”Jäitä hattuun vihkimisissä”

17.1.17

Pauli Niemelän mukaan tänä vuonna juhlitaan ja pidetään pää kylmänä uuden avioliittolain suhteen

Kiimingin kirkkoherra, Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana viime vuodet toiminut Pauli Niemelä nostaa oululaisessa seurakuntaelämässä tärkeäksi alkaneella vuodella reformaation merkkivuoden viettämisen.
   500 vuotta sitten Lutherin teeseistä alkanutta uskonpuhdistusta juhlistetaan eri tavoin, mutta kaikki seitsemän seurakuntaa viettävät sitä yhdessä muun muassa toukokuussa Rotuaarilla. Juhlavuoden teemana on armo, jonka merkitystä pyritään kirkastamaan.
   – Oulun seurakuntien talousnäkymät ovat tällä hetkellä edellisvuosia valoisammat, mikä on tarkoittanut myös juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen rahoitusta.
   Hyvistä näkymistä huolimatta säästötoimia jatketaan ja tavoitteena on saavuttaa tulevaisuudessa myös ylijäämää.
   Oulun yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii tämän ja ensi vuoden Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen.

Eroamiset helposti
vain karvan päässä

Pauli Niemelä on tyytyväinen siitä, että kirkosta eroaminen on tasaantunut jopa jonkinlaisten myrskyvuosien jälkeen. Hän arvioi silti tilanteen saattavan muuttua nopeastikin.
   Yksi erotilannetta muuttava asia saattaa liittyä tasa-arvoisen avioliittolain voimaan tulemiseen ensi maaliskuussa.
  – Jos osa papeista ryhtyy vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja vastoin kirkon yhteistä näkemystä ja lainsäädäntöä, pelkään, ettei siitä koidu kirkolle hyvää.
   – Nyt kaikkien pappien pitäisi säilyttää pää kylmänä eikä lähteä revittelemään.
   Tähän mennessä kirkon linjasta on ilmoittanut tarpeen tullen poikkeavansa pieni joukko etupäässä Etelä-Suomen pappeja. Vaikka vihkimisiä tapahtuisi etelässä, kirkosta voidaan erota myös pohjoisessa, Niemelä arvioi.
   Tasa-arvoisen avioliittolain vaikutukset olivat keskustelun kohteena myös viime viikolla pidetyssä Oulun pappien jokavuotisessa kokoontumisessa.

Helsinki laittoi
johtajuutta uusiksi

Helsingin seurakuntayhtymässä on valittu ensimmäistä kertaa yhtymäjohtajaksi virkamiehen sijaan kirkkoherra. Harvinaista ratkaisua perusteltiin sillä, että valinnan toivottiin kasvattavan seurakuntien ääntä ison yhtymän päätöksenteossa.
   Pauli Niemelä kuvailee äkkiseltään uutista hieman yllättäväksi. 
   – Kun kirkkoherra valitaan yhtymäjohtajaksi, se alleviivaa sitä, että kaiken päätöksenteon tulee seurakunnassa palvella kirkon perustehtävää. Tämä voi tapahtua muutoinkin, mutta kirkkoherran yhtymäjohtajana tulisi vahvistaa ja varmistaa, että näin tapahtuu.
   – Kaikella hallinnolla on vaara ja taipumus, että se lähtee pyörimään omaa kehäänsä, ruokkii itse itseään eikä palvele enää kirkon perustehtävää. 

Johtajan on tunnettava
seurakuntaelämää

Oulun seurakuntayhtymässä yhtymäjohtajana ei ole kirkkoherra vaan virkamies.
   Niemelä ei olisi nostamassa Helsingin valintaa aktiiviseen keskusteluun Oulussa, vaikka lisää, ettei myöskään sulkisi vaihtoehtoa yhtenä mallina kokonaan pois.
   – Olennaista yhtymän johtamisessa on kentän, seurakuntaelämän tunteminen, Niemelä pohtii.
   Hän toteaa, että helsinkiläisten päätös muistuttaa muutama vuosi sitten kirkon rakenneuudistuksen yhteydessä esillä ollutta yhtymärovastimallia.
    Siinä seurakuntayhtymän ylimpänä johtajana toimi pappi, yhtymärovasti, joka oli myös yhtymän talouden ja hallinnon johtavan viranhaltijan esimies.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 2/2017