Pyhän Andreaan kirkossa pidetyssä kastemessussa kasteen sai viisi lasta.

Viiden perheen tärkeä päivä

23.11.16

Kastemessu on sekä juhlava että vaivaton tapa järjestää perhejuhla

Pyhän Andreaan kirkon eteisessä on sunnuntaina yhdeltätoista tavallista enemmän vauvoja. Tunnin päästä alkaa Karjasillan seurakunnan kastemessu ja sitä ennen viidelle kasteperheelle ja heidän läheisilleen pidetään ohjeistustuokio kirkkosalissa.
   Poikavauva päästää suustaan pienen pulautuksen, mutta ei hätää: vieressä häärivä isopappa, 90-vuotias Paavo Siermala kaivaa kärppänä esiin nenäliinan ja siivoaa puklun pois lapsen hihalta.
   Pappa Juhani Siermala ja kummitäti Jenni Siermala taiteilevat lapsen kaulaan pienen kasteristin. Isopappa silittää hellästi vauvan päälaen haivenet ojennukseen.
   Poika seurailee juhlavalmisteluja pääosin tyynenä valkoisessa kastepuvussaan, jossa on aiemmin kastettu hänen isosiskonsa, äitinsä sekä äidin sisarukset.
   Juhani Siermala odottaa ristiäisiä monesta syystä kiitollisella mielellä:
    – Edellisen lapsenlapsen ristiäisten aikaan olin vakavasti sairaana teho-osastolla. Siksikin tämä hetki on tuplasti suurempi: olen hengissä ja saan kokea tämän juhlan.
   – Ja onhan tilaisuus arvokas ja tärkeä myös lapsen itsensä kannalta.

Kummin tehtävä on
rakastaa ja rukoilla

Pappi Ulla Mitrunen-Nyyssönen muistuttaa messuun osallistuvia siitä, mistä kasteessa on kyse: 
   – Meistä tulee Jeesuksen opetuslapsia ja kirkon jäseniä. Kasteessa lahjaksi saatu Pyhä Henki auttaa kastettua elämään kristittynä.
   Kummien ei hänen mukaansa tarvitse ajatella kristillisestä kasvatuksesta: selviänkö siitä?
   – Riittää, että lapsi saa tuntea olevansa huomattu ja rakastettu ja kummilleen jotakin erityistä. Riittää, että opetatte sanomaan kiitos, anteeksi ja hyvää päivää sekä laittamaan kädet ristiin. Tärkeintä on rakastaa lasta ja rukoilla hänen puolestaan.
   Isovanhempia pappi kannustaa viemään lapsenlapsen asiat Isälle Jumalalle ja tuomaan lapsenlapsia mukaan seurakunnan toimintaan ja kirkon piiriin.
 Ennalta annetun ohjeistuksen mukaisesti kasteperheet läheisineen siirtyvät kirkkosalin etuosaan.
Kastaminen alkaa uskontunnustuksen jälkeen. Perhekunta kerrallaan asettuu kastemaljan ääreen.
   Pappi valaa kolmesti vettä kunkin kastettavan päähän. Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen kastetaan Adalmiina Josefiina Marja-Leena Haapaniemi, Aino Maria Junttila, Maija Amalia Kauppinen, Kerttu Carita Myllykoski sekä Paavo Verneri Siermala.
   Pappi pyytää vielä läheisiä eteen siunaamaan vauvaa: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi.” 
   Kullekin kastetulle sytytetään kastekynttilä.
   Messun päätyttyä nautitaan juhlakahvit vadelmakakun kera.
   Pienen Paavon äiti Iida Siermala on tyytyväinen seurakunnan tarjoamaan kastemessuun.
   – Vanhempi lapsemme Jade-Julia on kastettu samassa kirkossa, mutta kastejuhlan järjestimme itse. Oli tosi iso helpotus, että nyt ei tarvinnut itse muuta kuin pyytää  vieraat paikalle.
   Iida Siermalalle ja Sakari Lamsijärvelle lapsen kastaminen oli itsestäänselvyys. Ristiäiset ovat suvussa kulkeva perinne, jonka pikku-Paavon vanhemmat halusivat jatkuvan.

Kasteelle tulijoiden
uskoa ei mitata

Kastemessu on seurakunnan kädenojennus vastasyntyneiden koteihin, sanoo kappalainen Ulla Mitrunen-Nyyssönen.
  – Seurakunta toivottaa: tulkaa te paikalle. Ei tarvitse siivota, ei tarvitse leipoa eikä laittaa. Me järjestämme teille juhlan. Mikä olisikaan hienompi tapa liittyä Kristuksen seurakuntaan kuin messussa.
   Osa vanhemmista saattaa puntaroida kirkollisen kasteen ja nimiäisten välillä ja miettiä, voiko lapsen kastaa, elleivät vanhemmat itse ole kovin uskonnollisia.  Mitrunen-Nyyssösen mielestä yksinkertaisesta asiasta ei pidä tehdä monimutkaista:
   – Ei kasteelle tulijoiden uskoa mitenkään mitata. Se tehtävä ei kuulu ihmiselle. Riittää, että lapsi halutaan kastaa ja tuoda Jumalan perheväen yhteyteen, Jumalan lapseksi. Kaste on Jumalan lahja, jonka saa ottaa vastaan.
   – Monilla kohtaamillani tuoreilla äideillä ja isillä on varsin juureva tapa lähestyä kastetta. Useissa suvuissa kaste on hyvin merkityksellinen suvun ja perheen traditio, eikä sitä ole tarvetta haastaa.

MINNA KOLISTAJA

Katso lisää kuvia 20.11.2016 pidetystä kastemessusta täältä