Palkittu pappi kiittää kehitysvammaisten omaisia

7.12.16

Kun Elina Hyvönen aloitti yli 30 vuotta sitten työt Oulun seurakuntayhtymässä, kehitysvammaisten rippileirin konfirmaatiossa vieraiden joukko ei ollut suuri. Kehitysvammainen lapsi aiheutti perheissä paljon kysymyksiä ja myös häpeän tunteita.
   Tästä on tultu pitkä matka eteenpäin, pastori Elina Hyvönen kertoo. Nykyisin kehitysvammaisten nuorten rippijuhlat keräävät kirkkoon ja koteihin runsaasti väkeä: perheen erilaiseen ja erityiseen lapseen ei liity enää hysshyss-kulttuuria, Suomen Valkoisen Ruusun ansioristin itsenäisyyspäivänä saanut Hyvönen kuvailee.
   – Ja tällainen muutos on iso asia, hän lisää iloisena.
   Muitakin muutoksia kehitysvammaistyön pastori on ennättänyt nähdä pitkän työuransa aikana. Vuosikymmeniä sitten seurakunnat ja kehitysvammaisten tukiyhdistykset olivat lähes ainoita, jotka tarjosivat toimintaa kehitysvammaisille ja heidän perheilleen.
   – Nyt seurakunnissa on mietittävä tarkasti, mitä tarjotaan, koska sen on kestettävä kilpailu muiden aktiviteettien, kuten taiteen ja Oulussa Kärppä-pelien kanssa. Harrastusmahdollisuudet ovat lisääntyneet.
   Elina Hyvönen haluaa jakaa saamansa tunnustuksen muun muassa kehitysvammaisten omaisten kanssa.
   – Olen oppinut heiltä paljon siitä, mitä tarkoittaa, kun perheeseen syntyy kehitysvammainen lapsi. Minulla on ollut myös paljon hyviä työkavereita eri työyhteisöissä. Heiltä olen oppinut monia asioita. Kiitokset ylettyvät aina kehitysvammaisten leirien avustajiin saakka.
   Elina Hyvönen on jäämässä piakkoin eläkkeelle. Sen kynnyksellä hän toistaa viestin, jonka on todennut useasti kehitysvammaisille.
   – Jumala rakastaa sinua juuri sellaisena kuin olet, erilaisena. Jumalan silmissä sinä olet hyvä, arvokas ja kaunis. 
   Hyvösen lisäksi Oulun seurakuntayhtymästä saivat itsenäisyyspäivänä kunniamerkkejä seuraavat henkilöt: Suomen Leijonan ritarimerkin johtava sairaalapastori Hannele Lusikka ja viestintäjohtaja Sakari Korpi sekä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin seurakuntamestari Hannu Kajava, nuorisotyönohjaaja Aulikki Rinta-Säntti ja palvelusihteeri Kaisa Ylönen.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2016