Kuuntele teinin toiveita

14.12.16

Joulun perhekeskeiset perinteet voivat ahdistaa etenkin uusperheessä joulua viettävää nuorta

Jos perheen teini-ikäinen ilmoittaa, ettei halua osallistua joulunviettoon muun perheen kanssa, vanhemmilla on edessä vakava mietinnän paikka.
   – Jos nuori vastustaa perhejoulua jyrkästi, aikuisen on syytä selvittää, miksi nuori näin ajattelee, sanoo nuorisotyönohjaaja Pertti Putila.
   Ellei nuori halua olla mukana uusperheen joulussa, kannattaa kuunnella nuorta herkällä korvalla ja etsiä vaihtoehtoja.
   – Jos vanhemmat ovat eronneet hiljattain, nuorella saattaa olla iso kaipaus ”vanhaan jouluun”.
   – Silloin voi miettiä, onko järkeä pakottaa nuorta mukaan esimerkiksi uuden isäpuolen vanhempien luo.
Vanhemmilta Putila perää roh­keut­ta tehdä päätöksiä. 
   – Jos nuori ei halua sukuloimaan, koska mummolassa ei ole mahdollisuus pelata samoja nettipelejä kuin kotona, vanhemman rooli on todeta, että eiköhän siellä silti muutama päivä pärjätä.
   – Jos taas taustalla on tunnesyitä, on parempi keskustella sekä kuulla nuoren perustelut haluun jäädä pois perhejoulun rituaaleista.
   – Joskus on parempi, että ahdistunutta 15–16-vuotiasta ei pakoteta mukaan. Silloin aikuisen on kestettävä ikävä ja huoli – ja ehkä myös perheen ulkopuolisten ihmettelyt.

Luottamus rakentuu
ajan kanssa

Putilan mukaan jokainen perhe on omanlaisensa ja vanhemmilla itsellään on paras tietämys siitä, miten oman teinin kanssa pitää toimia.
   Kun oman lapsen tuntee riittävän hyvin, erimielisyyksien ratkominen tiukan paikan tullen  – vaikka sitten juhlapyhinä – on helpompaa.
   Pohja luottamukselle ja vuorovaikutukselle pitää olla rakennettuna jo aiemmin, sitä ei enää väsyneenä ja kiireessä keskellä jouluvalmisteluja rakenneta. 
   –  Tarvitaan yhteisen ajan viettämistä sekä sitä, että vanhempi on kiinnostunut nuorensa asioista ja kuulumisista, tietää Oulujoen seurakunnassa erityisvarhaisnuorisotyötä tekevä Putila.

Teiniä ei voi jättää
jouluksi yksin kotiin

Putilan mukaan perheen kapinoivaa murrosikäistä nuorta ei voi jättää jouluksi yksin kotiin.
   – Jos muu perhe haluaa sukuloida tai mökkeillä, on paikallaan  miettiä, onko teinin pakko osallistua siihen vai löytyisikö hänelle siksi aikaa paikka, jossa olisi tuttuja ja turvallisia aikuisia. Voisiko nuori mennä esimerkiksi kummille, jolla on samanikäisiä lapsia?
   Etenkin uusperheissä tarvitaan joulun aikana roppakaupalla hyväksyntää, ymmärrystä ja kykyä tehdä kompromisseja.
   Ja ihan kaikissa muissakin perheissä voitaisiin miettiä, voitaisiinko joistakin aikaisempien joulujen rituaaleista luopua.
   – Joulun perinteistä paras on kuitenkin yhdessäolo. Puitteet ovat toissijaisia, Pertti Putila sanoo.

MINNA KOLISTAJA

Kommentoi ja anna palautetta jutusta täällä
– avautuu uuteen ikkunaan


Nuoret toivovat kotijoulua

Toisin kuin aikuiset voisivat luulla, teinit eivät halua viettää joulunpyhiä kavereiden kanssa. Toiveissa on sen sijaan rauhallinen oleskelu kotona. Kyläpaikasta toiseen siirtyminenkin voi tuntua raskaalta, kertovat Muhoksen seurakunnan tulevat isoset.
   15-vuotiaat Eeli Männikkö, Arttu Lämsä ja Eetu Suomela listaavat toivejouluunsa kuuluviksi aamun lastenohjelmat, syömisen ja haudoilla käymisen – ja tietenkin lahjat.
   – Viime vuonna meillä oli joulunvietossa paljon porukkaa, mutta nyt ollaan rauhallisesti, Eetu kertoo.
Monen nuoren arkea värittävät uusperhekuviot. Vanhempien uudet puolisot ja heidän myötä entisestään laajentunut suku tuo haastetta joulunviettoon, sillä kaikille haluttaisiin antaa aikaa. Usein tämä tarkoittaa kyläpaikasta toiseen siirtymistä.
   – Meillä on uusperhe, ja viime vuonna vietimme joulua toisessa paikassa jo aatonaattona. Olihan se vähän hassua, 15-vuotias Emilia Tervo kertoo.
   Ystäviään Aino Paasimaata ja Venla Kokkoa hän näkee pyhien jälkeen. Tytöt ovat yhtä mieltä toivejoulustaan: saisi olla yövaatteissa koko päivän ja syödä herkkuja tutut joulukoristeet ympärillä.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 39/2016