Oulussa on maan suurin assyrialaisyhteisö
Alttaripöydällä palavat kynttilät ikonin ja puisen ristin vieressä. Eksoottinen musiikki soi ja mustapukuiset naiset tanssahtelevat korunauhojen kilahdellessa. Katsojat taputtavat tahtia käsillään.
Yksi katsojista on Helsingin yliopiston assyriologian emeritusprofessori Simo Parpola. Rajakylän seurakuntakodissa Oulussa vietetään Assyrialaista iltapäivää, jonka ohjelmaan kuuluvat tanssin ja alkuhartauden lisäksi muun muassa Suomi–Assyria -yhdistyksen vuosikokous sekä Parpolan alustus assyrialaisesta taiteesta.
Kun tanssi päättyy suosionosoituksiin, Parpola kertoo, ettei ole aiemmin nähnyt yhtä hienoja kansallispukuja.
Simo Parpola on assyriologian johtavia tutkijoita koko maailmassa, ja myös yksi kymmenen vuotta täyttävän Suomi–Assyria-yhdistyksen perustajajäsenistä.
Muinainen Assyria sijaitsi nykyisen Irakin alueella. Suurin osa assyrialaisista on joutunut muuttamaan muualle vuosisatojen aikana joko vallanpitäjien määräyksestä tai heitä pakoon.
Viime vuosikymmeninä heitä on tullut myös Suomeen. Oulussa on maan suurin assyrialaisten yhteisö.
Simo Parpola on sitä mieltä, että heitä pitäisi ottaa Suomeen enemmänkin.
– Maahanmuuttovirasto ottaa maahan mieluummin muslimeja kuin assyrialaisia, vaikka meillä on sama uskonto ja assyrialaiset ovat hyvin koulutettuja. Ruotsissa assyrialaisia on yli 100 000, Parpola toteaa.
Maahanmuuttoviraston perustelu on, ettei turvapaikkapäätösten antamisessa saa suosia mitään ryhmää.
– Vaikka he ovat kotimaassaan pahiten vainottuja uskontonsa takia! Parpola päivittelee tilannetta.
Assyrian kirkko todellakin on yksi vanhimmista kristityistä kirkkokunnista. Tätä moni teologisen koulutuksen saanutkaan ei Parpolan mukaan tiedä.
Rajakylässä pidetyssä Assyrialaisessa iltapäivässäkin mukana ovat niin ortodoksisen kuin luterilaisen kirkon edustajat.
– Assurin kirkko perustuu sille, että on olemassa vain yksi Jumala, joka näyttäytyy ihmiskunnalle monessa muodossa, Parpola tiivistää.
Kolminaisuusoppi on myös keskeistä, ja sitä se on ollut kauemmin kuin kristinuskossa, jossa ajatus Isästä, Pojasta ja Pyhästä Hengestä kirjattiin ylös Parpolan mukaan vasta 200-luvulla.
Assyrialaisten kolminaisuus on Isä, Äiti ja Poika. Assyrian valtakunnassa kuningasta pidettiin Jumalan poikana, joka oli pelastaja. Assyrialaisten lipussa näkyy jousella ampuva siivekäs Assur-jumala, jossa tiivistyy kolmiosainen jumaluus.
– Jousi on Ishtar-jumalattaren tunnus ja nuoli kuvaa taivaallista kruununprinssiä. Isä ampuu kuvassa poikansa maailmaan, Parpola kertoo.
– Kristinuskon juurien todetaan usein olevan juutalaisuudessa, mutta ei se ole niin yksinkertaista, Parpola toteaa ja huomauttaa että kaikki Lähi-idän alueella syntyneet uskonnot kumpuavat samasta kulttuuripiiristä.
Jeesuksen syntymäaikaan hänen kotiseutunsa Galilea oli ollut vain noin sata vuotta juutalainen, sitä ennen se oli ollut satoja vuosia assyrialaisten ja mesopotamialaisten suurten väestönsiirtojen kohteena.
– Jeesus puhui äidinkielenään arameaa, aivan kuten assyrialaiset tänäkin päivänä.
ELSI SALOVAARA
Millaisia ajatuksia juttu sinussa herätti?
Kommentoi ja anna palautetta täällä
Maailmalle levinneet
• Assyrian valtakunta sijaitsi Eufrat- ja Tigris-jokien ympärille muodostuneessa Kaksoisvirranmaassa. Se oli maailmanvalta 1200–600-luvuilla eKr.
• Nimi Assyria juontaa juurensa mesopotamialaisesta Assur-jumalasta.
• Assyrialaiset kärsivät erityisesti I maailmasodan jälkeen Turkin toteuttamissa puhdistuksissa. Ympäri maailmaa levinneet assyrialaiset haaveilevat omasta valtiosta kansan muinaisilla asuinsijoilla.