Aamu kerrallaan Raamattua

3.1.17

Jaakko ja Elvi Lounelan aamu sisältää Raamatun ääneen lukemista keittiön pöydän ääressä. Koska Jaakko Lounela on pappi, on hän opiskellut Raamatun alkukieliä ja lukee siksi mielellään hepreankielisiä tekstejä suomenkielisten rinnalla.
   Lounelan perheessä Raamattuun ei ole hurahdettu vastikään. He ovat lukeneet kirjaa, vaikka moni muu on jo hylännyt bibliansa todeten kirjoitusten syntyneen liiaksi toisenlaisessa historiallisessa ja kulttuurisessa maailmanajassa.
   9. tammikuuta alkaen Raamattua luetaan arkiaamuisin myös Tuiran kirkossa. Tarkoituksena on lukea läpi koko Uusi testamentti Jaakko Lounelan laatiman raamatunlukuohjelman mukaisesti. Se tarkoittaa, ettei luku-urakka seuraa tarkasti sisällysluetteloa.
   – Etenemisessä huomioidaan se, miten lähellä Raamatun kirjoitusten otsikoissa mainitut henkilöt ovat olleet Jeesusta. Liikkeelle lähdetään siitä, mitä Matteus oli kuullut eli vuorisaarnasta. Tämän jälkeen luetaan, mitä Johannes oli omin silmin nähnyt.
   Aikaa Tuiran luku-urakkaan menee noin vuosi.
   Lounelan mukaan läpilukemisen tarkoituksena on saada Uudesta testamentista kokonaiskuva, kirjakokoelman juoni.
   – Viimeisin raamattusuomennos palvelee nimenomaan ääneen lukemista. Käännöksen kieli on rikasta.
   Läpiluentaan ryhdyttiin Tuirassa, koska alkanut vuosi on reformaation merkkivuosi. Uskonpuhdistuksen teeseillään käynnistänyttä Martti Lutheria on kutsuttu Raamatun mieheksi, sillä hän piti ohjenuoranaan Pyhää Sanaa.

RIITTA HIRVONEN

Millaisia ajatuksia juttu sinussa herätti?
Kommentoi ja anna palautetta täällä

Raamattua arkiaamuisin
Alkaen 9.1. klo 8 Tuiran kirkossa.

Luemme Uuden testamentin läpi
uskonpuhdistuksen merkkivuonna 2017.

Lukijoiden listalle pääset tulemalla paikan
päälle tai antamalla yhteystietosi puhelimitse
08 531 4600 tai tuiranseurakunta@evl.fi.
Otamme sinuun yhteyttä.

Uutta testamenttia voit lukea myös kotonasi
saman ohjelman mukaisesti. Ohjelmia saa
lukutilaisuudesta. Lukemiseen liittyvät myös
katsaukset, jotka teologian tohtori Jaakko Lounela pitää.
Ensimmäinen niistä on sunnuntaina 15.1.
klo 17 Tuiran kirkossa.

Artikkeli on osa lehteä