Kirjallisuuspiiriläiset muistelevat joululahjakirjoja, jotka ilahduttivat heitä
Kiiminkiläisen Mirja Aatsingin vävyt ovat saaneet jo vuosia joululahjaksi kirjoja Arto Terosen ja Jouko Vuolleen kirjasarjasta Kiveen hakatut. Urheilutoimittajien kirjasarja sai alkunsa heidän suositusta radio-ohjelmastaan. Teronen ja Vuolle vierailevat tunnettujen suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien haudoilla.
He muistelevat kirjoissaan kaunistelematta kuuluisuuksien elämänkohtaloita mutta laajentavat näkökulmaa myös ajan ilmiöihin, Aatsinki kertoo.
Hänen vetämänsä kirjallisuuspiirin kuuluva Pirkko Jurvelin ehdottaa lahjakirjaksi amerikkalaisen Dale Carnegien elämäntaito-opasta Miten pääsen turhista huolista. Kirja on kirjoitettu 1940-luvulla. Ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi 1951, mutta siitä otetaan edelleen uusintapainoksia.
– Sisällöltään se ylittää nykyiset elämäntaito-oppaat ja on yhä ajankohtainen jalat maassa -psykologiallaan, Jurvelin ihastelee.
Sillanpää vei
takaisin lapsuuteen
F.E. Sillanpään vuonna 1934 ilmestynyt Ihmiset suviyössä kruunasi Jurvelinin jouluaatot elämän ruuhkavuosina.
– Luin kirjan, kun oli aterioitu, nähty joulupukin katoavan pimeälle tielle, ja lapset olivat keränneet lahjansa sängyn viereen ennen nukkumaan menoa. Asetuin nauttimaan Sillanpään rauhoittavasta, viipyilevästä tunnelmasta. Kiire oli ohi.
– Käsissäni oli ihmiskohtaloita sillanpääläiseen kesäyön haaleaan hämärään verhottuna. Ehkä aatossani oli läsnä myös ääni kaukaa lapsuudesta, jolloin kotona kuunneltiin radiosta Sillanpään joulupakinaa, hän kuvailee.
Kirja antaa
siivet
Juha Vähäkankaan mieluisin joululahjakirja on James Clavellin Noble House. Se on yli 1000-sivuinen jännitysromaani. Tapahtumat sijoittuvat 1963 vuoden Hongkongiin.
– Lukiessani siirryin flow-tilaan. Lukukokemukseni on esimerkki siitä, miten lukeminen voi vaikuttaa: se antaa siivet, vie hetkessä toiselle puolelle maailmaa täysin erilaisiin kulttuureihin.
– Kirjassa on draamaa ja seikkailua. Se vetoaa tunteisiin ja mieleen, Oulun seurakunnissa kirjallisuuspiiriä vetävä Vähäkangas kertoo.
Mark Twain kirjoitti
rakkaimmat kirjat
Oululainen kirjapiiriläinen Sirpa Tuomivaara suosittelee Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Selma Lagerlöfin Jerusalem-teoksia.
– Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on aina ajankohtainen kirja. Palaan siihen silloin tällöin ja lukukokemus on aina erilainen. Selma Lagerlöfin Jerusalem on vanhanaikainen romaani ja kertomus ihmisten unelmista, uskosta, vastoinkäymisistä ja pienestä onnesta, hän kertoo.
Tuomivaaran rakkaimmat joululahjakirjat ovat lapsena saadut Mark Twainin Tom Saweyrin seikkailut ja Huckleberry Finnin seikkailut.
– Kirjoja ei 1970-luvulla ostettu paljon. Nämä ihmeelliset ja vieläkin rakkaat kirjat sain lahjaksi veljeltäni. Twainin tapa kertoa on niin hersyvää ja elävää, että näen vieläkin silmissäni samat lapsena mieleeni piirtyneet kuvat.
JAANA SKYTTÄ
Kommentoi ja anna omat kirjavinkkisi täällä
– palautesivu avautuu uuteen ikkunaan!
Kirjallisuuspiiriläiset kokosivat kirjavinkkejä
Sirpa Tuomivaaran vetämä kirjallisuuspiiri:
Katri Rauanjoen Jonain keväänä herään on lohdullinen ja koskettava kuvaus siitä, miten masennus voi koskettaa ketä tahansa meistä, ja kuinka siitä on myös mahdollisuus selviytyä.
Virginia Woolfin vuonna 1929 ilmestynyt pitkä essee Oma huone vaikuttaa. Oma rauhallinen työskentelytila – niin fyysinen kuin henkinen – ei ole itsestäänselvyys. Tasa-arvo ei ole kehittynyt yli sadassa vuodessa Wolfin toivomalla tavalla.
Silmiä avaava ja hauska kirja elämän monimuotoisuudesta on Marja Björkin Poika. Sopii erityisesti nuorten kanssa työskenteleville.
Mirkka Lappalaisen historiateos Pohjolan leijona kertoo järjestäytyneen hyvinvointiyhteiskunnan juurista ja synnystä. ”Työtä on liikaa ja henkilökuntaa liian vähän”, kirjoitti Ruotsin kruunun virkamies jo 1600-luvun alussa.
Portti afrikkalaisen sivistyneistön elämään ja yhteiskuntien haavoittuvuuteen avautuu nuoren nigerialaiskirjailija Chimamanda Ngozi Adichien teoksessa Kotiinpalaaja.
Jouluna lämpimän viltin alla on mukava lukea Kerstin Ekmanin kirjoittama Huijareiden paraati, joka on hiostava kertomus siitä, mihin valehtelu voi johtaa.
Seurakuntapastori Juha Vähäkangas:
Leo Ylitalon esikoisromaani Sururisti on iloa ja positiivisen mielen herättävä lukukokemus. Se on turvallisen lapsuuden kuvaus, nuoren Matias-pojan kasvutarina. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle, pohjoispohjalaiseen kyläyhteisöön, joka on vanhoillislestadiolainen, mutta ei musertavalla tavalla.
Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista on Finlandia-palkittu teos. Ihanaa, lyyristä tekstiä.
Marita Lintusen Takapiru on novellikokoelma, joka sisältää intensiivisiä, kauniita tarinoita, joissa 1–2 sanan avulla tapahtumat muuttuvat. Tarinoiden kautta käsitellään moraalia, oikean ja väärän rajaa.
Pekka Hyysalon Fight Back – Toinen mahdollisuus on selviytymistarina freestylehiihtäjän vammautumisesta hyppyonnettomuudessa ja hänen kuntoutumisestaan.
Minna Rytisalon esikoisromaani Lempi on kertomus rakkaudesta ja rakkaudettomuudesta sekä pettymyksistä. Tunnelma on uhkaava, kerronta intensiivistä. Tapahtumat kytkeytyvät Lapin sodan ympärille.
Max Seeckin trilleri Hammurabin enkeli on esikoisteos ja viihdyttävä, räjäyttävä action-paketti. Jos on kyllästynyt Ilkka Remekseen, tässä uusi lupaava tulokas.