Yläkerrasta voimaa elämänmuutokseen

26.1.17

Oululainen rap-artisti Sanna Rönnberg, artistinimeltään Sana, on vasta 22-vuotias. Siitä huolimatta hän on ehtinyt nähdä jo nurjemman puolen elämästä. Alkoholi, tupakka, roskaruoka ja huonot ihmissuhteet ajoivat nuoren naisen siihen pisteeseen, ettei hän tunnistanut enää omaa peilikuvaansa.
– Tuijotin peilistä tuota rapistunutta ihmistä, ja mietin, että tuo ei voi olla minä, Rönnberg kertoo.

Rönnberg on vuodesta 2005 lähtien tehnyt rap-musiikkia artistinimellään Sana. Vaikka nimessä on uskonnollinen kaiku, se ei ole lähtöisin Raamatusta.
   – Valaistuminen tapahtui vasta myöhemmällä iällä, Rönnberg sanoo.
   Hän kertoo olleensa villi lapsi ja kapinoineensa kovasti teini-iässä.
   – Nuorempana en uskonut Jumalaan ja välttelin kirkkoja. Jopa rippikoulu oli pakkopullaa ja konfirmaatio oli kamala tilaisuus.
   Kaikki muuttui myöhemmin, kun hän vaikeuksien keskellä pyysi ja sai apua yläkerrasta. Rönnberg löysi uskon, mutta ennen sitä hänen oli käytävä pohjalla.

Muutto
Ouluun

Vuonna 2006 Espoosta kotoisin oleva Rönnberg kävi asumassa Oulussa vuoden verran.
   – Olin tavannut keikkareissulla erään pojan, johon ihastuin. Muutin hänen vuokseen Ouluun. Suhde ei kuitenkaan kestänyt, ja eron jälkeen palasin Espooseen lähihoitajaopiskelujen pariin. Opinnot tosin jätin lopulta kesken ja keskityin musiikkiin, Rönnberg kertoo.
   Takaisin Ouluun hän palasi vuonna 2008, tarkoituksenaan aloittaa kokonaan alusta.
   – Ajattelin aloittaa puhtaalta pöydältä ja laittaa musiikinteonkin jäihin, sillä täällä kukaan ei tuntenut minua. Musiikin jättäminen ei kuitenkaan onnistunut, mitäpä sitä intohimolleen voi.

Railakasta
elämää

Ongelmia alkoi pikkuhiljaa kasautua, kun täysi-ikäisyys sekä muutto omilleen toivat mukanaan alkoholin ja jatkuvan biletyksen. Myös tupakkaa kului runsaasti.
   – Tuli juopoteltua melkoisesti ja syötyä kaikkea roskaa. Painoin enimmillään yli 80 kiloa ja osallistuin jopa 7 päivää -lehden Miss XL -kisaan, Rönnberg kertoo.
   Sitten tapahtui jotain, mikä sai Rönnbergin pysähtymään hetkeksi.
   – Kolmisen vuotta sitten sattui Espoossa kauppakeskus Sellossa ampumavälikohtaus, jossa kaverini äiti kuoli. Se sai minut tajuamaan, että elämä voi olla ohi hetkessä. Kaikki voi loppua tänään – tai huomenna.
   Rönnberg turrutti suruaan alkoholilla. Tuolloin hän oli myös parisuhteessa, jossa molemmat joivat paljon.
   – Muutimme jopa yhteen ja ajattelimme olevamme aina yhdessä. Kun vähensin juomistani, tajusin, etten oikeastaan edes tunne koko miestä. Minulla ei ollut tunteita häntä kohtaan. Se oli kamala hetki.
   Silloin Rönnberg kirjoitti ensimmäisen sellaisen biisin, jossa hän pyysi apua ylemmiltä voimilta.
   – Biisin nimi on Libertas, suomeksi vapaus.
   Rönnberg tunsi, että hänen pyyntöihinsä vastattiin ja hän sai voimia.
   – Silloin tulin uskoon, vaikken koskaan ole ollut mitenkään uskovainen.

Voimaa
yläkerrasta

– Joitain kuukausia Libertas-biisin tekemisen jälkeen seisoin peilin edessä ja katsoin itseäni. Siis ihan kunnolla katsoin itseäni, ja mietin, ettei tuo rapistunut ihminen voi olla minä. Vaikka tiesin, että minä se olen, en tunnistanut itseäni.
   Silloin Rönnberg päätti tehdä totaalisen elämänmuutoksen. Hän jätti alkoholin ja tupakan, sekä laittoi ruokavalionsa remonttiin.
   Monet ovat ihmetelleet, kuinka Rönnberg pystyi tekemään kerralla niin ison muutoksen.
   – Se oli musertavaa aikaa. Rukoilin monta kertaa apua ja voimaa tuon muutoksen aikana, Rönnberg toteaa.
   Hän kertoo, että Jumala myös antoi hänelle voimaa lopettaa päihteiden käyttö sekä laihduttaa. Hän sai voimaa lähteä huonosta ihmissuhteesta ja aloittaa alusta.
   – Sain voimaa hymyillä, olla iloinen ja uskoa elämään. Sen jälkeen olen tunnustanut uskovani Jumalaan. Minä uskon Jumalaan. Sitä häpeilemättä.
   Nykyään Rönnberg haluaa kannustaa myös muita, jotka haluavat tehdä muutoksen elämässään.
   – Kannattaa muistaa, mitä elämältä haluaa. Tärkeintä ei ole se, miltä näyttää, vaan että itse voi hyvin omassa kehossaan, Rönnberg muistuttaa.

Uusia mutkia
matkaan

Syksyllä 2011 elämä näytti hymyilevän, ja Rönnberg teki töitä henkilökohtaisena avustajana. Ongelmat selän kanssa heittivät kuitenkin kapuloita rattaisiin.
   – Kerran asiakasta nostaessani selkäni poksahti. Ensin epäiltiin vain hetkellistä kipua, sitten selkärankareumaa, sillä sitä on suvussani. Syy ei ole vieläkään tiedossa, mutta synnynnäinen skolioosi aiheuttaa ainakin osan kivusta. Nyt täytyy miettiä alanvaihdosta.
   Rönnberg kertoo, että häntä kiinnostaisi muun muassa tapahtumien tuottaminen, kauneudenhoitoala sekä ravitsemusterapeutin tai henkilökohtaisen kunto-ohjaajan työ.
   – Minua kiinnostavat hyvin monet asiat, joten en vielä osaa sanoa, mitä lopulta haluan tehdä. Liikunta-alan suhteen täytyisi ensin miettiä, miten selkä kestää, Rönnberg pohtii.
   Hän tekee jonkin verran erilaisia tuote-esittelyjä, satunnaisesti mallin töitä sekä harrastuksena geelikynsiä.

Uusi levy ja
musiikkivideoita

Pääasiassa Rönnberg keskittyy tällä hetkellä selkänsä kuntouttamiseen sekä musiikkiin. Tekeillä on uusi levy, jonka on tarkoitus ilmestyä syksyllä.
   – Kun tehdään hyvin, niin se on hidasta puuhaa. Selän kuntouttaminen on myös hieman hidastanut, ja välillä on viikosta kahteen kestäviä kuntoutusjaksoja.
   Uuden levyn äänitykset tehdään näillä näkymin Helsingissä, jonne Rönnberg on viime aikoina matkustanut useaan otteeseen levyn tiimoilta.
   – Minulle on ollut ihan uutta, että minun täytyy itse olla paikalla, kun sävellyksiä tehdään. Aiemmin olen kuunnellut kavereiden tekemiä taustoja, ja saanut niiden pohjalta ideoita räppeihin.
   Rönnberg on saanut myös uuden yhteistyökumppanin, joka on monelle televisiosta tuttu. Voice of Finland -ohjelmassa esiintynyt Tanja Vähäsarja on mukana Sanan uudella levyllä.
   – Tanja jäi mieleen Voice of Finlandista, joten otin häneen yhteyttä Facebookin kautta. Hän innostui heti yhteistyöstä. Kirjoitin biisin, johon luonnostelin jo hieman Tanjankin osuuksia ja lähetin ne hänelle. Tanja äänitti puhelimellaan pätkiä aina kun hänelle tuli joku idea, Rönnberg hymyilee.
   Myös musiikkivideoita on tulossa keväällä ja syksyllä, niistä Rönnbeg ei vielä halua kertoa liikaa.
   – En saa vielä paljastaa kenen kanssa ja mitä tehdään, mutta sen voin kertoa, että levy on tulossa ja musiikkivideoita tehdään hyvin osaavalla porukalla, Rönnberg vihjailee.

Uskoaan ei
pidä hävetä

Musiikki on Rönnbergille intohimo, jonka kautta hän haluaa tuoda esille myös uskonsa.
   – Puhun biiseissäni siitä, ettei ihmisten tarvitse hävetä uskoaan. Varsinkin monet nuoret tuntuvat sitä häpeävän.
   Kaverit entisestä elämästä ovat jääneet menneisyyteen, ja uusia on tullut tilalle.
   – Vanhat kaverit tavallaan tippuivat pois, kun lopetin päihteidenkäytön. En edes halua olla enää tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joiden elämässä ei ole muuta kuin juopottelu ja bilettäminen. Nykyisin monet kavereistani ovat rauhallisempia, eivätkä pidä minua ihan tonttuna, Rönnberg hymyilee.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 3/2013