Mahdollisuus nuorille

22.2.17

Joko sinä tiedät mitä haluat tehdä tulevaisuudessa? No, ei sitä vielä voi tuossa iässä tietää tai ennalta päättää!”
Jos ei vielä tässä iässä, niin milloin?
   Meihin nuoriin kohdistuu paljon odotuksia ja ennakkoluuloja. Ensin sanotaan, että nuoret ovat tulevaisuuden toivo, ja seuraavaksi, että eivät he vielä tiedä elämästä mitään.
   Yhteiskunta olettaa yhtä aikaa, että meillä on jo kaikki suunnitelmat valmiina, mutta samalla ajatellaan, että emme myöskään ole vielä kykeneviä suunnittelemaan tulevaisuutta.
   Nuorten pitää jo ennen täysi-ikäisyyttä päättää, mitä he haluavat aikuisina tehdä. Ammattikoulussa ala pitää valita jo sinne hakiessa. Lukiossa kurssivalinnat pitäisi tehdä jo heti alussa ylioppilaskirjoituksia ajatellen. Kirjoitettavat aineet pitää päättää aikaisin, jotta ne hyödyttäisivät kouluun pääsyä.
   Nuoriin kohdistuva paine on kova. Pitäisi saada kaikki suunnitelmat nopeasti valmiiksi. Silti samalla meille kerrotaan, että emme vielä tiedä tarpeeksi asioista, jotta voisimme tehdä päätöksiä. Minunkin tulevaisuudensuunnitelmistani kysytään usein, ja reaktio vastaukseeni on melkein aina sama: ”Niinhän sinä nyt ajattelet, mutta parin viikon päästä muutat taas mielesi.”
   Mielestäni nuorilla ei pidä, eikä voi olla kaikki suunnitelmat vielä valmiina. Mutta meillä on paljon sanottavaa ja annettavaa, ja myös meille pitäisi antaa mahdollisuus.
   Usein unohdetaan, että me nuoret olemme niitä, jotka muuttavat asioita. Nuorten ajatukset ja ideat leimataan helposti heti utopistisiksi. Pitäisi palata maan pinnalle ja keskittyä realistisesti tulevaisuuteen.
   Meillä kaikilla on unelmia, uusia mielipiteitä ja ajattelutapoja, joilla haluamme vaikuttaa. Miten onnistuisimme ikinä muuttamaan asioita, jos elämme vain meihin kohdistuvien odotusten mukaan?

Artikkeli on osa lehteä 7/2017