanlaajuinen reformaation merkkivuosi on alkanut vaikuttavasti. Paavi Franciscus vieraili loka-marraskuun vaihteessa Ruotsissa kahdessa paikassa, Lundin tuomiokirkossa ekumeenisessa jumalanpalveluksessa ja Malmössä ekumeeniseen juhlaan ja katoliseen messuun.
   Oululainen pastori, rovasti Veijo Koivula osallistui Malmöön tilauksiin, joissa kansalaiset muun muassa yltyivät hurraamaan paaville.
   Päällimmäisen hurmoksen laskeuduttua Koivula pohtii, millaisia ekumenian askelia kahden kristillisen kirkon tapaamisessa lopulta todellisuudessa otettiin, jättiläisen askelia vai paljon pienempiä.
    – Malmön Areenalla istuessani peilasin tilannetta viidensadan vuoden takaiseen taisteluun, siihen, kun Luther ryhtyi teeseillään arvostelemaan katolista kirkkoa. Messussa koin hyvin vahvasti, että jotain uutta on nyt tapahtumassa.
   – Paavi Franciscus on rohkea ja nöyrä kirkon uudistaja, mutta luonnollisesti kirkkojen lähentymisen taustalla on myös pitkäaikainen työ, jota kirkot ovat tehneet sekä rukouksessa että oppineuvotteluissa.

Kirkollisen Kotimaa-lehden toimittaja Olli Seppälä kirjoitti paavin vierailusta näin: Kuka olisi uskonut, että katolisen kirkon pää tulee muistamaan Lutherin teesien naulaamisen 500-vuotispäivää, reformaation alkua. Pirstaloihan reformaatio läntisen kirkon.
   Jaatko sinä tällaisen ihmettelyn?

   – Kyllä paavin matkaa voi pitää uuden aikakauden merkkinä. Malmössä sain Ruotsissa ilmestyvän katolisen Signum-lehden tuoreen numeron, jossa on paavi Franciscuksen haastattelu. Siinä hän kertoo erittäin lämpimällä tavalla niistä luterilaisista ihmisistä, joihin hänellä on jo nuoruudestaan asti ollut läheiset suhteet.
   Myös nämä ystävyydet ovat varmasti edistäneet paavin ekumeenista asennoitumista.

Oliko tässä vierailussa nähtävissä jotain erityistä, kun ajatellaan kristittyjen yhteyttä ruohonjuuritasolla? Eikö tavallisten kristittyjen kannalta iso, todellinen uudistus ja muutos ole vasta se, kun katoliset ja luterilaiset voivat nauttia ehtoollista yhdessä?
   – Paavi Franciscuksen viesti ykseyden rakentamisesta oli hyvin kirkas eikä hän osoittanut sanojaan vain piispoille ja papeille vaan kaikille kristityille.
   Yhteinen ehtoollinen ei ole ekumenian väline vaan tavoite. Sitä kohti kuljetaan rukouksessa ja Raamatun lukemisessa – sekä köyhistä ja kärsivistä huolehtimisessa, kuten paavi Malmössä kehotti.
 
Miksi sinä haluaisit olla läsnä Malmössä etkä tyynyt lukemaan uutisia paavista?

   – Mielestäni tässä oli kyse niin ainutlaatuisesta ja historiallisesta ekumeenisesta juhlasta, että halusin katolilaisten ystävieni kanssa olla siellä mukana iloitsemassa.
   Majapaikkanamme oli Taastrupin katolinen pappila Tanskan puolella. Myös siellä sain kokea vahvaa yhteyttä ja vieraanvaraisuutta.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 34/2016