Ovet auki naapurustolle

14.12.16

Kun muhoslainen Niina Leinonen-Light muutti nykyiseen kotiinsa neljä vuotta sitten, hän aloitti vieraanvaraisen perinteen. 
   – Entisessä taloyhtiössä yksi naapureista järjesti kerran vuodessa lähetysillan. Oli kiva nähdä ihmisiä muuallakin kuin pihatalkoissa.
   Kun Leinonen-Light sitten vaihtoi osoitetta, hän päätti pitää lähetysillan, jonne hän kutsui myös entisen taloyhtiön asukkaat ikään kuin tupaantuliaisiin.
   Seuraavan kerran kodin ovi osoitteessa Pääskyntie 10 asunto 1 on avoinna torstai-iltana 15. joulukuuta, jolloin lauletaan yhdessä Kauneimpia joululauluja lähetystyön hyväksi.
   – Olen jouluihminen ja tykkään laitella esille rimpsrampsua. On kiva saada ihmisiä kylään, Leinonen-Light naurahtaa.
   Siivouskin kuuluu ennakkovalmisteluihin, mutta illan emäntä luottaa siihen, että vieraat eivät kiinnitä huomiota sormenjälkiin kaapinovissa. Tarjoiluistakaan hän ei aio stressata, vaikka tarjolla onkin suolaista ja makeaa – erilaiset yliherkkyydet huomioiden.
   Vaalasta kotoisin oleva Niina Leinonen-Light on asunut Muhoksella reilut viisitoista vuotta. Seurakunnan toiminnasta tutuiksi ovat tulleet varsinkin naistenillat ja musiikkitilaisuudet.
   Omasta lapsuudestaan hän muistaa, kuinka isän ja äidin kanssa lähdettiin naapuriin ompeluseuroihin tai kinkereihin. Se oli mukavaa ja yhteisöllistä, ja samaa henkeä Niina Leinonen-Light kaipaa nykypäivään.
   – Ihmisiä voi ujostuttaa mennä toisen kotiin. He ehkä ajattelevat, että kaikki muut tuntevat toisensa. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen on tervetullut, hän rohkaisee.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 39/2016