Avioliittolaki sekoitti kirkon

7.2.17

Kirkon suhtautuminen uuteen tasa-arvoiseen avioliittoon on levällään kuin Jokisen eväät.
   Tällä hetkellä selvitetään, tulisiko kirkon lopettaa ihmisten avioliittoon vihkiminen kokonaan ja jättää se valtion hommiksi.
   Arkkipiispa on tosin jo ehtinyt todeta, ettei vihkioikeudesta hänen mukaansa olisi tarpeen luopua. Tai ainakaan siitä syystä, josta selvitys on päätetty tehdä eli avioliittolain muutoksesta johtuen.
   Ota tästä nyt sitten selvää.
   Osa papeista on ilmoittanut vihkivänsä avioliittoon myös homopareja, osa papeista ei halua ryhtyä edes lievimpään kädenojennukseen eli homoparien kanssa rukoilemiseen. Suurin osa sijoittunee jonnekin välimaastoon.
   Oman hiippakuntamme piispa Samuel Salmi vetoaa papistoonsa, että kaikkien puolesta kuitenkin rukoiltaisiin.
   Piispojen ohjeen mukaan pappien tulisi vihkiä avioliittoon vain heteropareja. Toisaalta arkkipiispa on myös pyytänyt, ettei homopareja vihkivistä papeista kanneltaisi tuomiokapituliin.
   Nyt jos koskaan on syytä pyrkiä kärsivälliseen ja tulevaisuuteen luottavaan keskusteluun.
   On pakko hyväksyä, että koko kirkossa, niin seurakuntalaisten, piispojen, pappien kuin muidenkin työntekijöiden keskuudessa, ollaan asiasta erimielisiä. Tämän myöntää myös Salmi ja kannustaa ihmisiä kuuntelemaan ja keskustelemaan ilman mustavalkoista ennakkoasetelmaa.
   Asiat etenevät kirkolliskokoukseen hitaasti. Ja päätöksiä tulee vielä hitaammin.
   Sitä odotellessa olisi hyvä antaa papeille työrauha toimia parhaaksi katsomallaan tavalla.
   Kaiken tämän keskellä pitäisi muistaa se tärkein: ihminen, joka on elämänsä käännekohdassa päättänyt kääntyä kirkon puoleen. Hänellä on oikeus saada kunnioittavaa ja rakkaudellisesta palvelua kirkkopoliittisista solmuista huolimatta.

Artikkeli on osa lehteä 5/2017