Kohtalona suklaa

21.12.16

Toivon ihmisten löytävän elämässään juuri sen asian, joka tuo nautintoa, suklaayrittäjä sanoo

Missä rauha lisääntyy, siellä on johdatusta. Tämän sanonnan on omassa elämässään kokenut todeksi oululainen yrittäjä Riikka Ojanen. Ajatelman Ojanen muistaa kuulleensa isoäidiltään.
   Johdatusta, uskallusta ja intohimoa on ollutkin kosolti mukana, kun suuhygienististä tuli vuosi sitten suklaa-alan yrittäjä.
   Ennen ammatillista hyppäys­tä Riikka oli kysynyt itseltään useasti: teenkö työtä, joka tuottaa iloa minulle – ja myös muille?
   Voisiko jokin toinen ammatti tarjota enemmän kohtaamisia ihmisten kanssa? Sitä puhelias, ihmisistä tykkäävä Riikka kaipasi.  
   Lopulta äitiyslomalla kypsyi päätös, ettei hän palaa vanhan ammattinsa pariin.

Kotikylästä
tuli tukea

Suklaa on ollut Riikka Ojasen heikkous lapsuudesta saakka. Karkeille, limuille ja sipseille hän on aina voinut sanoa ”ei”. Kun suklaata on tarjoiltu, vastaus on ollut ”kiitos, kyllä”. 
   Sodankylän Kieringissä – suklaayrittäjän kotikylässä – muistellaan, että Riikka olisi jo nuorena sanonut ryhtyvänsä isona suklaakauppiaaksi.
   Kun tuore yrittäjä vuosi sitten kertoi kierinkiläisille ammatinvaihdoksestaan, hän sai tutuilta kyläläisiltä kannustusta.
   Riikan isä on ollut yrittäjänä, ja hän mietti hetken, kannustaako omaa lastaan tielle, joka on kovaa työn tekemistä. Riskejäkin pitää uskaltaa ottaa.
   Äiti rohkaisi tytärtään muutokseen, jotta vanhana ei tarvitse pohtia, olisiko sittenkin pitänyt uskaltaa kokeilla unelma-ammattia intohimonsa parissa.

Sisäistä ääntä
kannattaa kuunnella

Tytär itse ajatteli, ettei lopulta tipu korkealta, jos asiat eivät menekään aivan toivotulla tavalla. 
   – Mielekäs työ on tärkeä asia. Toivon, että ihmiset löytävät elämässään juuri sen asian, joka tuo heille nautintoa, Riikka sanoo.
  – Kun jokin asia mietityttää itseä, sitä ääntä kannattaa kuunnella. Useampi ammatti on tätä päivää.
   Vaikka suklaakonvehtien ja -levyjen valmistaminen kuulostaa melkeinpä pienten tyttöjen hauskalta leikiltä, sitä se ei käytännössä ole. Suklaa on äärimmäisen herkkä materiaali käsitellä, yrittäjä kertoo.
   Valmis konvehti vaatii kahden päivän työn. Yhdessä päivässä Riikka ennättää tehdä käsityönä kuutisenkymmentä suklaalevyä koristeluineen.

Yrittäjät tukevat
toisiaan

Voisi veikata, että Suomessa on niin vähän suklaa-alan yrittäjiä, etteivät he tervehdi iloisena uutta yrittäjää alalla. Riikka Ojanen kertoo aivan toisenlaisesta vastaanotosta kun hän otti uudessa työssään kontakteja kollegoihinsa eri puolilla Suomea.
   – He auttoivat minua mielellään, suklaa on pienen porukan yhteinen juttu. Olin itse avoin, ja siihen vastattiin samalla asenteella.
   Riikka oli valmis lähtemään Eurooppaan ottamaan oppia alalta, mutta niin kauas hänen ei tarvinnut mennä. Ammattitaitoinen oppi-isä löytyi paljon lähempää, Pohjois-Suomesta.
   Virallinen startti yrittäjänä tapahtui 2015. Sitä edelsivät monet kokeilut suklaan parissa.
   Suuria alkuinvestointeja nuoren yrittäjän ei tarvinnut onneksi tehdä.
   Säästöt kuluivat, mutta ne Riikka olikin laittanut vuosien aikana sivuun – ei niinkään pahan – vaan ennemmin hyvän päivän varalle.

Ilmastonmuutos
vähentää kaakaopuita

Riikka kertoo seuranneensa kiinnostuneena kaakaon hinnan kallistumista maailman markkinoilla.
   – Kaakao on aiempaa arvokkaampaa. Sen tuotanto supistuu koko ajan. Taustalla on ilmastonmuutos.  Kaakaopuu on lämpötilavaihteluille herkkä kasvi.
   Samalla kun sadot vähenevät, kaakaon kysyntä kasvaa maailmalla.
   Kuluttajille ei ole samantekevää, minkälaista suklaata on myynnissä.
   – Hyvin yleinen kysymys minulle koskee suklaani alkuperää. Ostoksen eettisyys kiinnostaa. Vastuullisesta ostoksesta ollaan myös valmiita maksamaan.
   – On ollut kiva huomata, että ihmisille merkitsee myös  suklaan taustalla oleva paikallinen yrittäjä.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2016