Sakkotuomio ei vie luottamustehtävää

24.1.17

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Perussuomalaisten Nuorten entisen puheenjohtajan, oululaispoliitikko Sebastian Tynkkysen 50 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tuiran kirkkoherra Niilo Pesonen, Tynkkynen on Tuiran seurakuntaneuvoston jäsen. Vaikuttaako sakkotuomio hänen työskentelyynsä seurakuntaneuvostossa? 
– Kirkon lainsäädännön mukaan luottamushenkilö voidaan erottaa luottamustoimesta vain, jos hän on saanut vähintään kuuden kuukauden vankeustuomion. Tässä tapauksessa kyseessä on sakkotuomio, joten esimerkiksi erottamista ei voida edes harkita.
   Sitä en osaa sanoa, miten sakkotuomio vaikuttaa yhteistyöhön muiden luottamushenkilöiden kanssa.

Aikooko Tuiran seurakuntaneuvosto käsitellä Tynkkysen jäsenyyttä?
– Edellä mainitusta syystä johtuen asiaa ei käsitellä. Samalla totean, että en pidä sopivana Tynkkysen Facbook-kirjoituksia.
   Kristittyinä pidämme kiinni omasta pelastavasta uskostamme ja lähetystehtävästämme. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme suhtautuisi kunnioitten toisen uskonnon edustajaan ja että emme olisi valmiita puolustamaan hänen oikeuttaan harjoittaa omaa uskontoaan.
   Kristillisestä näkökulmasta keskeisenä auttamisen kriteerinä ei ole kyseisen henkilön vakaumus, vaan se, kenellä on suurin hätä.

Sebastian Tynkkynen, kirkon johto, erityisesti piispat, ovat selkeästi korostaneet vastuunottoa pakolaisista sekä sitä, että suomalaiset eivät voi tehdä eroa kristityn ja muslimin välillä auttamistoimissa. Missä määrin jaat tämän näkemyksen?
– Jumalalle me kaikki olemme yhtä rakkaita, mutta väärintekijöitä ei voi eikä saa hyysätä. Eivät kaikki Eurooppaan tulleet ole avuntarvitsijoita. Joukosta löytyy elintasosurffareita, jotka kuluttavat auttamisresurssit.
    Monesti ihmettelen, mihin meiltä unohtuu kertomus Jeesuksesta ajamassa temppelistä ulos ihmisiä, joilla oli rahankiilto silmissä.
   Tämän päivän sivistynyt kulttuuri ei oikeuta väkivallan käyttämiseen oikeudenmukaisuuden toteuttamisessa, mutta meidän pitää olla päättäväisiä, etteivät hyväksikäyttäjät saa Suomesta paikkaa vaan he, jotka tarvitsevat suojelua.

Miksi haluat vaikuttaa kirkon luottamustehtävässä?
– Kirkossa on hyvin erilaisia jäseniä. Koen, että tärkein roolini luottamushenkilönä on olla vaikuttamassa siihen, että seurakuntani toteuttaa toimintaa alueellamme oikein ja talous pysyy kunnossa.

RIITTA HIRVONEN

Artikkeli on osa lehteä 3/2017