Päivän työ

23.11.16

Piirikappalainen Matti Jurvelin nauttii seurakuntalaisten kohtaamisesta.

Olen aloittanut uudessa työtehtävässäni Oulujoen seurakunnassa elokuun loppupuolella.  Toimin kappalaisena ja vastuualueenani on Yli-Iin seurakuntapiiri.
   Yli-Iin aluetyö on tehtäväni ydinosaa, mutta kohtaan työssäni laajan seurakuntaelämän koko Oulujoen alueella. Niinpä työpäiväni on alkanut alkusyksyn aikana muun muassa aamunavauksella Pikkaralan koululla, minkä jälkeen matka kulki Yli-Iihin seurakuntayhtymässä asioinnin kautta.
   Keskellä viikkoa työpäiviini kuuluu keskeisesti viikonlopun tehtäviin valmistautumista. Se tarkoittaa seurakuntalaisten tapaamisia, yhteydenottoja sekä tilaisuuksien suunnittelua. Joskus toimituspuheet ja jumalanpalvelusten saarnat valmistuvat hyvinkin nopeasti. Toisinaan niitä täytyy luonnostella ja kypsytellä pidempään. Tilaisuuksien ja toiminnan valmisteluihin kuuluu hyvin laaja kirjo erilaisia palavereita ja kokouksia.
   Työni alkuvaiheessa olen nauttinut erityisesti seurakuntakuntalaisten kohtaamisista. Yli-Iissä juodaan kirkkokahvit jokaisen jumalanpalveluksen päätyttyä, mikä on tapaamisia ja kohtaamisia parhaimmillaan. ”Onpas se tämä pappi nyt nuori, hyvänen aika”, totesi hymyillen eräs seurakuntalainen kirkkokahveilla. ”Aikahan hoitaa asian”, totesin. Tämä sopi kummallekin ja siitä hyvästä alusta jatkui tutustumisemme.
   Kodeissa pidettävät diakoniaillat, seurakunnan perhekerhot, eläkeläisten torstaikerho ja erilaiset kotikäynnit ovat mielekkäitä papin ja seurakuntalaisten kohtaamisia keskellä arkiviikkoa.
   On hienoa aistia vapaata ilmapiiriä, hyvää tunnelmaa ja sitä, kun jokainen on oma itsensä. Keskustelut elämäntilanteista ja ajankohtaisista asioista virkistävät mieltä ja lähentävät. Joskus pappia saatetaan vetää hihasta vähän sivummallekin ja kerrotaan jotain, mitä ei haluta puhua kahvipöydässä. Papin työ on monella tavalla palvelijan tehtävä.
   Tällä hetkellä iloitsen siitä, että virkaan siunaamiseni pidetään ensi sunnuntaina adventin ja uuden kirkkovuoden alkaessa.