Ministeri toivoo kirkolta ja kolmannelta sektorilta yhteistyötä

2.12.16

Oulussa torstaina vieraillut sisäministeri Paula Risikko (kok) toivoo, että kirkko ja kolmannen sektorin järjestöt olisivat mukana kannustamassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita vapaaehtoiseen paluuseen.
   – On ajateltava näitä ihmisiä. Suomessa laittomasti maassa oleminen ei ole ihmisarvoista elämää.
   Ministeri Risikko toteaa, että Suomen ev.lut. kirkon Kirkko turvapaikkana -ohjeistus ei ole ristiriidassa sisäministeriössä tekeillä olevan suunnitelman, Laittomasti maassa olemiseen varautuminen kanssa.
   – Kirkko turvapaikkana -ohjeistuksessa kuvataan avun antamista turvapaikkahakuprosessissa olevalle. Ymmärrän sen hyvin, sillä useat turvapaikanhakijat ovat traumatisoituneita henkilöitä, jotka tarvitsevat sellaista tukea, jota kirkko pystyy antamaan, Risikko perustelee.
   Seurakunnat ja kolmannen sektorin järjestöt ovat auttaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita muun muassa tarjoamalla heille majoitusta ja aineellista tukea, kuten ruokaa ja vaatteita.
   Risikon mukaan viranomaiset on pidetty näissä tapauksissa ajan tasalla, ja hän toivoo linjan jatkuvan tulevaisuudessa.

Hylkääminen on
epäinhimillistä

Yksi kirkon ja yksittäisten kristittyjen tapa auttaa paperitonta on inhimillistää hänen poistumistaan Suomesta ja mahdollista paluutaan kotimaahan.
   Seurakunnan työntekijöillä ja seurakuntalaisilla on suhteita ulkomaihin ja niitä hyödynnetään, jotta lähdön jälkeen löytyisi esimerkiksi kirkoista tai järjestöistä turvallisia kontakteja.
   Jos turvapaikanhakija lähtee Suomesta muihin Euroopan maihin, yhteyksien selvittäminen on helppoa, mutta jos paluu on vaikeaan kriisimaahan, kuten Irakiin, luotettavat kontaktit ovat kiven alla, toteaa asiantuntija Marja-Liisa Laihia kirkon pakolais- ja maahanmuuttajatyöstä.
   Kirkko perää valtiolta vastuullisia, kestäviä ratkaisuja turvapaikkapäätöksiin.
   – Ihmisiä ei saa hylätä maahan, josta moni on lähtenyt pelkoa tuntien. Tämä on vakava eettinen haaste. Ojasta allikkoon -tyyliset ratkaisut palautuksissa eivät voi olla kirkon tapa toimia, siksi kuljemme ihmisten rinnalla mahdollisimman pitkälle.
   – Yhteydenpito karkotettuihin on nyt muun muassa kirkon vastuulla, mutta se kuuluisi valtiolle, Laihia toteaa.
   Suomen viranomaiset ovat varautuneet laittomasti maahan jäävien määrän kasvuun. Toimenpidesuunnitelma on tarkoitus hyväksyä Paula Risikon johtaman ministerityöryhmän kokouksessa 7. joulukuuta.

ELSI SALOVAARA
RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2016