Tuore pappi haluaa olla läsnä

16.11.16

Siikalatvalla seurakuntapastorina aloittanut Hanna Vapaavuori odottaa kohtaamisia kylänraitilla

Tämä on hyvä paikka aloittaa pappina. Siikalatvalla saan taatusti tehdä monipuolisesti papin töitä, iloitsee Hanna Vapaavuori.
   Marraskuussa alkanut seurakuntapastorin viransijaisuus on hänelle ensimmäinen varsinainen työpaikka teologian maisteriksi valmistumisen jälkeen.
   Tiedossa on liikkuva työ: varsinaisesti Vapaavuori on vastuussa erityisesti Piiippolan ja Pulkkilan kappeliseurakunnista, mutta käytännössä työtehtäviä tulee hoidettavaksi myös Rantsilassa, Kestilässä ja Pyhännällä.
   – Kirkkoherra Merja Jyrkkä minua jo evästi, että autossa syytä olla aina mukana selviytymispaketti: lapio, taskulamppu, lämpimiä vaatteita, evästä ja vastaavaa.
   Eräältä toiselta työtoverilta Vapaavuori on kuullut, kuinka Siikalatvalla pappi ihan aidosti oppii tuntemaan seurakuntalaisia, koska samoja ihmisiä tapaa useammassakin kuin yhdessä toimituksessa.
   – Toivoisin olevani helposti lähestyttävä pappi, joka kuuntelee ja osaa olla läsnä. Innostaa ja innostuu.
   Oulusta kotoisin oleva Vapaavuori muuttaa Siikalatvalle puolisonsa Joonaksen kanssa joulukuussa.
   – Odotan aika paljon arkisia kohtaamisia. Jos kulkisin töissä Oulusta käsin, mahdollisuuksia kohtaamisiin kylänraitilla olisi vähemmän.
   Vapaa-ajallaan Vapaavuori muun muassa urheilee – Siikalatvan suunnan hyviä hiihtolatuja hän odottaa jo innokkaana – sekä musisoi yksin ja puolison kanssa.

Papin työtä ei
tarvitse hoitaa yksin

Vapaavuoren mielestä on ihanteellista, jos työtä voi tehdä rehellisesti omana itsenään, ilman että työminä ja siviiliminä ovat kovin kaukana toisistaan.
   Papin työtä tehdään pitkälti omalla persoonalla, mutta Vapaavuori ei silti ole kovin huolissaan omasta jaksamisestaan:
   – Moni pappi on sanonut, että ei tätä työtä yksin omilla voimilla jaksaisikaan. Rukoilen voimia työhön ja luotan siihen, että myös minun puolestani rukoillaan.
    Lähipiirissä 26-vuotiaalla Vapaavuorella on monia pappeja, muun muassa isän veli.
   – On hyvä, että on ihmisiä, joilta kysyä neuvoja. Aika varmasti työssä tulee eteen tilanteita, joissa ei tiedä miten toimia.
   Pappislupauksessa papiksi vihittävä lupaa palvella alttiisti seurakuntaa ja sanankuulijoita.
Siikalatvalla papilla voi usein olla kaksi hautaan siunaamista viikossa.
   Päälle tulevat muut kirkolliset toimitukset ja sunnuntaisin useimmiten kahden jumalanpalveluksen toimittaminen.
   Kalenteriin merkitään vielä muun muassa syntymäpäiväkäyntejä, suunnittelukokouksia sekä koulu-, laitos- ja ehtoollishartauksia.
   Pappeus ei ole ollut Vapaavuorelle itsestään selvää. Ajatus on kypsynyt viimeisten 3–4 opiskeluvuoden aikana.
   – Ordinaatio, tuomiokirkossa pidetty papin virkaan vihkiminen, oli minulle iso asia. Ratkaisu tuntuu hyvältä ja oikealta. On hienoa, että sain seurakunnalta kutsun työhön.
   Siikalatvalle Vapaavuori valittiin 25 hakijan joukosta.
   – Mahdollista on, että, että jossakin elämänvaiheessa teen opettajankin töitä, sanoo myös uskonnon ja psykologian opettajan pätevyyden hankkinut tuore pappi.

Joulun sanoma
puhuttelee

Iltojen hämärtyessä Vapaavuori sytyttää kynttilöitä.
   – Haluan luoda ympärilleni lämpöä ja valoa, sanoo kynttiläihmiseksi tunnustautuva Vapaavuori.
   Joulun tienoo on hänelle muutoinkin tärkeää aikaa.
   – Jouluun liittyy ihania muistoja ja tunnelmia. Puhutteleva on myös joulun sanoma siitä, että Jumala tulee ihmiseksi ihmisten keskelle.

MINNA KOLISTAJA