Kuva nuoresta tytöstä Andela Bajricista ja Sina Urmaksesta on otettu Bosnian Banja Lukassa. Urmaksen mukaan luku- ja kirjoitustaidottomat vanhemmat eivät pysty tukemaan lapsiaan koulunkäynnissä

Raha auttaa, rakkaus vielä enemmän

7.12.16

Uskoon tuleminen muuttaa romanien elämää paremmaksi, Sina Urmas väittää 

Romanian sydämessä, seurakunnan toimintakeskuksessa Agristeun kylässä raikuu laulu: 50 lasta laulaa antaumuksella rakastavasta taivaan Isästä. Romanikulttuurin vahvat melodiat kaikuvat täydestä sydämestä. Täällä ketään ei syrjitä, vaikka vaatteet olisivat resuiset ja kasvot likaiset.
   Kylän 700 asukkaasta hieman yli puolet on romaneja. Kylän reunamilla näkee äärimmäisen köyhyyden kaikessa rujoudessaan.
   Lapset leikkivät pihalla ilman kunnollisia vaatteita, joitakin lumen peittämiä huteria rakennuksia on vaikea uskoa ihmisasunnoksi.
   Kokonaiset perheet asuvat pienessä ahtaassa mökissä vailla juoksevaa vettä, sähköä, lämmitystä ja peseytymismahdollisuuksia. Talojen hatarat katot vuotavat ja seinissä on reikiä. Talvi on kylmä ja kohtalokas.
   Tällainen näkymä on tullut tutuksi lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan kummilapsityön neuvonantajalle Sina Urmakselle. Suomalainen Urmas on työskennellyt Balkanilla kaksi vuotta.

Rakastaminen
on avustusta

Romanilasten hätä koskettaa. Urmaksen mukaan Fida on saanut kahden viime vuoden aikana runsaasti uusia suomalaiskummeja lapsille – toki lisää tarvitaan yhä – ja monet ovat muistaneet tämänkin joulun alla Balkanin lapsia kansainvälisen Operaatio Joulun lapsi -keräyksen avulla.
   Auttamistyöhön romanien parissa on tullut rahaa myös EU:sta.
   Sina Urmas uskoo, että romanilasten hätä ei jätä kylmäksi suomalaisia maan läheisyyden vuoksi: me olemme näiden lasten kanssa saman Euroopan taivaan alla.
  Apua virtaa romanien hyväksi, mutta hätä ei tunnu hellittävän.
   Urmas ei näe tilannetta toivottomana, mutta sanoo, että toivo on Jumalassa eikä pelkässä taloudellisessa avustamisessa.
   – Kristillisellä toivon sanomalla on suuri merkitys romaneille. Seurakunta saattaa olla ainoa yhteisö, jossa romanien ihmisarvo tunnustetaan ja heidät hyväksytään. Tässä on avain pysyvään muutokseen, hän sanoo.

Rakkaus on
tärkeää työtä

Sina Urmas kertoo, että Itä-Euroopassa on paljon ei-hengellisiä järjestöjä, jotka tekevät työtä EU-tukirahoilla. Urmaksen mukaan tulokset ovat olleet melko laihoja.
   – Pelkällä rahalla ei saada paikattua sitä vauriota, mikä syntyy siitä, kun romani joutuu elämään jatkuvan syrjinnän kohteena. Syrjintä on läsnä kaikkialla romanin elämässä. Rahan puute ei ole heidän ainoa ongelmansa.
   – Uskoontulo on monen perheen kohdalla muuttanut elämän suunnan, kun esimerkiksi päihdeongelmat ovat jääneet. Kaikki ei muutu heti, mutta olen nähnyt toivon syttyvän ihmisten silmiin heidän jättäessään elämänsä Jumalan käsiin.

Tulevaisuudesta alkaa
syntyä ajatuksia

– Vuodenkin sisällä voi tapahtua paljon, jos esimerkiksi lapsen kouluelämä saadaan normalisoitumaan.    Parasta on se, kun lapset rauhoittuvat, heillä syntyy ajatuksia tulevaisuudesta, he alkavat uskoa siihen, että voivat itse valita puolisonsa eikä avioituminen nuorena ole heidän ainoa vaihtoehtonsa.
   – Tällaista ajattelun muutosta olen nähnyt romanien keskuudessa ja tästä olen kuullut myös monia tarinoita. Uudenlainen ajattelu itsestä on olennaista muutoksen syntymiseksi.
Ilman Jumalan, ilman rakkauden ulottuvuutta tämä työ olisi melko lohdutonta, Balkanilta juuri Suomeen kotiutunut Sina Urmas tuntee.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 38/2016