Harrastus estää syrjäytymistä

28.2.17

Partiolaiset madaltavat harrastamisen kynnystä viime vuoden yv-tuotolla

Partiossa etsitään tänä ja ensi vuonna keinoja tavoittaa lapsia ja nuoria, jotka nykyisin jäävät syrjään partiotoiminnasta.
   Harrastusmahdollisuus halutaan tarjota muun muassa maahanmuuttajille, vähävaraisista perheistä tuleville ja erityistä tukea tarvitseville.
   Harrastamisen kynnystä madaltavia hankkeita rahoitetaan vuoden 2016 Yhteisvastuukeräyksestä saadulla tuotolla.
    Keräyksen 3,4 miljoonan euron tuotosta ohjautui partiolaisille vajaat 700 000 euroa.
   Summasta vähän yli puolet käytetään partiopiirien yv-hankkeisiin.
   Esimerkiksi Lapissa käynnistetään saamenkielistä partiotoimintaa ja Kymenlaaksossa tuetaan ilman koulupaikkaa jääneitä nuoria. Pohjanmaalla tuetaan lippukuntien valmiuksia ottaa vastaan erityisryhmiä. Tavoitteena on, että henkiset tai fyysiset rajoitteet, vieraskielisyys tai varallisuus eivät olisi esteenä harrastaa partiota.

Oulussa partioiltoja
turvapaikanhakijoille

Lippukunnat ovat voineet hakea korkeintaan 1000 euron avustuksia omiin hankkeisiinsa, jolla tavoitetaan nykyisin partiotoiminnasta syrjään jääviä.
   Oulun seurakuntien partiotyöntekijä Sanna Parkkinen sanoo, että hakemusten määrä yllätti Suomen Partiolaiset.
   – Käytännössä lippukunnat saivat 50–300 euroa. Muutama lippukunta joutui perumaan suunnittelemansa hankkeen, koska saatu hankeraha ei olisi riittänyt sen toteuttamiseen.
   Oulussa partiolippukunta Toimarit aikoo tulevana syksynä aloittaa luonnossa järjestettävät partioillat vastaanottokeskuksen läheisyydessä.
   Kotoutuminen edistyy, kun lapset ja nuoret saavat paikallisia ystäviä, oppivat uusia taitoja ja tottuvat suomalaiseen luontoon.
   Myös muilla lippukunnilla on syksyyn ajoittuvia suunnitelmia.
   Esimerkiksi Oulun Valppaat ja Oulun Metsänkävijät järjestävät lokakuussa leikkimielisen partiotaitokilpailun, jossa ei-partiolaisetkin pääsevät kokemaan, mitä partiossa tehdään.
   Mukaan kutsutaan erityisesti erityisryhmien lapsia ja nuoria sekä syrjäytymisvaarassa olevia.

Yv-rahaa myös
seurakunnilta

Partiolaiset ovat saaneet yv-rahaa myös suoraa seurakunnilta – siitä kymmenestä prosentista, joka Yhteisvastuukeräyksen tuotosta jää paikallisseurakuntaan.
   Seurakuntien antamaa avustusta lippukunnat käyttävät esimerkiksi sisupartiotoimintaan, joka on tarkoitettu vamman, sairauden tai muun ominaisuuden takia sekä vähävaraisten perheiden harrastuskulujen kohtuullistamiseen.
   – Seurakunnat ovat antaneet 200–700 euron potteja, joilla on hankittu leiri- ja retkivälineistöä. Kun varusteita saa lainaan, ei kenenkään leirille lähteminen jää varusteista kiinni, Sanna Parkkinen sanoo.

Tervapartiolaisille
uusia varusteita

Oululainen partiolippukunta Tervapartio sai uusia varusteita noin 1400 eurolla.
   – Kaksi retkitelttaa, retkikeittimen kaasupoltinta, makuupussia ja -alustaa, kolme kompassia, otsalamppua ja riippumattoa, neljä partiopuukkoa, yhden karttalaukun. Kaikki tulivat tarpeeseen. Osaa käytettiin jo toissa viikonlopun leirillä Taivalkosken Siiranjärvellä, kertovat Tervapartiossa johtajina toimivat Miikka Sipilä, Viivi Huttunen ja Tiina Välimaa.
   Toimintaa luonnossa on paljon ja varusteiden pitää olla sen mukaiset.
   – Vuoteen mahtuu ainakin neljä isompaa viikonloppuleiriä, kesäleiri, piirileiri sekä päiväretkiä. Jokainen tervapartiolainen viettää luonnossa keskimäärin 4–5 päivää vuodessa, Huttunen, Sipilä ja Välimaa laskevat.
   Välineiden lainaaminen on kädenojennus vähävaraisille perheille. Myös leirimaksut on pidetty alhaisina:
   – Perjantaista sunnuntaihin kestävä leiri bussimatkoineen maksaa 20–30 euroa. Kun mennään omin kyydein Sanginjoen eräkämpälle viikonlopuksi, maksu on vain 9 euroa.
   Yhteisvastuukeräyksessä tervapartiolaiset ovat mukana tänäkin vuonna.
   – Toimimme yhtenä laskiaistapahtuman järjestäjistä sekä lipaskerääjinä kaupan edessä Myllyojalla, nuoret johtajat sanovat.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 8/2017