Vanhukset saavat apua kirkkomatkoihin

30.11.16

Kirkkokyytiseteli on osoittanut tarpeellisuutensa, sanoo vanhustyön pastori Markku Palosaari Oulun seurakunnista.
   Kirkkokyytiseteli on Oulussa kehitetty toimintamalli, jolla tuetaan heikkokuntoisten ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua jumalanpalveluksiin.
   Palosaaren mukaan kyseessä ei ole pelkkä kyyti kirkkoon.
   – Kirkkokyytiseteli tukee paitsi vanhojen ihmisten hengellistä elämää myös heidän sosiaalista elämäänsä: kirkkokahveilla näkee ihmisiä ja voi tavata ystäviä.
   – Se tuottaa vanhukselle iloa sekä lisää mielenterveyttä ja virkeyttä, Palosaari listaa.
   – Kaiken kaikkiaan järjestelmä lisää mielestäni huolenpidon tunnetta.
   Kirkkokyytisetelin kautta vanhus saa kontaktin myös seurakunnan työntekijään: taksikyytiin oikeuttava lomake täytetään yhdessä diakoniatyöntekijän tai papin kanssa.
   Karjasillan seurakunnassa kirkkokyytiseteleitä jaetaan pääsääntöisesti kolmeen kirkkokyytiin syksyisin ja kolmeen keväisin.
   – Tarkoitus on mahdollistaa seurakunta- ja ehtoollisyhteys toisten seurakuntalaisten kanssa edes silloin tällöin, sanoo vanhustyön diakonissa Asta Leinonen.

Limingassa loppuvuoden
kyytejä lahjoitusvaroin

Osassa seurakunnista kirkkoon pääsyssä auttavat myös vapaaehtoiset.
   Limingassa vapaaehtoiset yksittäiset ihmiset ja vapaaehtoisjärjestöt ovat tarjonneet kirkkokyytejä laitoksissa asuville.
   – Myös seurakunnan diakoniatyö on koko ajan valmiina miettimään keinoja auttaa heitä, joille kirkkoon pääseminen yksin ilman läheisiä on mahdotonta, sanoo diakoniatyöntekijä Sinikka Ilmonen.
   Seurakunnan hiljattain saama syntymäpäivälahjoitus kohdennetaan loppuvuonna kirkko- ja kerhokyydityksiin vähävaraisille. Seteleitä saa diakoniatoimistosta, ja ne ovat voimassa vuoden loppuun.

Vapaaehtoisetkin
tarjoavat kyytejä

Lumijoella seurakunta tarjoaa kyytiä kirkkoon erityispyhinä, mutta kirkkokyyti hoituu usein myös ilman, että seurakunta sitä organisoi:
   – Vapaaehtoiset ovat mukana avustamassa ja heidän apunsa on tarpeen myös muina pyhinä, jos joku kyytiä kyselee, sanoo diakonissa-kansliasihteeri Marjo Koski-Vähälä.
   Kuljetusta kirkkoon kysytään seurakunnasta harvoin.
   – Meillä on aktiivisia kirkossakävijöitä, jotka saattavat koukata jonkun vanhuksen kodin kautta ja kysyä, olisiko hän halukas lähtemään kirkkoon.
   Siikalatvalla kyytiä voi kysellä kirkkoherranvirastosta.
   – Lähinnä olemme yrittäneet huomioida, että esimerkiksi jouluna, pääsiäisenä ja vanhustenviikolla vapaaehtoiset veisivät halukkaita kirkkoon, sanoo diakonissa Mervi Karttunen Siikalatvan seurakunnasta.
   Tyrnävällä kuljetusta kirkkoon on mahdollista kysyä joihinkin messuihin sekä esimerkiksi kahden vartin kirkkoon, kertovat diakoniatyöntekijät Salme Kinnunen ja Riitta Pesonen.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 37/2016