Pehmeää, helisevää, rutisteltavaa

24.1.17

Vuokko Keränen haaveilee, että ainakin 200 näkövammaista lasta saa tänä vuonna omakseen koskettelukirjan

Kulkusista kuuluu ääntä, pehmeä karva tuntuu mukavalta silitellä ja poskea vasten.
   – Satiininauhoissa on kiva liu’utella sormia. Ja hernepussi – kokemuksesta tiedän, että se on hauska kaikille lapsille, listaa Vuokko Keränen.
   Oululainen Keränen on äiti kampanjalle, jossa on tavoitteena valmistaa tänä vuonna 200 koskettelukirjaa näkövammaisille lapsille.
   Hän on kampanjoinut koskettelukirjojen puolesta jo seitsemän vuotta tekemällä niitä itse ja ohjaamalla muita. Koskettelukirjat on annettu valtakunnalliseen Celia-keskukseen, jonka kautta voi lainata myös myös ääni- ja pistekirjoja.
   Oulusta on lahjoitettu lainattavaksi jo liki 90 koskettelukirjaa muun muassa yliopiston tekstiilityön sivuaineopiskelijoiden ja NNKY:n vapaaehtoisten ansiosta.

Kampanja innostaa
muuallakin Suomessa

Koska koskettelukirjoja saa lainaksi vasta yli 2-vuotiaille, Keränen päätti hankkia oman ensikirjan kaikille alle 2-vuotiaille näkövammaisille.
   – Näkevät lapset ovat kahden vuoden ikään mennessä saaneet katsella jo kymmeniä, elleivät satoja kirjoja. On hyvä tiedostaa, että on ryhmä lapsia, joille ei ole kirjoja juuri olemassakaan.
   Idea IKIOMA-kampanjaan muhi kolmisen vuotta. Lopullinen sysäys syntyi keittiöremontissa: kalustefirman miehet halusivat lahjoittaa 350 euron asennuspalkkionsa koskettelukirjojen materiaalikustannuksiin.
   Sana kampanjasta on levinnyt jo laajalle. Esimerkiksi Sastamalassa käsityöharrastajien ryhmä on luvannut koota peräti sata kirjaa ja Satakunnan vankilan Köyliön yksikön miesvangit tekevät osia kirjaan.
   Sokeain lasten tukisäätiöltä saadulla apurahalla IKIOMA-ensikirjaa ryhdytään jakamaan lapsille tämän vuoden aikana.

Halu auttaa
riittää talkoolaiselle

Oulun NNKY:n pöydällä kasvaa keltaisten frotee-neliöiden pino. Niistä syntyvät ensikirjojen kansien hymynaamat. Iso läjä alkaa olla valmiina myös hopeisia, kiilteleväpintaisia pyörylöitä. Niiden tehtävä on olla kuuna taivaalla.
   Kirja kootaan materiaaleista, joissa on voimakkaat värit sekä kontrastia, joka erottuu tunnustelemalla.
Kirjaa voivat lukea täysin sokeat lapset ja vielä hiukan näkevät.  Kirja sopii myös näkeville monivammaisille lapsille.
   Isompien lasten koskettelukirjat ovat yleensä uniikkitöitä, joita on yleensä vain yksi ainoa kappale lajiaan.  Alle 2-vuotiaiden ensikirjoja valmistetaan eri idealla, liukuhihnatyönä.
   Ensikirjatalkoisiin voi osallistua, vaikka auttamishalu olisi suurempi kuin käsityötaituruus.
   – Mukana voi olla, vaikka vain palasia leikkaamalla. Mitään erityistä ei tarvitse osata, kaikille löytyy omiin taitoihin mitoitettu tehtävä, Keränen vakuuttaa.
   Ensikirjahanketta voi edistää myös lainaamalla tai lahjoittamalla talkoolaisten käyttöön ompelukoneen tai saumurin.
   IKIOMA-ensikirja on valittu mukaan Suomen juhlavuoden Suomi100 -hankkeisiin.
   – Toivomme, että koko Suomi tulee mukaan, tiivistää Oulun NNKY:n toiminnanohjaaja Maarit Peltoniemi.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 3/2017