Suomelan vanha pirtti on Hailuodon kyläjoulukalenterin kolmas luukku
Suomelan vanhassa pirtissä Hailuodossa on helppo tehdä pieni aikamatka vanhan ajan jouluun.
Harmaaksi maalatulla lankkulattialla on kotoisat räsymatot. Sivupöydän jouluisella liinalla pitävät komentoa ryhdikkäät olkipukit.
Toisella seinustalla, sivustavedettävän sängyn yllä, on kuivattuja reikäleipiä katto-orressa.
Leivinuunin vieressä oleva pieni joulukuusi on koristeltu lippunauhalla, vaatimattomilla olkikoristeilla ja oikeilla kynttilöillä.
Keskellä pirttiä keinutuolissa istuen voi melkein tuntea nenässä, miltä vanhaan aikaan on tuoksunut, kun koti kuurattiin joulua varten perusteellisesti ja lattialle kannettiin lopuksi puhtaat oljet.
Himmeli symboloi
Kristuksen kruunua
– Olkiperinteestä muistuttavat meidän aikamme joulussa enää olkipukit ja -enkelit, oljesta valmistetut kuusenkoristeet sekä himmelit, joiden ajateltiin turvaavan seuraavan vuoden satoa kertoo joulun perinteiden taustoihin perehtynyt Kaija Suomela.
– Himmelillä on nähty myös kristillistä merkitystä Kristuksen kruununa.
Kristillistä symboliikkaa löytyy myös muiden joulukoristeiden taustalta.
– Kuusen latvatähti muistuttaa Betlehemin tähdestä, joka johdatti tietäjät seimen luo. Kuusenkoristeina käytetyt omenat viittasivat paratiisipuun hedelmiin ja eri maiden liput lippunauhassa muistuttivat Jeesuksen olevan kaikkien maiden Vapahtaja.
Vanhan ajan joulu oli harrashenkinen, suuri juhla. Joulun aika rauhoitettiin muulta puuhailulta, joulukirkko kuului olennaisiin joulun perinteisiin.
– Mukavaa, että joulun tapaperinne on säilynyt pitkään samanlaisena. Harmillista on, että joulun hengellinen puoli jää nykyisin vähemmälle huomiolle.
Kuusenhaku on
perinne, josta ei luovuta
Oman lapsuutensa joulut Ruovedellä Suomela muistaa tunnelmallisina koko perheen juhlina. Samanlaisia hän pyrkii järjestämään omalle perheelleen.
Kun Kaija ja Ossi Suomelan kolme lasta puolisoineen ja lapsineen saapuvat jouluksi lapsuudenkotiin, kaikki on valmiina.
Tarjolla on samoja joulun perinteisiä leivonnaisia ja ruokia kuin aiempinakin jouluina – lasten toivomuksesta.
Ainoastaan yksi joulun tärkeä elementti on tekemättä:
– Perinteenä on, että lapset hakevat kuusen metsästä isänsä kanssa aatonaattona.
Joulun aika rauhoitetaan kyläilyltä, joulun päivinä keskitytään perheen yhdessäoloon.
– Ei katsota televisiota vaan seurustellaan ja saatetaan pelailla lautapelejä.
Yhdessä kohti joulua
jo kahdeksatta kertaa
Suomelan pirtti (Kittiläntie 138) on joulukuun 3. päivän luukku. Kello 14–17 on tarjolla glögiä sekä joulumyyjäiset Hailuodon ystäväpalvelun hyväksi.
Yhteisöllinen kyläjoulukalenteri järjestetään Hailuodossa nyt kahdeksatta kertaa. Kanttori Kaisamarja Stöckell toi idean Sveitsistä.
Yksityiset, yhteisöt ja yritykset voivat varata joulukuulta päivän, johon järjestävät jouluisen ”luukun”, joka voi olla tekemistä, katsottavaa, kuultavaa tai koettavaa.
Jouluaaton luukku on aina hautausmaalle rakennettava seimiasetelma, johon Stöckell valmistaa joka vuosi uuden hahmon huovuttamalla.
MINNA KOLISTAJA
Esittelyt vuoden 2016 luukuista löytyvät netistä: hailuodonseurakunta.fi/uutiset.