Mielenterveysyhdistys Suopursujen vapaaehtoiset sanovat yhdeksäsluokkalaisille: hakekaa apua ja puhukaa, jos ahdistaa
Suomessa jää joka päivä 3–5 nuorta aikuista työkyvyttömyyseläkkeelle. Useimmiten syynä ovat mielenterveyden ongelmat.
Tätä tosiasiaa surraan Siikalatvan mielenterveysyhdistys Suopursuissa.
Nuorten huolestuttava tilanne on saanut Suopursujen aktiivit Toini Miettisen ja Timo Hyvösen liikkeelle: he ovat tehneet alueen koulujen yhdeksäsluokkalaisten luokissa vierailuja, jotka jatkuvat keväällä.
– Puhuimme nuorille siitä, miten tärkeää on pitää huolta omasta mielenterveydestä, kehon lisäksi mielen hyvinvoinnista. Viemme kouluihin mukanamme pannukakkua ja hilloa, Timo Hyvönen kertoo.
”Rohkaistukaa
puhumaan”
Ylä- ja alamäet kuuluvat nuoren normaaliin elämään, mutta jos jokin asia painaa kovasti mieltä myös öisin, pitää pysähtyä miettimään, miten oma mieli jaksaa. Tällaisia terveisiä Toini Miettinen kertasi koululaisille.
– Pahasta olosta voi puhua vaikkapa koulukuraattorille tai läheisille. Yksin ei saisi kukaan jäädä. Nuorten vanhempien pitää olla myös valppaana sille, miten oma lapsi voi.
Menivätkö terveiset perille?
– Ei ainakaan kukaan räplännyt kännykkää, kun puhuimme, suopursulaiset hymyilevät.
– Terapeutteja emme ole, mutta jospa tarinoistamme olisi jollekulle edes vähän apua, Miettinen sanoo.
Valintojen tekeminen
voi ahdistaa
Vierailut jatkuvat tulevana keväänä yhteishaun aikaan. Miettinen ja Hyvönen uskovat, että yhteishakuun kuuluvat valinnat, suunnan ottaminen tulevaisuuteen koulutuspaikkaa valittaessa, saattavat olla osalle nuorista jopa ahdistava kokemus.
Toini Miettisellä on kannustus kaikille niille nuorille, jotka eivät voi tehdä tulevaisuuden valintoja hyvän koulumenestyksen innostamana.
– Keskinkertaisesti koulussa pärjäävä saa hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Riittää, että yrittää tehdä parhaansa. Omaa elämää voi arvostaa silloinkin, kun ei etene saavutuksesta toiseen, hän sanoo.
Mielenterveydestä
puhutaan kokemuksesta
Suopursuaktiivit puhuvat mielenterveyden arvokkuudesta omasta kokemuksesta.
Toini Miettinen on ollut koulukiusattu nuorena. Kokemus on palannut mieleen aikuisena.
Timo Hyvösen elämä helpottui vaikeiden vuosien jälkeen, kun hän sai lopulta diagnoosin sairauteensa ja oikeanlaista apua.
Hyvönen asui aiemmin Piippolassa. Kun pitäjästä alkoivat kaikki palvelut loppua, hän muutti Pulkkilaan. Suopursuista tuli hänelle nopeasti mielenvireyttä edistävä harrastus. Hyvönen on muun muassa opettanut yhdistyksen jäsenille omaa ammattiosaamistaan, kukkien sidontaa.
Suopursujen tämänhetkinen virkeä toiminta on yhdistyksessä uusi asia. Vielä muutama vuosi sitten järjestö uinui. Jo pelkästään sääntömääräisten asioiden hoitaminen tuotti vaikeuksia ja jäsenmaksuja oli maksamatta.
Yhdistys nousi
jaloilleen
Reilu vuosi sitten tilanne muuttui. Toini Miettisen johdolla asioita ryhdyttiin laittamaan kuntoon. Sairaanhoitajana Miettiselle oli tuttua organisointi – ja tätä taitoa Suopursut tarvitsivat. Eläkkeellä oleminen sai hyvää sisältöä.
Ahkerointi sai palkinnon: Suomen Mielenterveyden keskusliitto palkitsi 2015 reippaan kehitysloikan ottaneen yhdistyksen Vuoden Pomppu -palkinnolla. Tunnustuksen perusteluna oli muun muassa jäsenmäärän lähes kymmenkertaistaminen reilussa vuodessa.
Avunhakijalle
hatunnosto
Siikalatvan kylillä ihmiset tuntevat paljon toisiaan. Hidastaako tämä avun hakemista mielenterveyden järkkyessä?
Miettisen ja Hyvösen mielestä mielenterveysongelmilla on edelleen häpeän leima.
– Kynnyksiä avun hakemiseen on varmasti. Siksi ongelmaan tarttuminen ansaitsee aina hatunnoston. Me myös mielellämme autamme siinä, missä voimme.
Suopursun kaksikko on päättänyt, ettei häpeä puhua mielenterveydestä. Ennakkoluulottomalle yhdistykselle on tullut monia paikallisia yhteistyökumppaneita, esimerkiksi päiväkoti, jonka lapset kävivät joulun alla ostoksilla yhdistyksen kirpputorilla.
Suopursut ovat riimitelleet siikalatvalaisille oman runon, joka kertoo yhdistyksen pyrkimyksistä: ”Suopursut olkoon ilon tuoja / soisten maisemien ihmisille, / rämeessä rämpiville tuokoon se auttavan käden ja turvan”.
RIITTA HIRVONEN